• Οικονομία

    Χατζηδάκης για την πιλοτική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου: Θα προστατεύσουμε το ασφαλιστικό από νέα ελλείμματα

    • NewsRoom
    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών


    «Μετά τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η κυβέρνηση θα αναλάβει χωρίς καθυστέρηση σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, που όμως ως βασικό της άξονα θα έχει την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος από νέα ελλείμματα, των οποίων θύματα θα ήταν τελικά οι φορολογούμενοι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μετά την ανακοίνωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις συντάξεις των δικαστικών.

    «Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι σέβεται την Δικαιοσύνη. Σέβεται όμως και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών την περασμένη δεκαετία, αλλά και την ανάγκη η χώρα να προχωρήσει με σταθερότητα μπροστά, μακριά από νέες οικονομικές περιπέτειες», ανέφερε επίσης ο κ. Χατζηδάκης.

    Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, με διευκρινιστικό του δελτίο Τύπου, το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση της Ολομέλειάς του, η οποία δικαίωνε τρεις πρώην δικαστικούς επιβάλλοντας την επιστροφή των συντάξεών τους στα προ μνημονίων επίπεδα, είναι «πιλοτικού» χαρακτήρα.

    Κάτι που σημαίνει πως η απόφαση μπορεί να αποτελέσει οδηγό τόσο για περίπου 450 συνταξιούχους δικαστικούς που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για το ίδιο θεμα, όσο και για όσους από τους περίπου 4000 άλλους επιθυμήσουν να το κάνουν.

    Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, όσοι συνταξιούχοι δικαστικοί έχουν προσφύγει ή θα προσφύγουν, μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά τουλάχιστον σε βάθος 3ετίας τη διαφορά από τις κομμένες συντάξεις.

    Οι αποφάσεις του Ελεγκτικού για τις υποθέσεις που εκκρεμούν αναμένονται πλέον σε σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα στους επόμενους 6 με 8 μήνες.

    Υπενθυμίζεται πως το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι είναι μη νόμιμη και ακυρωτέα η σιωπηρή άρνηση της διοίκησης-Πολιτείας για επανακανονισμό της σύνταξης των τριών πρώην δικαστικών λειτουργών, που είχαν προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο, διότι όφειλε η Διοίκηση- Πολιτεία να υπολογίσει τη σύνταξή τους μη εφαρμόζοντας τις κριθείσες από το Μισθοδικείο ως αντισυνταγματικές σχετικές διατάξεις του νόμου 4387/2016, αλλά τις προϊσχύσασες αυτών.

    Διαβάστε επίσης:

    Ελεγκτικό Συνέδριο: Πιλοτική η απόφαση για τις συντάξεις των δικαστικών

    Απόφαση – βόμβα από Ελεγκτικό Συνέδριο: Οι συντάξεις των δικαστών επανέρχονται στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012

    Ο Ράμμος της ΑΔΑΕ και οι πρώην πρόεδροι Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού οι τρεις που προσέφυγαν για μεγαλύτερες συντάξεις

    ________________­_______

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

    Ο χάρτης των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