• Πολιτική

    Τραμπ: Ο στρατός μας είναι έτοιμος να απαντήσει σε οποιαδήποτε «βλακώδη ενέργεια» της Βόρειας Κορέας

    Ντόναλντ Τραμπ


    Νέες κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας εξετάζει πλέον η Ουάσινγκτον, όπως δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο μετά την ανακοίνωση της ακύρωσης της ιστορικής συνάντησης μεταξύ του Κιμ Γιονγκ Ουν και του Ντόναλντ Τραμπ στη Σιγκαπούρη.

    Ο Πομπέο σημείωσε πως οι ΗΠΑ θα ενθαρρύνουν και άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο, σε συνέχεια της ματαίωσης της Συνόδου Κορυφής ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας.”Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν περαιτέρω κυρώσεις που θα επιδιώξουμε να επιβάλλουμε. Οι ΗΠΑ, είμαι βέβαιος, ότι θα στραφούν σε άλλους ζητώντας τους να κάνουν περισσότερα επίσης”, τόνισε ο Πομπέο στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

    Ο Μάικ Πομπέο επισήμανε ότι δεν πιστεύει πως η ματαίωση της Συνόδου συνιστά ένδειξη πως ο Κιμ είναι ένας «αδύναμος ηγέτης».

    Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε πως ο Αμερικανός στρατός βρίσκεται σε ετοιμότητα αν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν κάνει κάποια «βλακώδη και απερίσκεπτη» ενέργεια.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις είναι «έτοιμες αν χρειαστεί», δήλωσε ο Τραμπ στην τελετή υπογραφής ενός νομοσχεδίου στον Λευκό Οίκο. Πρόσθεσε ότι η εκστρατεία άσκησης μέγιστης πίεσης ενάντια στην Πιονγκιανγκ θα συνεχιστεί.

    Παράλληλα είπε ότι είναι πιθανό η Σύνοδος μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κάποια μετέπειτα ημερομηνία.

    Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, αφορμή για την τελική απόφαση για τη ματαίωση της συνάντηση  ήταν η αντίδραση της Πιονγκγιάνγκ στις δηλώσεις του αντιπρόεδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Πενς σχετικά με τη Βόρεια Κορέα «ανόητες» αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συναντηθούν «είτε σε μια σύνοδο είτε σε μια πυρηνική αντιπαράθεση».

    Έντονη ανησυχία στον ΟΗΕ

    Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την ματαίωση της συνόδου κορυφής.

    Σε σχόλια που έκανε σε πανεπιστήμιο της Γενεύης ο Γκουτέρες δήλωσε: «Είμαι έντονα ανήσυχος για την ματαίωση της προγραμματισμένης συνάντησης στη Σιγκαπούρη μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ και του ηγέτη της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας».

    Παρότρυνε τα μέρη να συνεχίσουν το διάλογο ώστε να «βρουν το δρόμο για μια ειρηνική και επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου».

    Σε ανακοίνωσή του παράλληλα τόνισε ότι είναι ατυχές ότι κανένας διεθνής εμπειρογνώμονας δεν προσκλήθηκε στην ανατίναξη των σηράγγων από τη Βόρεια Κορέα που χρησιμοποιούνταν στις πυρηνικές της δοκιμές, αν και καλωσόρισε την ενέργεια της Πιονγκγιάνγκ.

    «Είναι ατυχές που διεθνείς εμπειρογνώμονες δεν προσκλήθηκαν να παραστούν ως μάρτυρες στο κλείσιμο της εγκατάστασης», τόνισε μια εκπρόσωπος του Γκουτέρες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ακυρώθηκε η ιστορική συνάντηση Τραμπ – Κιμ Γιονγκ Ουν



    ΣΧΟΛΙΑ