• Πολιτική

    Βασ. Θάνου: Νέα προσφυγή στο ΣτΕ για την αποπομπή της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

    • Ρεγγίνα Σπυράτου
    Βασιλική Θάνου

    Βασιλική Θάνου


    Να ακυρωθεί ο διορισμός της νέας διοίκησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού ζητά η Βασιλική Θάνου, με νέα προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Υποστηρίζει ότι ο διορισμός είναι παράνομος, αντισυνταγματικός και αντίθετος στο ενωσιακό δίκαιο.

    Ήδη, το ΣτΕ δύο φορές έχει πει «όχι» στην έκπτωτη πρόεδρο της Επιτροπής. Μια, απορρίπτοντας την αίτηση προσωρινής διαταγής για το «πάγωμα» της αποπομπής της από τη θέση της προέδρου και μια, απορρίπτοντας την αίτηση αναστολής.

    Η νέα προσφυγή

    Με τη νέα προσφυγή της η κ. Θάνου, αλλά και η πρώην αντιπρόεδρος της Αρχής, Άννα Ντόκου, που επίσης προσέφυγε, ζητούν να ακυρωθούν οι υπ’ αριθμ. 86330/29-8-2019 και 86332/29-8-2019 αποφάσεις του υπουργού Ανάπτυξης, με τις οποίες διορίσθηκαν ως πρόεδρος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ο Ιωάννης Λιανός και ως αντιπρόεδρος η Καλλιόπη Μπενετάτου.

    Στις αιτήσεις τους υποστηρίζουν ότι «οι προσβαλλόμενες πράξεις διορισμού νέου Προέδρου και Αντιπροέδρου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι παράνομες, στερούμενες νομίμου ερείσματος, και πάσχουν από πλημμελή και μη νόμιμη αιτιολογία. Συνεπεία τούτου, οι προσβαλλόμενες με την παρούσα αίτηση ακυρώσεως πράξεις, ερειδόμενες επί παράνομων διαπιστωτικών πράξεων, στερούνται νομίμου ερείσματος και είναι για τον λόγο αυτό παράνομες, καθώς και πλημμελώς και μη νομίμως αιτιολογημένες».

    Κατά την κ. Θάνου και την κ. Ντόκου:

    «…Η εφαρμογή του ασυμβιβάστου στο πρόσωπο τους αντίκειται προς το Σύνταγμα, το ενωσιακό δίκαιο και το νόμο, με συνέπεια οι εκδοθείσες κατ’ εφαρμογή και προς εκτέλεση της εν λόγω διατάξεως – και προσβληθείσες με την ως άνω αίτηση ακυρώσεως – διαπιστωτικές πράξεις αυτοδίκαιης έκπτωσης των αιτουσών από τη θέση τους στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να τυγχάνουν παράνομες και ακυρωτέες.»

    Επιπλέον:

    «Η επίμαχη νομοθετική διάταξη προκαλεί απότομη και δραματική μείωση του χρόνου της (αρχικής πενταετούς) θητείας των αιτουσών, οι οποίες υποχρεούνται, ενόψει της επίμαχης διατάξεως, να αποχωρήσουν από την κατεχόμενες από αυτές θέση λίγους μόνο μήνες μετά από τον διορισμό τους (μόλις επτά (7) μήνες μετά από τον διορισμό της πρώτης αιτούσας και είκοσι οκτώ (28) μήνες μετά από τον διορισμό της δεύτερης αιτούσας), χωρίς να προβλέπεται οποιοδήποτε μεταβατικό μέτρο για την προστασία της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης της ομαλούς ολοκληρώσεως της θητείας τους μετά πάροδο πέντε ετών από τον διορισμό τους (βλ. απόφαση του ΔΕΕ της 6.11.2012, Επιτροπή κατά Ουγγαρίας, C-286/12, σκέψη 68).»

    Στο ΣτΕ εκκρεμεί η αίτηση της κ. Θάνου και ακόμα δύο πρώην μελών της Επιτροπής για την ακύρωση των διαπιστωτικών πράξεων του υπουργού Ανάπτυξης. Έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 6 Δεκεμβρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