• Πολιτική

    To story of life του Κασσελάκη: Οι business στις ΗΠΑ, η προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ο γάμος με τον Τάιλερ

    Κασσελάκης - Τάιλερ, τη νύχτα της μεγάλης νίκης

    Κασσελάκης – Τάιλερ, τη νύχτα της μεγάλης νίκης


    Ποιος να το περίμενε όταν στις 29 Αυγούστου, από τους τάφους των Βενιζέλων που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο Στέφανος Κασσελάκης, θα φτάναμε στο σήμερα να ασχολούμαστε όλοι με τον γάμο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Μια εντυπωσιακή πορεία που κατέγραψε ο Στέφανος Κασσελάκης, όμοια με αυτήν που τον κατέστησε golden boy των ναυτιλιακών στη ΗΠΑ, υποψήφιο βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και τελικά πρόεδρο του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας.

    Ο γάμος του χθες με τον σύντροφό του Τάιλερ, απασχολεί τα ελληνικά κι όχι μόνο μέσα ενημέρωσης. Δεν είναι απλά ότι παντρεύεται ένας αρχηγός κόμματος.

    Αλλά είναι και το γεγονός ότι ο Κασσελάκης κατάφερε μέσα σε λίγες εβδομάδες να βάλει στο τραπέζι της συντηρητικής ελληνικής κοινωνίας μια… μη αποδεκτή queer ατζέντα. Και κατάφερε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να θέσει επί τάπητος θέματα της LGBT κοινότητας, όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών. Ειδικά στην πολιτική σκηνή της χώρας ουδέποτε υπήρξε πολιτικός με τόσο ξεκάθαρη ατζέντα για την ομοφυλοφιλία, το δεσμό του με άτομο του ιδίου φύλου, τον πολιτικό γάμο και την αναγνώριση των δικαιωμάτων ενός τέτοιου ζεύγους.

     

    Η οικογένεια Κασσελάκη πριν από χρόνια
    Η οικογένεια Κασσελάκη πριν από χρόνια

     

    Ο Στέφανος Κασσελάκης, όμως, αυτές τις λίγες εβδομάδες στην ελληνική πολιτική σκηνή, έχει καταφέρει να ξεσηκώσει θύελλα και με την επικοινωνιακή τακτική του, τις αυτοαναφορικές παρεμβάσεις του, το life style που εισήγαγε, τις «περίεργες» στα όρια του μη ανεκτού ή της έλλειψης γνώσης και εμπειρίας δηλώσεις του αλλά και τις αποφάσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ που οδηγούν με γεωμετρική ακρίβεια στη διάσπαση του κόμματος.

    Πολλοί ήδη μιλούν για φυγή πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προτού καν γίνει το συνέδριο του Φεβρουαρίου με τον ίδιο τον Κασσελάκη να ιδρύει ένα πιο… κεντρώο κόμμα, αφήνοντας πίσω του τις αριστερές συνιστώσες.

    Η Εκάλη

    Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για το πώς το φαινόμενο Κασσελάκης έχει καταφέρει να κλέψει μεγάλο μέρος της πολιτικής και ταυτόχρονα της gossip επικαιρότητας.

    Ο Στέφανος ζει τα πρώτα χρόνια της ζωής του σε ένα πανάκριβο σπίτι στην Εκάλη. Σαν… «μικρός πρίγκιπας», όπως τον ονόμασε αργότερα δημοσιογράφος του «Εθνικού Κήρυκα», της ομογενειακής εφημερίδας στην οποία αρθρογραφούσε ο Κασσελάκης ως φοιτητής και αργότερα.

    Καθημερινά κάνει τη διαδρομή Εκάλη – Κολέγιο Αθηνών, κάνοντας παρέες τα παιδιά ισχυρών και πλούσιων οικογενειών της χώρας. Αλλωστε οι δουλειές του πατέρα του, Θεόδωρου Κασσελάκη πηγαίνουν εξαιρετικά και η εταιρεία με βαφές πλοίων έχει δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο κι επαφές με όλους τους μεγάλους εφοπλιστές.

    Ταξίδια στο εξωτερικό, όμορφες και ακριβές βαρδιές χορού στο σπίτι, διακοπές στο εντυπωσιακό εξοχικό στις Σπέτσες.

    Ο «χρυσός» κόσμος του γεννημένου το 1988, Στέφανου καταρρέει στις αρχές της δεκαετίας του 2000 όταν μια δικαστική διαμάχη του πατέρα του με έναν συνέταιρό του, δικηγόρο, προκαλεί τεράστια οικονομική ζημιά στην οικογένεια. Το σπίτι στην Εκάλη και το εργοστάσιο βαφών για πλοία χάνονται και τότε είναι που, όπως λέει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ξεριζώθηκε» και μετακόμισε στις ΗΠΑ.

