• Πολιτική

    Τρέχει να τα μπαλώσει η Αχτσιόγλου για την «γκάφα» του Μαξίμου

    • NewsRoom

    Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου εισέρχεται στην αίθουσα του Κοινοβουλίου όπου θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, Αθήνα Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ


    Την «γκάφα» του Μέγαρου Μαξίμου, το οποίο έπεσε στην παγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με το παράδειγμα σύγχρονων μορφών απασχόλησης και τη σύμβαση επταήμερης λειτουργίας στην καπνοβιομηχανία Παπαστράτος, τρέχει να καλύψει το υπουργείο Εργασίας.

    Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της Διακαναλικής συνέντευξης Τύπου ανέφερε χαρακτηριστικά ως παράδειγμα σύγχρονης  μορφής εργασίας που εκμεταλλεύεται τις τεχνολογικές προόδους το εξής:

    «Όταν μια μία επιχείρηση, αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα, συμφωνεί με τους εργαζόμενους με επιχειρησιακή σύμβαση να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο, με τη σύμφωνα γνώμη των εργαζομένων, με πολύ καλύτερες απολαβές από πριν και αυξημένα δικαιώματα και συμφωνούν τα δύο μέρη δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να αναγνωρίζουμε πως είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει.»

    Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόταν στο παράδειγμα της Παπαστράτος, η οποία προχώρησε πριν από ένα χρόνο σε ένα πρωτοποριακό μοντέλο λειτουργίας στο εργοστάσιό της με το οποίο διασφαλίζεται η εικοσιτετράωρη και επταήμερη λειτουργία ορισμένων τμημάτων της παραγωγής, με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων στα τμήματα αυτά κατά περίπου 7% .

    Η αναφορά αυτή ερμηνεύτηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ως «δέσμευση» του προέδρου της ΝΔ για επταήμερη εργασία. Μάλιστα την ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού ακολούθησαν ένα πλήθος παρόμοιων δηλώσεων υπουργών, αλλά και του ΚΙΝΑΛ, το οποίο προσπαθώντας να αντιπαρατεθεί στην ΝΔ έσπευσε να υιοθετήσει την γκάφα του Μαξίμου. Μάλιστα την ίδια παραποιημένη εκδοχή των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη υποστήριξε στην προεκλογική ομιλία του και ο Αλέξης Τσίπρας!

    Στη συνέχεια η Πειραιώς αποκάλυψε για ποια συγκεκριμένη σύμβαση αναφερόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας μάλιστα πως αυτή έλαβε την σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Εργασίας.

    Απαντώντας το υπουργείο Εργασίας προσπάθησε να πείσει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αναφερόταν στο συγκεκριμένο παράδειγμα… αλλά έκανε μια γενική αναφορά, καθώς όπως είπε αναφέρθηκε ξεκάθαρα σε «επταήμερη εργασία». Ωστόσο, στην αναφορά του ο κ. Μητσοτάκης ουδέποτε ανέφερε την φράση «επταήμερη εργασία», αλλά για συμφωνία της επιχείρησης «να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο».

    Δείτε αναλυτικά τη δήλωση στου κ. Μητσοτάκη:

    Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας αναφέρει

    «Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε καθαρά για θέσπιση επταήμερης εργασίας. Αυτό είναι σαφές από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Στη συνέχεια το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ επιδόθηκε σε μια αστεία προσπάθεια με στόχο να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Κατανοούμε την ανάγκη τους να διαψεύσουν τα όσα ο ίδιος ο αρχηγός τους είπε, όμως η πραγματικότητα είναι συγκεκριμένη.

    Η δυνατότητα συνεχούς επταήμερης λειτουργίας επιχειρήσεων, βιομηχανιών και εταιρειών ισχύει διαχρονικά και δεν έχει καμία σχέση με την επτάημερη εργασία για την οποία μίλησε ο κ. Μητσοτάκης. Η σύμβαση στην επιχείρηση Παπαστράτος προβλέπει ότι εφόσον η επιχείρηση πάρει άδεια συνεχούς λειτουργίας και εφόσον εισαχθεί στην παραγωγή ένα νέο προϊόν, εργαζόμενοι και εργοδότης θα συμφωνήσουν την οργάνωση του χρόνου εργασίας σε βάρδιες, και δεν προβλέπει επταήμερη εργασία. Οι εργαζόμενοι, δηλαδή και με επταήμερη λειτουργία, θα εξακολουθούν να δουλεύουν με βάση όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία και σε καμία περίπτωση επταήμερο. Για την ιστορία, η επιχείρηση αυτήν τη στιγμή δουλεύει Δευτέρα έως Παρασκευή, με οχτάωρη εργασία.

    Επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας υπήρχαν και θα υπάρχουν. Εργαζόμενοι συνεχούς και εξοντωτικής εργασίας υπάρχουν μόνο στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη. Εκεί όπου, επίσης, οι Συλλογικές Συμβάσεις είναι ιδεοληψίες και αγκυλώσεις, το 8ωρο ξεπερασμένο, τα κοινωνικά επιδόματα πελατειακές παροχές εξαγοράς, εκεί όπου το δώρο Χριστουγέννων και η 13η σύνταξη δεν πρέπει να υπάρχουν. Το “αύριο” που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης είναι κυριολεκτικά επιστροφή στο πιο σκληρό και εκμεταλλευτικό χτες για τους εργαζόμενους».



    ΣΧΟΛΙΑ