• Πολιτική

    Τουρκικά ΜΜΕ: Το «Γιαβούζ» πέρασε τα Δαρδανέλια και κινείται προς την Κύπρο

    • NewsRoom

    Γιαβούζ


    Προς την Κυπριακή ΑΟΖ κατευθύνεται και το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, «Γιαβούζ», καθώς όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, πέρασε αργά το απόγευμα της Παρασκευής τα Στενά των Δαρδανελίων.

    Το «Γιαβούζ» συνοδευόταν από δύο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, η οποία αδιαφορεί για το μήνυμα που έστειλε το βράδυ της Πέμπτης η ΕΕ, περί της επικείμενης λήψης «στοχευμένων μέτρων».  Άλλωστε ο Ερντογάν έχει περισσότερο το μυαλό τους στις επικείμενες επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπουλη, όπου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αναμένεται να υποστεί μια νέα συντριπτική ήττα.

    Το «Γιαβούζ» ολοκληρώθηκε το 2011 και έχει χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις της Τουρκίας στην Κένυα, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, το πλοίο είναι σε θέση να τρυπήσει σε βάθος έως και 12.200 μέτρων, με την εξέδρα της γεώτρησης στο εσωτερικό του πλοίου να δύναται να φτάσει τα 130 τ.μ..

    Μιλώντας την Πέμπτη, κατά την τελετή απόπλου, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, είπε ότι το «Γιαβούζ» θα επιχειρήσει γεώτρηση κοντά στη χερσόνησο της Καρπασίας στην Κύπρο, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, για διάστημα περίπου τριών μηνών και θα φθάσει σε βάθος 3.300 μέτρων. Προειδοποίησε επίσης «εξωτερικούς» παράγοντες που συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Κύπρου, λέγοντας πως δεν θα πρέπει να κυνηγούν «ψευδαισθήσεις», που δεν θα φέρουν αποτελέσματα.



    ΣΧΟΛΙΑ