ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Η συμφωνία με τη Λιβύη συντάσσεται με το διεθνές δίκαιο», αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ουσιαστικά, η ανακοίνωση απαντά στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Κάιρο, με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών για την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες.
Μάλιστα η Άγκυρα με ανακοίνωσή της αμφισβητεί τη δυνατότητα που δίνει το Δίκαιο της Θάλασσας (η Τουρκία είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που δεν το έχουν υπογράψει) στα νησιά να έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, επιμένοντας στον ανίσχυρο νομικά επιχείρημα πως διαθέτει μεγαλύτερη ακτογραμμή.
Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει πως «με τη συμφωνία που υπεγράφη με τη Λιβύη καθορίστηκε ένα μέρος των δυτικών συνόρων των περιοχών θαλάσσιων αρμοδιοτήτων μας στην ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για μια συμφωνία που υπογράφηκε με βάση τις δικαστικές αποφάσεις, που θεσπίζουν διεθνή νομολογία, και του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών άρθρων της Συνθήκης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».
Συνεχίζοντας η ανακοίνωση αναφέρει:
«Ουσιαστικά, όλες οι πλευρές γνωρίζουν ότι τα νησιά δεν μπορούν να αποκόπτουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, που είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, ότι τα νησιά που βρίσκονται στην απέναντι πλευρά της διάμεσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών χωρών δεν μπορούν να διαθέτουν άλλη ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέραν των χωρικών τους υδάτων και ότι το μήκος και η κατεύθυνση των ακτών τους πρέπει να συνυπολογίζονται στον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών αρμοδιοτήτων. Η Τουρκία, πριν υπογραφεί αυτή η συμφωνία, είχε απευθύνει έκκληση για συνομιλίες προς όλες τις πλευρές, προκειμένου να υπάρξει συναίνεση στο πλαίσιο του δικαίου και ακόμη παραμένει έτοιμη για συνομιλίες. Ωστόσο, αντί να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με βάση το διεθνές δίκαιο και τη δικαιοσύνη που προβάλλει η Τουρκία, τα μέρη προτίμησαν να προβούν σε μονομερή βήματα και να ρίξουν την ευθύνη στην Τουρκία.
Πίσω από αυτή την αντίληψη βρίσκονται οι μαξιμαλιστικές και χωρίς διάθεση συμβιβασμού ελληνικές και ελληνοκυπριακές θέσεις, που προσπαθούν να δημιουργήσουν, για παράδειγμα στο Καστελόριζο, ένα μικρό νησί που βρίσκεται απέναντι από την ηπειρωτική Τουρκία, μία ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας, σχεδόν τετραπλάσια από την επιφάνεια του. Η ίδια αντίληψη έκανε κάποτε και την Αίγυπτο να χάσει μία περιοχή 40 τ.χλμ.
Μέσω αυτής της συμφωνίας, που υπογράφηκε με τη Λιβύη, καθίσταται σαφές ότι οι δύο χώρες δεν θα επιτρέψουν τετελεσμένα», καταλήγει η ανακοίνωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ζελένσκι: Χαιρετίζει μια «πραγματικά δίκαιη» συμφωνία με την Ουάσινγκτον για τους ουκρανικούς φυσικούς πόρους
- Τραμπ: Ο Μάικ Γουόλτς υποψήφιος για νέος πρεσβευτής στον ΟΗΕ – Προσωρινός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας ο Ρούμπιο
- Ερντογάν: Έτοιμος να εξαγγείλει τη μετονομασία του ψευδοκράτους σε «Τουρκική Δημοκρατία Κύπρου»
- Restart για τη Harley-Davidson στην Ελλάδα
