• Πολιτική

    Τραμπ: «Περίπλοκη η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, ελπίζω να μην σκοτωθεί κανείς»

    • NewsRoom
    Ντόναλντ Τραμπ


    Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Μοριστάουν στο Νιου Τζέρσεϊ, τόνισε ότι η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ είναι περίπλοκη και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν καλά για όλους, και για την Κίνα και για «την ελευθερία», χωρίς κανένας να τραυματιστεί ή να σκοτωθεί.

    «Το ζήτημα του Χονγκ Κονγκ είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση – πολύ δύσκολη», είπε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους. «Θα δούμε τι θα συμβεί». «Είναι περίπλοκη κατάσταση. Πιστεύω ότι θα λυθεί, και ελπίζω ότι θα λυθεί, προς όφελος της ελευθερίας. Ελπίζω να λυθεί προς όφελος όλων, και προς όφελος της Κίνας», είπε. «Ελπίζω ότι θα επιλυθεί ειρηνικά. Ελπίζω να μην τραυματιστεί κανείς. Ελπίζω να μην σκοτωθεί κανείς».

    Οι δηλώσεις του γίνονταν καθώς σημειωνόντουσαν νέες συμπλοκές μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στο διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ.

    Αργότερα, ο ένοικος του Λευκού Οίκου, με αναρτήσεις του στο twitter, επικαλέστηκε αναφορές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, κάνοντας λόγο για ανάπτυξη του κινεζικού στρατού «στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ», λέγοντας πως «όλοι πρέπει να είναι ψύχραιμοι και ήρεμοι».

    Δεν κατέστη σαφές αν ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόταν σε νέα ανάπτυξη κινεζικών στρατευμάτων ή σε κινήσεις των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων κοντά στα σύνορα που είχαν ήδη μεταδώσει κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης την προηγούμενη εβδομάδα.

    Μέχρι σήμερα, ο Τραμπ κρατά ήπια στάση στην κρίση που μαίνεται στην πρώην βρετανική αποικία, με πολλούς μάλιστα να τον κατηγορούν ότι έχει δώσει στην Κίνα το πράσινο φως για να καταστείλει τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ.

    Ωστόσο, Αμερικανοί πολιτικοί έχουν οξύνει τον τόνο τους τις πρόσφατες μέρες ενάντια στη στάση του Πεκίνου ενάντια στις φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις.

    Χθες, ο πρόεδρος της αμερικανικής Γερουσίας Μιτς Μακόνελ προειδοποίησε την Κίνα ότι η οποιαδήποτε βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων θα είναι «απολύτως απαράδεκτη», ενώ προειδοποιήσεις εξαπέλυσε και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

    Η κινεζική πλευρά κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι ενθαρρύνει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και σήμερα το κινεζικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του, τόνισε ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να μείνει έξω από τις εσωτερικές της υποθέσεις. Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, τα χθεσινά σχόλια των Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών έδωσαν «νέες και ισχυρές αποδείξεις στον κόσμο» ότι οι ΗΠΑ υποκινούν τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ.

    Κίνα: Εσφαλμένη η ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

    Την ίδια ώρα το Πεκίνο απέρριψε ως «εσφαλμένη» την ανακοίνωση που εξέδωσε η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ για το Χονγκ Κονγκ, δηλώνοντας ότι αυτή συνιστά ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, σημειώνοντας ότι στέλνει «το λάθος μήνυμα σε βίαιους εγκληματίες παραβάτες».

    Νωρίτερα η Μπατσελέτ εξέφρασε ανησυχία για την καταστολή των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ και ζήτησε τη διεξαγωγή μιας «άμεσης, ανεξάρτητης και αμερόληπτης έρευνας» για τη συμπεριφορά των δυνάμεων της τάξης στην πρώην βρετανική αποικία.

    Η κινεζική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη στην Γενεύη με ανακοίνωσή της ανέφερε ότι οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ έχουν καταστρέψει δημόσιες υπηρεσίες, έχουν παραλύσει το αεροδρόμιο, εμποδίζουν τις δημόσιες συγκοινωνίες και χρησιμοποιούν φονικά όπλα, «δείχνοντας τάσεις καταφυγής στην τρομοκρατία».

    Όπως αναφέρεται, η κινεζική κεντρική κυβέρνηση υποστηρίζει σταθερά την επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ, «στην εκτέλεση των καθηκόντων της σε συμφωνία με τον νόμο και στηρίζει την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ και τα δικαστικά όργανα στην αποφασιστική επιβολή του νόμου».

    Καταγγέλλει τους διαδηλωτές κινεζική εφημερίδα

    Από την άλλη, η κινεζική εφημερίδα Global Times κατήγγειλε πως ένας δημοσιογράφος κρατήθηκε από διαδηλωτές στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ σήμερα, διεσώθη, ωστόσο, από την αστυνομία, έγινε γνωστό από τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας.

    «Ο δημοσιογράφος των GT Φου Γκουοχάο διεσώθη από την αστυνομία και διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Υποβάλλεται σε εξετάσεις για να εξακριβωθεί η κατάσταση των τραυμάτων του» εξήγησε ο Χου Χιτζίν σε ένα tweet.

    Η Global Times εκδίδεται από την People’s Daily του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

    Σε ένα μήνυμα που έστειλε νωρίτερα στο Twitter, ο Χου σύναψε ένα βίντεο, όπου κατήγγειλε ότι διαδηλωτές είχαν δέσει τον Φου.

    Αστυνομικοί και διαδηλωτές συγκρούστηκαν νωρίτερα σήμερα στο διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ, όπου καταγράφηκαν προβλήματα στις πτήσεις για δεύτερη ημέρα, ενώ βαθαίνει η πολιτική κρίση στην πρώην βρετανική αποικία.

    Χιλιάδες διαδηλωτές, ντυμένοι στα μαύρα, κατέκλυσαν τον τερματικό σταθμό, φωνάζοντας συνθήματα, τραγουδώντας και κρατώντας πλακάτ.

    Οι συγκρούσεις ξέσπασαν αφού ένας τραυματίας μεταφέρθηκε εκτός του κεντρικού τερματικού σταθμού από άνδρες των πρώτων βοηθειών, αφού είχε κρατηθεί από μια ομάδα διαδηλωτών. Ακτιβιστές υποστήριζαν ότι ήταν μυστικός αστυνομικός από την Κίνα.

    Το πλήθος εμπόδισε τον δρόμο σε περιπολικά και μονάδες αντιμετώπισης ταραχών εφόρμησαν, απωθώντας τους διαδηλωτές και κάνοντας χρήση σπρέι πιπεριού. Σε κάποια στιγμή ένας αστυνομικός έβγαλε το όπλο του.

    Οι διαδηλωτές εμπόδισαν την είσοδο σε τμήματα του αεροδρομίου χρησιμοποιώντας καροτσάκια αποσκευών, μεταλλικά κιγκλιδώματα και άλλα αντικείμενα. Τουλάχιστον δύο απομακρύνθηκαν από την αστυνομία.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