     

     

    Από τα σχολικά χρόνια
    Από τα σχολικά χρόνια

     

    Σε ηλικία 14 ετών ο Κασσελάκης μετακομίζει στις ΗΠΑ και όπως λέει και ο ίδιος «ήρθα ως οικότροφος μαθητής στο Λύκειο Phillips Academy στη Μασαχουσέτη, όταν εκείνο μου έδωσε πλήρη υποτροφία και την ευκαιρία-διέξοδο να γίνω απόδημος. Στην εγκατάστασή μου βόρεια της Βοστόνης με αγκάλιασε η Ομογένεια, παρέχοντάς μου ένα νέο σπίτι, μακριά από το σπίτι», είχε γράψει.

    Στη συνέχεια σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια με υποτροφία του Ανδρέα Δρακόπουλου, όπου πήρε δύο πτυχία, B.Sc. στα Χρηματοοικονομικά από το Wharton School of Business και Β.Α. στις Διεθνείς Επιστήμες από το College of Arts & Sciences.

    Εκεί που είναι καθηγήτρια Οδοντιατρικής μέχρι σήμερα η μητέρα του.

    Αφού δούλεψε λίγο στην καμπάνια του Τζο Μπάιντεν, ξεκίνησε η επαγγελματική του πορεία, στην αρχή πηγαίνοντας να εργαστεί στο στόμα του «τέρατος» του καπιταλισμού, τον επενδυτικό κολοσσό Goldman Sachs. Όμως, όπως και ο ίδιος έχει πει, δεν έμεινε πολύ και το 2014 έφυγε οικειοθελώς, αν και πολλοί μιλούν για απόλυση.

    Οι πρώτες δουλειές

    Η πρώτη του ουσιαστική εργασία ήταν όταν μπήκε στην ομάδα ελληνοαμερικανών οι οποίοι ήθελαν να βρουν κεφάλαια και να επενδύσουν στον τουρισμό στην Ελλάδα.

    Επικεφαλής ο οικονομολόγος Βασίλης Κατσικιώτης, ο οποίος αργότερα τοποθετήθηκε επικεφαλής του ΤΧΣ επί ΣΥΡΙΖΑ.

    Η ομάδα αυτή ιδρύει το fund «Astarte Capital Management» με σκοπό την κατασκευή πολυτελών κατοικιών στη χώρα μας.

    Ο 26χρονος τότε Κασσελάκης εργάζεται για το fund έχοντας ως αποστολή να προσελκύσει επενδυτές που θα βάλουν τα λεφτά τους για το εγχείρημα αυτό.

    Το σχέδιο «βουλιάζει» και ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μένει… άνεργος, οπότε ξεκινά η περιπέτειά του στο χώρο της ναυτιλίας.

    Ο ίδιος έχει πει ότι πήρε προσωπική εγγύηση για να αγοράσει πλοία, έχοντας στο βιογραφικό του τη θητεία του στην Goldman.

     

    Από τα χρόνια της Αμερικής και των σπουδών
    Από τα χρόνια της Αμερικής και των σπουδών

     

    Αρθρο του Εθνικού Κήρυκα παρουσιάζει τον κ. Κασσελάκη τότε γράφοντας: «Στα 30 χρόνια του είχε αγοράσει καράβια, τα οποία πούλησε, βγάζοντας πολύ μεγάλο κέρδος για τους επενδυτές».

    Η αλήθεια είναι ότι ιδρύει και διοικεί τις εταιρείες Swiftbulk και SwiftTankers και σύμφωνα με το Tradewinds, στο μετοχικό κεφάλαιο υπήρχε το 2016 και ο εφοπλιστής Α. Νομικός.

    Η εταιρεία Tiptree αποκτά την Swiftbulk το 2018, μαζί με την SwiftTankers και αγοράζει τρία καράβια τα Osios David”, χωρητικότητας 55.800-dwt και κατασκευής 2012, “Thestelia K”, χωρητικότητας 82.100-dwt και κατασκευής 2009, “Stilianos K”, χωρητικότητας  55.600-dwt και κατασκευής 2010) και δύο product tankers (“Swift Winchester”, χωρητικότητας 46.100-dwt και κατασκευής 2009, “Swift Omaha”, κατασκευής 2010).

    Τα πλοία πωλούνται το 2022 με μεγάλο κέρδος, καθώς η αγορά είναι ανοδική. Αλλά ξεκινούν και πολλά νομικά ζητήματα.

