• Κοινωνία

    Απόφαση ΣτΕ: Έχασε και τη δεύτερη προσφυγή η Βασιλική Θάνου

    • Ρεγγίνα Σπυράτου

    Βασιλική Θάνου. πρώην Πρὀεδρος Αρείου Πάγου


    Δεν ανέστειλε το Συμβούλιο της Επικρατείας την έκπτωση της Βασιλικής Θάνου από τη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Απέρριψε τόσο το δικό της αίτημα, όσο και το αντίστοιχο τριών πρώην μελών της Επιτροπής.

    Σε σχηματισμό Ολομέλειας, το Τμήμα Αναστολών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, υπό την πρόεδρο του ΣτΕ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απέρριψε την αίτηση αναστολής των 4 πρώην μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    Η Βασιλική Θάνου, η πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άννα Νάκου και τα δυο μέλη της Νίκος Ζευγώλης και Γιάννης Παύλοβιτς διεκδίκησαν το «πάγωμα» της έκπτωσής τους από τα αξιώματά τους.

    Βασικό τους επιχείρημα ότι η θέσπιση του ασυμβίβαστου με το νόμο 4623/2019, παραβιάζει σειρά διατάξεων της κοινοτικής και της ελληνικής νομοθεσίας. Υποστηρίζουν επίσης ότι η επίμαχη κυβερνητική ρύθμιση ήταν φωτογραφική για να εκδιωχθούν από τις θέσεις τους.

    Η απόφαση εκδόθηκε μόλις λίγες ημέρες μετά τη συζήτηση της αίτησης αναστολής (την περασμένη Παρασκευή) και μόλις λίγες ώρες μετά την κατάθεση των υπομνημάτων των αιτούντων και του ελληνικού Δημοσίου (χθες).

    Το σκεπτικό της απόφασης

    Οι δικαστές του ΣτΕ έκριναν ότι δεν συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν την χορήγηση αναστολής.

    Με το σκεπτικό τους απορρίπτουν και τον ισχυρισμό των 4 ότι υπάρχουν διοικητικές εκκρεμότητες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού που επιζητούν λύση.

    Όπως αναφέρεται στην απόφαση, αφενός δεν προσδιορίστηκε ποιες είναι αυτές οι επείγουσες υποθέσεις, αφετέρου, αλλά αυτές που επικαλούνται είναι στο πλαίσιο των συνήθων καταστάσεων που δεν συνιστούν εξαιρετικό λόγο χορήγησης της αναστολής των προσβαλλόμενων πράξεων.

    Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι έχουν ήδη διοριστεί νέα μέλη στην Επιτροπή τα οποία θα αντιμετωπίσουν τις εκκρεμότητες.

    Παράλληλα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου υπογραμμίζει ότι οι λόγοι ακυρώσεως που προβάλλουν οι προσφεύγοντες δεν παρίστανται ως προδήλως βάσιμοι, διότι αφορούν διατάξεις του εθνικού δικαίου και του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δεν έχουν τύχει επεξεργασίας από τη νομολογία, ενώ η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 8ης Απριλίου 2014 την οποία επικαλούνται οι προσφεύγοντες, έχει εκδοθεί επί ερμηνείας και εφαρμογής διαφορετικής οδηγίας, η οποία αφορά σε διαφορετικό ζήτημα, ήτοι την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

    Με αυτή την απόφαση, η Βασιλική Θάνου χάνει και τη δεύτερη δικαστική μάχη για να κρατήσει τη θέση της προέδρου της ανεξάρτητης Αρχής.

    Στις 22 Αυγούστου είχε απορριφθεί και η αίτηση της για έκδοση προσωρινής διαταγής, προκειμένου να «παγώσει» η απομάκρυνση τους από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Η πιο μεγάλη μάχη της ωστόσο θα δοθεί στις 6 Δεκεμβρίου. Τότε θα συζητηθεί η κύρια αίτηση της, για ακύρωση της έκπτωσης της από την Επιτροπή.

    Η ίδια έχει προαναγγείλει και νέα προσφυγή στο ΣτΕ, αυτή τη φορά για την ακύρωση του διορισμού του διαδόχου της.



    ΣΧΟΛΙΑ