• Top Stories

    Τώρα το παραδέχεται και το Μαξίμου (μπορεί να κάνει κι αλλιώς;) : Τα σύνορα είναι κλειστά


    Η κατάσταση δε σηκώνει πια μισόλογα και ανούσιες διαψεύσεις: Το κλείσιμο των συνόρων είναι μία πραγματικότητα, την οποία πλέον παραδέχεται και το Μέγαρο Μαξίμου (έστω και μέσω διαρροών) και αντίστοιχα πορεύεται για να σώσει οτιδήποτε μπορεί να σωθεί μετά τις τελευταίες καταστροφικές εξελίξεις.

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk ήταν σαφέστατος στα σχόλιά του στο Twitter, ευχαριστώντας τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που κλείνουν τα σύνορα και ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται για μονομερείς ενέργειες, αλλά για δράσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας των 28 κρατών-μελών της ΕΕ. Μάταια προσπάθησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να τον εγκαλέσει για τις δηλώσεις του αυτές, καθώς ο Tusk με τον πλέον επίσημο τρόπο ανακοίνωσε αυτό που στην κυβέρνηση δεν ήθελαν να παραδεχθούν: ότι πλέον ο «Βαλκανικός Διάδρομος» είναι ερμητικά κλειστός.

    «Τα σύνορα είναι κλειστά. Κεντρικός μας στόχος είναι να περάσει η διαχείριση του προσφυγικού στην Τουρκία. Εμείς λέμε ότι χρειάζεται ένας ανθρωπιστικός διάδρομος», σημείωσε κυβερνητικός παράγοντας, επιρρίπτοντας πάντως την εξέλιξη αυτή σε μονομερείς ενέργειες, για τις οποίες η Ελλάδα θα ζητήσει να αποδοκιμαστούν στο κείμενο συμπερασμάτων της επόμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

    Οι δηλώσεις του Tusk, εκτιμούν στο Μαξίμου, θολώνουν τις γραμμές μεταξύ των «σκληρών» του Βίζεγκραντ και των «προθύμων» που είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν τις ίδιες θέσεις, πατώντας πάνω στην έλλειψη κοινής γραμμής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και εκφράζονται ανησυχίες για το αν θα τεθεί θέμα «βέτο» στη συμφωνία με την Τουρκία για την επανεγκατάσταση προσφύγων, αφού αν ισχύσει η συμφωνία αυτή, τότε θα πρέπει όλες οι χώρες (ακόμα και οι πλέον «σκληρές») να δεχθούν να φιλοξενήσουν στο έδαφός τους πρόσφυγες.

    Είναι φανερό ότι οι ισορροπίες στην Ευρώπη κρέμονται από μία κλωστή, και μπορεί αυτήν την ώρα η Ελλάδα να έχει στο πλευρό της έναν πολύ ισχυρό σύμμαχο, τη Γερμανία, όμως είναι πια ξεκάθαρο πως και η «άλλη» πλευρά έχει ισχυρούς συμμάχους, που δε θα διστάσουν να υποστηρίξουν τις ακραίες θέσεις των «σκληρών» του Βίσεγκραντ, ασκώντας περαιτέρω πίεση στη χώρα μας και εξασφαλίζοντας πως τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά για όσο χρειαστεί και οι πρόσφυγες θα παραμείνουν επίσης εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα επ’ άπειρον…



    ΣΧΟΛΙΑ