• Πολιτική

    Τριαντόπουλος: Όλοι όσοι έχουν πληγεί θα λάβουν την προβλεπόμενη οικονομική ενίσχυση

    • NewsRoom
    Ο Χρήστος Τριαντόπουλος με τους Ειρήνη Αγαπηδάκη, Λευτέρη Αυγενάκη και Γιάννη Αρτοποιό

    Ο Χρήστος Τριαντόπουλος με τους Ειρήνη Αγαπηδάκη, Λευτέρη Αυγενάκη και Γιάννη Αρτοποιό


    Στους 6.764 ανέρχονται οι πολίτες που έχουν καταθέσει οριστικές αιτήσεις στην πλατφόρμα πρώτης αρωγής για τους πληγέντες από τις πλημμύρες ενώ 3.513 είναι οι προσωρινές αιτήσεις, όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος.

    Ειδικότερα, πρόκειται για αιτήσεις:

    – για την κάλυψη της οικοσκευής και των πρώτων αναγκών ως 6.600 ευρώ.

    – Για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής ως 10.000 ευρώ.

    – Για την πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης προς επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές μονάδες ως 4.000 ευρώ.

    Οι αιτήσεις αυτές προέρχονται από τις πληγείσες περιοχές και των πέντε νομών.

    Ταυτόχρονα, όπως τόνισε ο υφυπουργός προχωρά και η διαδικασία των αυτοψιών και των καταγραφών από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής τα οποία επικουρούνται και από στελέχη του Ελληνικού Στρατού και τα οποία με την ολοκλήρωση και του σημερινού έργου θα έχουν πραγματοποιήσει περίπου 7.000 αυτοψίες και καταγραφές σε όλους τους νομούς.

    «Σημειώνουμε ξανά, ότι, στην παρούσα φάση, οι αυτοψίες δεν χρειάζονται να γίνουν στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως ολικώς πλημμυρισμένες.

    Εκεί ακολουθείται η αυτοματοποιημένη διαδικασία καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης για την οικοσκευή και για τις πρώτες ανάγκες, όπου δεν προϋποθέτει αυτοψία, αλλά και δεν θα χρειαστεί η αίτηση στην πλατφόρμα.

    Για αυτή την αυτοματοποιημένη διαδικασία εργάζονται τα στελέχη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και της ΑΑΔΕ, ώστε άμεσα και σύντομα οι πληγέντες να λάβουν την οικονομική ενίσχυση που δικαιούνται- οικονομική ενίσχυση που θα λάβουν και οι δικαιούχοι όλων των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες» τόνισε ο κ. Τριαντόπουλος και προσέθεσε ότι όλοι όσοι έχουν πληγεί, σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί θα λάβουν την προβλεπόμενη οικονομική ενίσχυση σε όλες τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

    Παράλληλα, τόνισε ότι η διαδικασία που ακολουθείται, μέσα από το ψηφιακό υπόβαθρο της ΑΑΔΕ, είναι τέτοια που διασφαλίζει ότι την ενίσχυση θα λάβουν όσοι το δικαιούνται:

    «Η ΑΑΔΕ, με την οποία έχουμε στενότατη συνεργασία, όρισε ειδικά γραφεία υποστήριξης στις ΔΟΥ της Θεσσαλίας για την ένταξη των πληγέντων στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής.

    Στα γραφεία αυτά, τα οποία βρίσκονται μέσα στις ΔΟΥ των πληγεισών περιοχών, μπορούν να απευθύνονται όσοι δικαιούνται τις ενισχύσεις από την ψηφιακή πλατφόρμα και δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

    Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, προχωρά το έργο της Περιφέρειας και των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής. Έχουν πραγματοποιηθεί ήδη 877 αυτοψίες από τις 3.300 αιτήσεις και το έργο συνεχίζεται» σημείωσε ο κ. Τριαντόπουλος και προσέθεσε:

    «Όπως και συνεχίζεται και το έργο της άμεσης αποκατάστασης της πρόσβασης σε χωριά και περιοχές, με τη σημαντική συνδρομή της Περιφέρειας και του Στρατού όπου απαιτείται».

