• Πολιτική

    Όταν πέφτουν οι μάσκες του ΣΥΡΙΖΑ για την Βασιλική Θάνου-Τι συμβαίνει με την κ. Ράντου

    • NewsRoom

    Βασιλική Θάνου


    Μαίνεται ο πόλεμος που ξέσπασε πριν από λίγες εβδομάδες, όταν η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε σαφές πως οι ημέρες της Βασιλικής Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι μετρημένες. Στήριξη μέχρι τέλους στην κ. Θάνου από τον ΣΥΡΙΖΑ, συνάντηση χθες με τον Αλέξη Τσίπρα.

    Μετά την απομάκρυνσή της από την θέση του προέδρου της Επιτροπής και την απόρριψη από το ΣτΕ της αίτηση της κ. Θάνου να «παγώσει» η διαπιστωτική πράξη έκπτωσή της από την θέση την οποία κατείχε, η διαμάχη πήρε νέες διαστάσεις όταν η κ. Θάνου υπαινίχθηκε με δηλώσεις ότι η απόφαση του ΣτΕ επί του αιτήματός της να παραμείνει στην θέση της θα επηρεαστεί από την συγγενική σχέση προτεινόμενου μέλους της Επιτροπής με μέλος του ΣτΕ.

    Μια εκ των προτεινομένων από την κυβέρνηση για θέση εισηγήτριας στην Επιτροπή είναι η επιστήμονας στην ΕΕ, ειδική νομική σύμβουλος του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης της Ευρωπαϊκή Ένωσης, Αννα Μαρία Ράντου.  Η κ. Θάνου αμφισβητεί νομικά το ορθόν και σύννομο της επιλογής νέας διοίκησης πριν κριθεί από το ΣτΕ η αίτηση αναστολής της απόφασης, με την οποία κηρύχθηκε έκπτωση, η οποία θα συζητηθεί στις 30 Αυγούστου.

    Η κ. Ράντου είναι κόρη του αρχαιότερου αντιπρόεδρου του ΣτΕ, Αθ. Ράντου. Και η κ. Θάνου, αλλά εσχάτως και ο ΣΥΡΙΖΑ δια του αντιπρόεδρου του Ευρωκοινοβουλίου Δημ. Παπαδημούλη που υπέβαλε σχετική ερώτηση, αμφισβητούν με έμμεσο τρόπο την αμεροληψία ολόκληρου δικαστηρίου, επειδή ο πατέρας της επιστήμονος είναι μέλος του Δικαστηρίου που θα αποφασίσει για την κ. Θάνου.

    Τα σχόλια δεν άφησε αναπάντητα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος κάλεσε τα κόμματα να καταδικάσουν πολιτικά τη δήλωση της κ. Θάνου: «Το θεωρώ αδιανόητο ότι επειδή υπάρχει η συγγενική σχέση, το ΣτΕ θα επηρεαστεί στην κρίση του επί της απόφασης της αίτησης της κ. Θάνου. Είναι σαν να δεχόμαστε ότι την εποχή που κρίθηκε η υπόθεση του Βγενόπουλου, αν έχει δωροδοκηθεί η κ. Θάνου, υπήρξε επηρεασμός της Δικαιοσύνης γιατί κρίθηκε επί Προεδρίας του Αρείου Πάγου της κ. Βασιλικής Θάνου» είπε χθες στην Βουλή ο κ. Γεωργιάδης.

    Πριν από την παρέμβαση Γεωργιάδη στην αρμόδια επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν προσπαθήσει να θέσουν εμπόδια στην έγκριση του διορισμού των νέων μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    Στην έναρξη της συνεδρίασης ο Γιώργος Κατρούγκαλος ζήτησε την αναστολή της έως ότου βγει η απόφαση του ΣτΕ για το αίτημα της κ. Θάνου που χαρακτηρίζει αντισυνταγματική την καθαίρεσή της: «Την Παρασκευή θα συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ το αίτημα της απερχόμενης διοίκησης για ακύρωση της πρόσφατης κυβερνητικής απόφασης. Είναι αυτονόητη υποχρέωση σεβασμού προς την δικαστική εξουσία να μην προκαταβάλουμε την γνώμη της προχωρώντας σε μια διαδικασία αμφισβητούμενη. Όταν μια πράξη έχει πλήρως εφαρμοστεί -πλήρης εφαρμογή θα θεωρηθεί ο διορισμός της νέας διοίκησης- το ΣτΕ δεν μπορεί να προχωρήσει σε λήψη απόφασης. Θεωρώ ως δείγμα σεβασμού προς την δικαιοσύνη και τον εαυτό μας να αναβάλουμε την διαδικασία».

    Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Ανάπτυξης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνία με το νόμο και την απόφαση της κυβέρνησης και της Βουλής. Ο νόμος ψηφίστηκε και βάσει νόμου προχωράμε. Να ξεκαθαρίσουμε: αλίμονο αν οι υπουργοί και οι κυβερνήσεις σταματάνε έως την έκδοση δικαστικών αποφάσεων. Υπάρχουν χιλιάδες υποθέσεις με δικαστικές προεκτάσεις. Φαντάζεστε να σταματούσαν όλες, έως ότου να βγουν οι αποφάσεις; Στην προκειμένη περίπτωση, το ΣτΕ απεφάνθη για τα ασφαλιστικά μέτρα και τα απέρριψε και ενώ το ΣτΕ τα απέρριψε, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να τα παρέχουμε εμείς».

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιτροπής, Θ. Μπούρας, επικαλέστηκε το άρθρο 49Α του Κανονισμού της Βουλής ξεκαθαρίζοντας πως υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες, μέσα στις οποίες η Βουλή θα πρέπει να γνωμοδοτήσει και υπογράμμισε πως ενδεχόμενες παρατηρήσεις της μειοψηφίας εισάγονται σε σχετική έκθεση.

    Λάδι στην φωτιά έριξε το απόγευμα η παρουσία της κ. Θάνου στην Κουμουνδούρου για να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο συζήτησε το θέμα της αποπομπής της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα έχει σήμερα στις 19:00 συνάντηση με την αποπεμφθείσα Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου, κατόπιν σχετικής επιστολής που είχε στείλει η ίδια σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα» ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Η συνάντηση του κ. Τσίπρα με την κ. Θάνου έφερε το καυστικό σχόλιο της ΝΔ: «Οι μάσκες έπεσαν. Η κ. Θάνου επέστρεψε απόψε στο σπίτι της» σχολίαζαν κύκλοι της οδού Πειραιώς.

    Ως μια απλή θεσμική συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατόπιν σχετικού αιτήματος που είχε αποστείλει η ίδια προς όλα τα κόμματα και αντίστοιχες συναντήσεις και με επικεφαλής άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων, χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ την συνάντηση Τσίπρα – Θάνου, ενώ επιτέθηκε με δριμύτητα στην ΝΔ, μιλώντας για κομματικούς εγκάθετους: «Πίσω από την προσπάθεια πηγών της ΝΔ να παρουσιάσουν την κ. Θάνου ως δήθεν στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ δεν μπορεί να κρύψει πως ψήφισε μόνη της τις προτάσεις της για την επιτροπή ανταγωνισμού, καθώς κανένα άλλο κόμμα δεν τις στήριξε. Από την δήθεν αποκομματικοποίηση με λίγα λόγια φθάσαμε στους κομματικούς εγκάθετους».



    ΣΧΟΛΙΑ