• Πολιτική

    Τώρα ο Τσίπρας αντιγράφει … Γιώργο Παπανδρέου: «Αν δεν αλλάξουμε, θα βουλιάξουμε», είπε στην Πάτρα

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με κόκκινο φόντο με το λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ

    Αλέξης Τσίπρας


    Είναι ορισμένες συμπτώσεις που δύσκολα περνούν απαρατήρητες. Ένα σύνθημα που είχε χρησιμοποιήσει ο Γιώργος Παπανδρέου, ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ το 2009, αντέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την περιοδεία του την Τετάρτη στην Πάτρα, εκλογική περιφέρεια στην οποία μάλιστα εκλέγεται ο πρώην πρωθυπουργός και γιος του ιδρυτή του κινήματος.

     «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» είχε πει ο κ. Παπανδρέου το 2009, πριν τις ευρωεκλογές εκείνης της χρονιάς που είχαν αναδείξει νικητή το ΠΑΣΟΚ και αποτέλεσαν πρόδρομο για τη σαρωτική του νίκη και στις εθνικές εκλογές λίγους μήνες αργότερα. «Αν δεν αλλάξουμε, θα βουλιάξουμε», είπε ο κ. Τσίπρας 13 χρόνια αργότερα.

    Ίσως να μην είναι καθόλου τυχαίο ότι η δήλωση αυτή, που επιχειρεί να εμφανίσει τον κ. Τσίπρα ως διάδοχο του «Παπανδρεϊκού» ΠΑΣΟΚ, έγινε στην Πάτρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιόδευσε στην Αχαΐα, μια από τις λίγες εκλογικές περιφέρειες που είχε κερδίσει στις εκλογές του 2019, αλλά τώρα τη βλέπει να φλερτάρει με το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) του Νίκου Ανδρουλάκη.

    Έτσι, ο κ. Τσίπρας φρόντισε να εδραιώσει την παρουσία του, έστω αντιγράφοντας Πασοκικά συνθήματα που όπως ο ίδιος παραδέχτηκε έχουν «ξαναειπωθεί».

    «Όπου βρεθώ σε κάθε γωνιά της χώρας, σε κάθε πόλη, σε κάθε αγορά, ίδια είναι τα προβλήματα και μεγάλη η αγωνία», είπε κατά τα άλλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη βόλτα του στην αγορά της Πάτρας, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες και καταστηματάρχες.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι εδώ και καιρό έχει μιλήσει «για την πιθανότητα να πάμε σε μια μεγάλη κοινωνική κρίση αν συνεχιστεί αυτή η ακρίβεια, η αισχροκέρδεια, αυτή η λεηλασία στο εισόδημα μικρών και μεσαίων, παραγωγών, ανθρώπων του μόχθου και της δημιουργίας,  μισθωτών και συνταξιούχων».

    «Το ίδιο είδα και στην Πάτρα. Ταυτόχρονα όμως και μια αγανάκτηση που γίνεται, από θυμός και οργή, πολιτική πρωτοβουλία για αλλαγή, για διεκδίκηση», υποστήριξε.

    Ο ίδιος επέμεινε ότι η ακρίβεια δεν οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία και στη διεθνή συγκυρία αλλά στην κυβέρνηση της ΝΔ. «Είναι φανερό και το καταλαβαίνουν πια καταναλωτές, μικρομεσαίοι, επαγγελματίες, τα νοικοκυριά, ο κόσμος που παίρνει τους λογαριασμούς ότι εδώ και μήνες πληρώνει μια τρομακτική αύξηση στους λογαριασμούς, τη λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής που είναι ρήτρα Μητσοτάκη», είπε.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι «ρήτρα Μητσοτάκη» «γιατί οφείλεται στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εν μέσω κρίσης ακρίβειας, οφείλεται στη βίαιη απολιγνιτοποίηση, οφείλεται στην ιδεοληπτική εμμονή ότι δήθεν η αγορά αυτορυθμίζεται και μπορούμε να την αφήσουμε χωρίς κρατική παρέμβαση, χωρίς ελέγχους και ρύθμιση. Οφείλεται στην ατολμία να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης της κοινωνίας μπροστά σε μια πρωτοφανή κρίση, όπως τη μείωση του ΕΦΚ, τη μείωση του ΦΠΑ και την αύξηση του κατώτατου μισθού που εδώ και χρόνια παραμένει παγωμένος».

    Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «ο ελληνικός λαός έχει κατανοήσει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θέλει και δεν μπορεί να σταθεί δίπλα στην πλειοψηφία της κοινωνίας που χειμάζεται, λεηλατείται», για να προσθέσει: «Εγώ σήμερα από την Πάτρα θα πω κάτι που έχει ξαναειπωθεί αλλά σήμερα βρίσκει την πραγματική του σημασία και αξία, είναι απολύτως κυριολεκτικό, αν δεν αλλάξουμε, θα βουλιάξουμε».

    Πρόσθεσε επίσης ότι «η χώρα χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πορείας, η κοινωνία χρειάζεται στήριγμα, χρειάζεται μια προοδευτική κυβέρνηση με κοινωνικό πρόσημο για να σώσει οτιδήποτε σώζεται τούτη την ώρα και να ξεκινήσει το μεγάλο έργο της ανοικοδόμησης της κοινωνίας που σήμερα λεηλατείται».

    Διαβάστε επίσης

    Βενιζέλος: Η αλλαγή στρατηγικής Μητσοτάκη για σταθερές κυβερνήσεις θέτει διλήμματα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

    Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη: «Δεν θα γίνω σωσίβιο στην κυβέρνηση που βυθίζεται»



    ΣΧΟΛΙΑ