    Όσον αφορά την ΠΑΘΕ, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είπε ότι έχει σημειωθεί σημαντική υποχώρηση των υδάτων και ότι ο μηχανισμός δουλεύει ώστε τις επόμενες ώρες να επέλθει η αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

    «Το έργο, συνεπώς, συνεχίζεται καθημερινά με αμείωτο ρυθμό, για την αποκατάσταση και τη στήριξη της Θεσσαλίας μετά από αυτή την πρωτόγνωρη φυσική καταστροφή. Και συνεχίζουμε», κατέληξε ο κ. Τριαντόπουλος.

    Αγαπηδάκη: Στα 130 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 126 τα κρούσματα του ανώτερου αναπνευστικού

    Νεότερα στοιχεία για τη δημόσια υγεία στις πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές έδωσε κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

    Στις 26 δομές υγείας του ΕΣΥ προσήλθαν 1.152 άτομα το τελευταίο 24ωρο. Αναφέρονται 37 νέα κρούσματα λοίμωξης του αναπνευστικού και 36 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

    Συνολικά έχουν διαγνωστεί 130 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 126 κρούσματα του ανώτερου αναπνευστικού. «Ο αριθμός αυτών των κρουσμάτων δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς είναι αναμενόμενος για την εποχή», είπε η κυρία Αγαπηδάκη.

    Σχετικά με τις νοσηλείες, υπάρχει μία επιπλέον στη Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και μία στην Καρδίτσα.

    Μέχρι τώρα τα επιβεβαιωμένα παθογόνα είναι σαλμονέλα, εντεροπαθογόνο E.coli, ροταϊός και κλωστρίδιο.

    Δεν εμπνέει ανησυχία η κατάσταση της υγείας κανενός ασθενή που νοσηλεύεται και δεν έχουμε μέχρι τώρα συρροές κρουσμάτων σε καμία περιοχή, είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

    Η κυρία Αγαπηδάκη ανακοίνωσε ότι θα μοιραστούν 25.000 γαλότσες και προστατευτικές στολές στους πολίτες προκειμένου να μην μολύνονται από τα λιμνάζοντα νερά που υπάρχουν στην περιοχή.

    Κάλεσε τους πολίτες να περιμένουν τις επόμενες δυο ημέρες, όπου θα υπάρχει εντατικός ρυθμός διανομής προστατευτικών υλικών, αν δεν είναι απόλυτη ανάγκη, και μετά να πάνε να δουν σε τι κατάσταση είναι τα σπίτια τους.

    Σχετικά με την υδροδότηση, χθες ελήφθησαν 40 νέα δείγματα και δεν υπάρχει στους δήμους καμία μεταβολή με τα όσα ανακοινώθηκαν χθες για την καταλληλότητα του νερού, είπε. Σημείωσε ότι από αύριο η ενημέρωση των πολιτών σε σχέση με την ποιότητα και καταλληλότητα του νερού θα γίνεται ανά δημοτικό διαμέρισμα.

    Είπε τέλος, ότι έχει ξεκινήσει η ανίχνευση προνυμφών στα λιμνάζοντα ύδατα και γίνονται παρεμβάσεις, ώστε να μειωθεί η μολυσματικότητα των λιμνάζων υδάτων σε όλη την περιοχή.

    Αυγενάκης: Εξάμηνη παράταση στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα στις πληγείσες περιοχές

    Σε λειτουργία έχει τεθεί η μονάδα διαχείρισης των νεκρών ζώων στη ΒΙΠΕ της Λάρισας όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης από το Συντονιστικό της Λάρισας.

    Η εν λόγω μονάδα έχει τη δυνατότητα διαχείρισης 250 τόνων το 12ωρο, που σημαίνει 10.000 νεκρά ζώα την ημέρα, σύμφωνα με τον ίδιο.

    Όπως είπε ο κ. Αυγενάκης, στην προσπάθεια αποκομιδής των νεκρών ζώων στον Παλαμά συμβάλλουν και 40 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον ίδιο να δηλώνει, μεταξύ άλλων, πως «η αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν τη δημόσια υγεία, είναι ευθύνη όλων μας και δεν μπορεί να περιχαρακωθεί στο στενό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του καθενός εξ ημών».

    Μέχρι σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, έχουν δηλωθεί οι εξής απώλειες ζωικού κεφαλαίου:

    – 61.786 αιγοπρόβατα

    – 19.355 χοίροι

    – 5.306 βοοειδή

    – 123.810 πτηνά

    Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό παραμένει η δυσκολία στην προσέγγιση πολλών κτηνοτροφικών μονάδων, που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στη συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων.

