• Πολιτική

    Τριαντόπουλος: Πραγματοποιήθηκε η 5η καταβολή της πρώτης αρωγής

    • NewsRoom
    Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος

    Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος


    Πραγματοποιήθηκε σήμερα η 5η καταβολή της πρώτης αρωγής για τους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για θέματα αποκατάστασης φυσικών καταστροφών και κρατικής αρωγής, Χρήστος Τριαντόπουλος σε ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

    Συγκεκριμένα, όπως τόνισε, σήμερα, πιστώθηκαν στους λογαριασμούς 1.757 συμπολιτών μας περίπου 7,2 εκατ. ευρώ.

    Πρόκειται, όπως είπε, για πρώτη αρωγή προς νοικοκυριά για την κάλυψη της οικοσκευής τους, προς επιχειρήσεις, αλλά και προς κτηνοτροφικές μονάδες και προσέθεσε ότι πρόκειται για καταβολές αποτέλεσμα του εντατικού έργου διασταυρώσεων και ελέγχων που γίνονται από τα στελέχη της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, αλλά και από τα στελέχη της ΑΑΔΕ, όσον αφορά τη διαδικασία αυτόματου εντοπισμού.

    «Ένα έργο διασταυρώσεων και ελέγχων, σε στενή συνεργασία και με τους πολίτες, αλλά και τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε οι δημόσιοι πόροι να κατευθυνθούν σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη.

    Ένα έργο που θα συνεχιστεί με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς, και θέλω να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη και τους συνεργάτες που εργάζονται και μένουν προσηλωμένοι σε έναν στόχο», τόνισε ο κ. Τριαντόπουλος και προσέθεσε ότι κατά την τρέχουσα εβδομάδα, μέσα από δύο καταβολές, πιστώθηκαν περίπου 9,8 εκατ. ευρώ σε 2.400 συμπολίτες μας.

    Επιπλέον σημείωσε ότι «το συνολικό αποτέλεσμα είναι, σε λιγότερο από έναν μήνα από την ολοκλήρωση του πρωτόγνωρου πλημμυρικού φαινομένου, να έχουν πιστωθεί περίπου 46,5 εκατ. ευρώ σε 9.048 συμπολίτες μας» και συμπλήρωσε ότι το έργο της πρώτης αρωγής συνεχίζεται, αλλά και διευρύνεται.

    Παράλληλα, όπως γνωστοποίησε η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, θα συνεχίσει την λειτουργία της και πέραν της Δευτέρας και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

    Ήδη, όπως είπε, μέχρι τώρα, έχουν πραγματοποιηθεί 35.417 οριστικοποιημένες αιτήσεις, καθώς και 4.502 προσωρινές αιτήσεις και προσέθεσε ότι από τη Δευτέρα, η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, θα ανοίξει και για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιές στο πάγιο εξοπλισμό και κεφάλαιό της.

    «Έτσι, από την άλλη εβδομάδα, οι εν λόγω αγρότες θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr για να λάβουν πρώτη αρωγή, 2.000 ευρώ, έναντι της κρατικής αρωγής που θα λάβουν για τις απώλειες στον εξοπλισμό τους, στα μηχανήματα, στα εμπορεύματα, στα πάγια, στο έγγειο κεφάλαιο και αντίστοιχα μέσα παραγωγής», υπογράμμισε ο κ. Τριαντόπουλος.

    Επιπλέον, συνεχίζεται η διαδικασία ελέγχων και διασταυρώσεων, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται και οι καταβολές πρώτης αρωγής.

    «Μια διαδικασία ελέγχων και διασταυρώσεων αναγκαία, καθώς έχει αναδείξει αρκετές περιπτώσεις λαθών, παραποιήσεων, παρερμηνειών, και παραλείψεων.

