Πολιτική

Τον.. χαβά τους οι Τούρκοι: Η Ελλάδα και η Κύπρος παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο στη Μεσόγειο, λέει ο Γιλντιρίμ

  • NewsRoom
Γιλντιρίμ

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ


Συνέχεια στην «πολεμική» ρητορική δίνει η Τουρκία με αφορμή την έναρξη των γεωτρήσεων της Exxon Mobil και τις απειλές της Άγκυρας για πραγματοποίηση δικών της γεωτρήσεων στην περιοχή. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και πρώην πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση Πανεπιστημίου στη Σμύρνη για το ερευνητικό «Koca Piri Reis».

Σύμφωνα με τον Γιλντιρίμ, η  «Ελλάδα και η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο» και για αυτό τον λόγο οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες θα πρέπει «να  συνέλθουν». Όπως τόνισε, τα ενδιαφέροντα του ψευδοκράτους («Βόρεια Κύπρος» όπως τα ανέφερε),  είναι ταυτόχρονα και ενδιαφέροντα της Τουρκίας, η οποία μπορεί να επέμβει άμεσα και να πράξει τα απαραίτητα.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «οι μεγάλες εταιρείες που θα κάνουν έρευνες, πρέπει να ξέρουν τα όρια τους. Η Τουρκία θα απαντά σε όλες τις προσπάθειες τετελεσμένων στα νόμιμα συμφέροντα της στην Ανατολική Μεσόγειο και στα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Και θα κάνει αυτό που πρέπει. Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό από τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας στις θάλασσες».

«Σήμερα η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και προσπαθούν να καταπατήσουν τις αρμοδιότητες και τα συμφέροντα της Τουρκίας στις θάλασσες. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σοβαρή κρίση στο θέμα της εξορυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κύπρου. Οι θάλασσες είναι κοινή περιουσία και κληρονομιά της ανθρωπότητας. Αρα, η εκμετάλλευση, η οικειοποίηση αυτών από μόνο μια χώρα, μια κοινότητα, δεν έχει καμία σχέση με εθνικό και διεθνές δίκαιο. Και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη γύρω από την Κύπρο και στην εξόρυξη του φυσικού πλούτου από τον βυθό της θάλασσας θα πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε μια συμφωνία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου με τον Νότο. Αυτό είναι ένα σημείο καμπής», υποστήριξε ο Γιλντιρίμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Χαστούκι» Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Άγκυρα για την «εισβολή» Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κύπρος: Στην τελική ευθεία για τη γεώτρηση της Εxxon Mobil


ΣΧΟΛΙΑ