    Δημοσίευμα του Βήματος και του megatv.gr αναφέρει ότι ο κ. Κασσελάκης διεκδικεί στα αμερικανικά δικαστήρια 7,5 εκατ. δολάρια από εταιρεία στην οποία κατείχε το 2%. Από τα υπερκέρδη που παρουσίασε η εταιρεία αποφασίστηκε να μοιραστεί μπόνους ανάλογα με το ποσοστό του καθενός κάτι που ο κ. Κασσελάκης διεκδικεί.

    Ο κ. Κασσελάκης προτείνεται στον Αλέξη Τσίπρα στις αρχές του 2023 για να μπει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζεται και δένεται με φιλία με τον Παύλο Πολάκη και όλα παίρνουν το δρόμο τους.

    Ο κ. Κασσελάκης τοποθετείται 9ος στο Επικρατείας κι όλοι πιστεύουν ότι δεν θα απασχολήσει πλέον το πολιτικό σκηνικό. Κι όμως, μέσα στο Δεκαπενταύγουστο ο κ. Κασσελάκης παρουσιάζει τη δική του πολιτική πλατφόρμα και σε λίγες εβδομάδες κερδίζει με χαρακτηριστική άνεση την Εφη Αχτσιόγλου στις εσωκομματικές εκλογές.

    Η ερωτική του ζωή

    Η ερωτική ζωή του Κασσελάκη είναι μπλεγμένη και περιπετειώδης όπως και η υπόλοιπη ζωή του. Σε συνέντευξή του στο Antivirus στα τέλη Αυγούστου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι άρχισε να αντιλαμβάνεται τη διαφορετικότητα στη σεξουαλική του ζωή στα 14-15 του χρόνια, ωστόσο, έκανε και μακροχρόνιες σχέσεις με γυναίκες.

    Από τα 21 του μέχρι τα 26 του χρόνια ο Κασσελάκης διατηρεί δεσμό με μια συμφοιτήτριά του.

    «Το πρώτο μου coming out έγινε στα 31 μου, όταν το είπα στον Tyler. Στην Αμερική όταν είσαι 31 και κάνεις coming out, σου λένε “Oh my god, that’s late” (Ω Θεέ μου, είναι αργά)», είχε πει.

     

    Ο Κασσελάκης με τη σχέση του πριν από χρόνια
    Ο Κασσελάκης με τη σχέση του πριν από χρόνια

     

    Πριν από 4 χρόνια, λοιπόν, γνωρίζεται σε ένα γυμναστήριο με τον Τάιλερ και η σχέση του κατέληξε στο γάμο στη Νέα Υόρκη.

    «Εκείνη την περίοδο έτυχε να συναντήσω τον Tyler. Έπεφτα επάνω του σε διάφορα μέρη στη Νέα Υόρκη. Στο γυμναστήριο, στα Starbucks, στον δρόμο, κλπ. Μετά από κάποια φάση που αρχίζεις να βλέπεις ένα άτομο τόσες φορές, το χαιρετάς. Κάποια στιγμή έτυχε να περπατάμε μαζί φεύγοντας από το γυμναστήριο. Εγώ δεν ήξερα τι να πω και αποφάσισα να βάλω τα ακουστικά μου. Τότε εκείνος με άγγιξε και με ρώτησε αν μένω στη γειτονιά. Και έτσι αρχίσαμε να μιλάμε», περιγράφει τη σχέση τους.

    Οσο για το πώς έβλεπε η οικογένειά του τη αποδοχή της ερωτικής του ζωής ο Κασσελάκης αναφέρει: « Η μητέρα μου στην αρχή, αν και καθηγήτρια στην οδοντιατρική σχολή στο UPENN με εμπειρία στο diversity training, είχε την αντίδραση πως “ΟΚ, περνάς μια φάση”. Ο πατέρας μου για 2-3 εβδομάδες απλά δεν ήθελε να μιλήσει για το θέμα. Δεν ήθελε να κάνουμε καμία συζήτηση επ’ αυτού. Ευτυχώς, όμως, αυτό δεν κράτησε πολύ. Έκτοτε, λατρεύουν τον Tyler, η μητέρα μου άλλο που δεν θέλει από το να κάνουμε παιδιά και να μπορεί να έρχεται να μας βοηθάει».

     

    Διαβάστε επίσης:

     

    Κασσελάκης: Τι ισχύει για τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών σε ΗΠΑ και Ευρώπη
    Στέφανος Κασσελάκης: Αυτό είναι το πανάκριβο σπίτι του στη Νέα Υόρκη



    ΣΧΟΛΙΑ