    Μέχρι σήμερα το μεσημέρι είχαν συλλέξει και διαχειριστεί (σ.σ. υγειονομική ταφή ή καύση) 27.736 νεκρά αιγοπρόβατα, 10.103 χοίρους, 44 βοοειδή και 25.400 πτηνά.

    Ο κ. Αυγενάκης έκανε λόγο για τετραπλασιασμό των δηλώσεων για ζημιές σε φυτική και ζωική παραγωγή μετά την ενεργοποίηση του Κέντρου Επικοινωνίας του ΕΛΓΑ για τους πληττόμενους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα το μεσημέρι οι δηλώσεις για ζημίες στη φυτική παραγωγή ξεπέρασαν τις 1.250, και στη ζωική παραγωγή τις 1.500.

    Σε ό,τι έχει να κάνει με τις ζωοτροφές, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε πως μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί 37 τόνοι ζωοτροφών σε περιοχές όπου δεν υπάρχει πρόσβαση, μέσω ελικοπτέρων της Πολιτικής Προστασίας και του Στρατού.

    Μιλώντας για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο κ. Αυγενάκης διαβεβαίωσε τους ενδιαφερόμενους ότι θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να υπάρξει ευελιξία στην υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στις πληγείσες περιοχές.

    «Η πρόβλεψη θα αφορά και 6μηνη παράταση, και διευκόλυνση των αιτημάτων πληρωμής, σε οποιοδήποτε στάδιο εγκεκριμένης επένδυσης για τα προγράμματα, των Νέων Αγροτών, των Σχεδίων Βελτίωσης, στα προγράμματα Εμπορίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, και για τα Leader» όπως είπε, προσθέτοντας ότι «θα υπάρξει δυνατότητα παράτασης, κατόπιν αιτήματος, σε δημόσια και εγγειοβελτιωτικά έργα στη Θεσσαλία και στη Φθιώτιδα».

    Αναφορικά με τη διαχείριση των εδαφών υπογράμμισε πως τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί ένας κατάλογος γενικών οδηγιών για την ταχύτερη αποκατάσταση των εδαφών αλλά και συστάσεις για την ταχύτερη αλλά και καλύτερη ευκαιρία ανάκτησης των βιολογικών ιδιοτήτων των εδαφών.

    Οι οδηγίες αφορούν την αποφυγή συμπίεσης του εδάφους και τη διαχείριση ιζημάτων, φυτικών υπολειμμάτων και διαφόρων υλικών που έχουν μεταφερθεί στους αγρούς.

    Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, τόσο τα φερτά υλικά όσο και τα χώματα που βρίσκονται στα χωράφια θα διοχετευθούν με κατάλληλα συνεργεία για την αποκατάσταση αδειοδοτημένων λατομείων.

    Παράλληλα, ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έχει ξεκινήσει δειγματοληψίες του εδάφους ώστε να προσδιοριστούν τα νέα επίπεδα γονιμότητας και η στρατηγική λίπανσης που πρέπει να ακολουθηθεί.

    Έχει καταρτιστεί χάρτης με τις 350 θέσεις δειγματοληψίας ιζημάτων λάσπης και εδάφους για την προκαταρκτική έρευνα εκτίμησης των πλημμυρικών φαινομένων στο έδαφος.

    Οι θέσεις δειγματοληψίας όπως είπε ο κ. Αυγενάκης καθορίζονται σε 2 ζώνες κατά μήκος της κύριας κοίτης του Πηνειού (0-500 και 500-1.000 μέτρα) καθώς και σε επιλεγμένες θέσεις στις υπόλοιπες πλημμυρισμένες περιοχές.

    Τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ευχαρίστησε τόσο τους ιδιώτες όσο και τη Ένωση Συνεταιρισμών Ελλάδας (ΕΘΕΑΣ) για τη διάθεση προσφορών σε ζωοτροφές, με την Ένωση να έχει κινητοποιήσει μέλη της και να προσφέρει 100 τόνους και 13 φορτηγά με ζωοτροφές.

    Διαβάστε επίσης:

    Μπακογιάννη: Εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση είναι η μεγαλύτερη κατάρα που μπορεί να υπάρξει

    ΔΕΘ 2023: Παρόντες μόνο οι υπουργοί παραγωγικών υπουργείων

    Ανδρουλάκης: Το επιτελικό κράτος της ΝΔ έχει βουλιάξει στον Θεσσαλικό κάμπο



    ΣΧΟΛΙΑ