• Πολιτική

    Βαρόμετρο Opinion Poll: Απόλυτη κυριαρχία Μητσοτάκη, στις 16 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

    • NewsRoom
    Μητσοτάκης σε Τουρκία: Να εγκαταλείψει τον αδιέξοδο δρόμο των απειλών κατά της Κύπρου

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)


    Απόλυτη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό και διαφορά 16 μονάδων υπέρ της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει το Βαρόμετρο της Opinion Poll, που πραγματοποιήθηκε από τις 19 έως και τις 24 Απριλίου, διάστημα στο οποίο υπήρξε το μήνυμα του πρωθυπουργού για τον οδικό χάρτη ανοίγματος των επαγγελματικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, η εξαγγελία των νέων μέτρων ελάφρυνσης, το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά και ο απόηχος των δηλώσεων Δένδια στην Τουρκία.

    Αναλυτικότερα, το 61% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο από την συνολική παρουσία και την δραστηριότητά του πρωθυπουργού με άνοδο κατά 4% από τις αρχές Μαρτίου.

    Έχει διακομματική αποδοχή ( 81,6% στην ΝΔ, 82,5% στο ΚΙΝΑΛ, 31,4% στο ΣΥΡΙΖΑ, 36,6% στο ΚΚΕ, 70,4% στην Ελληνική Λύση, 22,4% στο ΜΕΡΑ 25), με σημαντική αποδοχή σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, ακόμα και στους 17- 35 με 40% που είναι η χαμηλότερη επίδοσή του.

    Ο βασικός του αντίπαλος, Αλέξης Τσίπρας, συγκεντρώνει αποδοχή της τάξης του 28% στην ικανοποίηση της συνολικής του παρουσίας και δραστηριότητας ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σημειώνεται, ότι το 34% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τον κρίνει αρνητικά.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιπλέον μεγάλο προβάδισμα του Αλέξη Τσίπρα σε σειρά ποιοτικών χαρακτηριστικών. Έχει προβάδισμα με 55,9% έναντι 13,3% στο ερώτημα ποιος μπορεί να ανορθώσει την οικονομία και να φέρει επενδύσεις. Προηγείται με 54,5% έναντι 17% στο ποιος είναι ικανός να διαχειρίζεται κρίσεις, 52% έναντι 15,7% στο ποιος έχει σχέδιο για την χώρα και 46,1% έναντι 28% στο ποιος είναι πιο κοντά στις απόψεις των πολιτών.

    Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω ευρημάτων, έχει μεγάλο προβάδισμα του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός με 52% έναντι 18,5% ( διαφορά 33,5%). Η διαφορά αυτή στις αρχές Μαρτίου ήταν 30%). Σημειώνεται ότι το 52% είναι η μεγαλύτερη επίδοση του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2021. Επικρατεί σε όλα σχεδόν τα κομματικά ακροατήρια και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

    Η διαφορά στην πρόθεση ψήφου ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ είναι 36,2% έναντι 20,2%, δηλαδή 16%. Η διαφορά είναι μικρότερη κατά 1,4% από τις αρχές Μαρτίου, διάστημα στο οποίο μέχρι σήμερα η ΝΔ εμφανίζεται να χάνει 1,6%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει μόλις 0,2%.

    Όλα τα άλλα κόμματα εμφανίζουν οριακές μειώσεις. Το ΚΙΝΑΛ έχει την χαμηλότερη επίδοση από τον Σεπτέμβριο του 2020, το ΚΚΕ από τον Ιανουάριο του 2020.

    Από τα συμπεράσματα της έρευνας προκύπτει ότι κυριαρχεί έστω με μικρή διαφορά η άποψη ότι η χώρα κινείται στην σωστή κατεύθυνση. Την άποψη αυτή υιοθετεί το 47% έναντι του 42% που διατυπώνει αντίθετη άποψη. Στο τέλος Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου το 50% είχε την άποψη ότι η χώρα κινείται στην λάθος κατεύθυνση.

    Την ίδια περίοδο κυριαρχεί η ανησυχία, το άγχος με 42,8%, ωστόσο η αισιοδοξία πρώτη φορά εμφανίζεται δεύτερη στις επιλογές με 22,2%, ενώ ακολουθούν ο θυμός με 19,2%, η απαισιοδοξία με 17,9%, η ελπίδα με 15,8% και ο φόβος με 13,3%.

    Eπίσης, το 37% δηλώνει αισιόδοξο ότι στο επόμενο διάστημα μέσα στο 2021 θα υπάρχει βελτίωση της Οικονομίας, της κατάστασης επιχειρήσεων και εργαζομένων. Είναι φανερό ότι παράλληλα με την ανησυχία για την πορεία της πανδημίας, υπάρχει ισχυρή ανησυχία για την πορεία των Οικονομικών της χώρας, αλλά και του κάθε νοικοκυριού. Είναι εντυπωσιακό ότι αισιοδοξία εκφράζει το 27,3% των νέων 17-35, όταν την ίδια στιγμή αυτή φτάνει στο 41.6% στους άνω των 65.

    Για την ισχυρή πόλωση που υπάρχει κατά την διάρκεια της πανδημίας, το 41% θεωρεί ότι τις βασικές ευθύνες τις έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και το 25% η Ν.Δ με το 34% να αποφεύγει να πάρει θέση.

    Η ικανοποίηση από τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση φτάνει στο 51% έναντι ενός 48% που έχει διαφορετική άποψη. Ικανοποίηση εξέφραζε το 53% ενάμιση μήνα πριν. Υπάρχει δηλαδή μια μείωση της ικανοποίησης κατά 2%.

    Ωστόσο, μόνο το 14% είναι ικανοποιημένο από την στάση της αντιπολίτευσης και τις προτάσεις της για την πανδημία έναντι ενός 50%.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ο Ερντογάν γνωρίζει το σκληρό πρόσωπο των ΗΠΑ: Βαθιές πληγές μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

    Με γεμάτη ατζέντα συνεδριάζει το Υπουργικό – Ποια νομοσχέδια συζητούνται

     



    ΣΧΟΛΙΑ