    Περιπτώσεις για τις οποίες θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση, ενώ σε κάποιες από αυτές θα ακολουθηθεί και η προβλεπόμενη διαδικασία», σημείωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

    Παράλληλα, συνεχίζεται η καταχώρηση στοιχείων από την Περιφέρεια και τον ΕΛΓΑ, όσον αφορά τις επιχειρήσεις και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενώ προχωρούν και οι αυτοψίες.

    Μέχρι τώρα, όπως ανέφερε ο κ. Τριαντόπουλος, «λαμβάνοντας υπόψη και το σημερινό έργο, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 24.000 απογραφικές αυτοψίες και επανέλεγχοι σε περισσότερες από 260 κοινότητες από τα στελέχη της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής», ενώ προσέθεσε ότι το συγκεκριμένο έργο συνεχίζεται με τη συνεργασία, επίσης, του Στρατού, της Πολιτικής Προστασίας, του ΤΕΕ αλλά και των Δήμων και θα συνεχιστεί και την επόμενη περίοδο.

    Παράλληλα, όπως είπε, προχωρά και η υλοποίηση όλων των μέτρων του πλαισίου της κρατικής αρωγής που έχουν ανακοινωθεί και δρομολογηθεί.

    «Μέσα στην εβδομάδα, με τη δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ, άνοιξε το σχήμα της στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των κατοικιών και των άλλων κτιρίων με αρχικό προϋπολογισμό κοντά στα 116 εκατ. ευρώ.

    Ένα σχήμα, παράλληλα από την οικονομική ενίσχυση για την οικοσκευή και τις πρώτες επισκευαστικές ανάγκες, για να καλυφθούν οι ζημιές στην κτιριακή υποδομή.

    Να καλυφθούν οι ζημιές στα σπίτια:

    – είτε έχει μικρές ζημιές αλλά κατοικήσιμο (δηλαδή «πράσινο»), με την κρατική αρωγή να μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 18.000 ευρώ,

    – είτε είναι προσωρινώς ακατάλληλο μέχρι να επισκευαστούν οι σημαντικές ζημιές (δηλαδή «κίτρινο»), με την κρατική αρωγή να μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 42.000 ευρώ,

    – είτε είναι ακατάλληλο προς χρήση και πρέπει να ανακατασκευαστεί (δηλαδή «κόκκινο»), με την κρατική αρωγή να μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 120.000 ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Τριαντόπουλος.

    Ακόμη, επισήμανε ότι σήμερα άνοιξε και η πλατφόρμα της επιδότησης ενοικίου ή συγκατοίκησης, arogi.services.gov.gr, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

    «Επιδότηση, από 300 έως και 500 ευρώ, με αναδρομική – φυσικά – ισχύ, όπως έχουμε ανακοινώσει από την πρώτη στιγμή.

    Επιδότηση για την μέσο/μακροπρόθεσμη κάλυψη, ως δύο έτη, των πολιτών που πρέπει να επισκευάσουν ή ανακατασκευάσουν το σπίτι τους για να επιστρέψουν.

    Επιδότηση, όμως, και για την άμεση κάλυψη, ενός τριμήνου, των πολιτών που στην παρούσα φάση δεν μπορούν να μείνουν λόγω της πλημμύρας στο σπίτι τους», σημείωσε.

    «Συνεχίζεται, λοιπόν, η υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής απρόσκοπτα και με εντατικούς ρυθμούς, ώστε η στήριξη του κράτους να φτάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται στους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη.

    Αυτό δεν είναι απλά στόχος, είναι η αποστολή μας. Και συνεχίζουμε να δουλεύουμε εντατικά», κατέληξε ο κ. Τριαντόπουλος.

    Διαβάστε επίσης:

    Χατζηδάκης για την πιλοτική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου: Θα προστατεύσουμε το ασφαλιστικό από νέα ελλείμματα

    Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον Γιάννη Ιωαννίδη (βίντεο και φωτογραφίες)

    Τσακλόγλου: Πώς θα απονέμονται γρηγορότερα οι συντάξεις

    ________________­_______

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

    Ο χάρτης των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