• Πολιτική

    Το «σχέδιο του αιώνα» που ανακοινώνει ο Τραμπ βάζει «φωτιά» στην Μέση Ανατολή


    Εκ νέου αναταραχές στη Μέση Ανατολή ελοχεύει η παρουσίαση του σχεδίου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που αφορά την επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος.

    Είναι ευρέως γνωστό στην παγκόσμια διπλωματία ότι όποιος καταφέρει να επιλύσει την διαμάχη μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ θα είναι και αυτός που θα πάρει τα… κλειδιά της Μέσης Ανατολής. Αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, ο οποίος μέσα στη μεγαλομανία του επιθυμεί να μείνει την ιστορία ως ειρηνοποιός της περιοχής. Γι αυτό, άλλωστε, στον Λευκό Οίκο ονομάζουν τη συγκεκριμένη πρόταση ως «το σχέδιο του αιώνα».

    Είναι, όμως, τυχαία η χρονική περίοδος που διάλεξε ο πρόεδρος Τραμπ να προχωρήσει σε αυτήν την ενέργεια; Αποφάσισε ξαφνικά να γίνει ο σωτήρας του Παλαιστινιακού ζητήματος και να φέρει ειρήνη στην περιοχή; Ίσως να είναι και αυτό. Ίσως κουράστηκε να είναι συνεχώς αυτός που βάζει «φωτιά» με τις  πράξεις του στην περιοχή και να θέλει όντως να επιτύχει μια σπουδαία συμφωνία που θα φέρει ευημερία.

    Η αλήθεια ωστόσο είναι πως η χρονική περίοδος που παρουσιάζεται το σχέδιο μόνο τυχαία δεν είναι. Με την δίκη εις βάρος του να  «τρέχει» στη Γερουσία λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές και το Ισραήλ να βρίσκεται σε πολιτική κρίση, με αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και τον Βενιαμίν Νετανιάχου να αντιμετωπίζει εις βάρος του κατηγορίες για διαφθορά.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο εξυπηρετεί ξεκάθαρα τις ισραηλινές θέσεις στη διαμάχη του με την Παλαιστίνη. Εξάλλου, ο Ντόναλντ Τραμπ από τότε που ανέλαβε το τιμόνι των ΗΠΑ, «ξέφυγε» από την αμερικανική διπλωματική γραμμή δεκαετιών στη Μέση Ανατολή και τάχθηκε υπέρ των πάγιων θέσεων του Τελ Αβίβ. Τον περασμένο Νοέμβριο, μάλιστα, ξάφνιασε τους πάντες όταν κόντρα στους διεθνείς κανόνες ανέφερε ότι οι ισραηλινοί εποικισμοί στην Δυτική Όχθη δεν έρχονται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο.

    Τι αναφέρει όμως το «σχέδιο του αιώνα»

    Το σχέδιο δημιουργήθηκε από τον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό και σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ, τα τελευταία τρία χρόνια. Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, η συμφωνία «είναι η πιο γενναιόδωρη πρόταση που έχει παρουσιαστεί ποτέ για το Ισραήλ» και θα περιλαμβάνει την προσάρτηση από το Ισραήλ σχεδόν όλων των ισραηλινών εποικισμών στην Δυτική Όχθη.

    Συγκεκριμένα αναμένεται να σχεδιάσει ένα νέο σύνορο μεταξύ του Ισραήλ και της Δυτικής Όχθης που θα δίνει στο ισραηλινό κράτος τους εποικισμούς και θα επιτρέπει κάποιου είδους ελέγχου του ισραηλινού στρατού στην περιοχή που κατέλαβε με τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967. Επίσης, θα δίνει πλήρη κυριαρχία στο Ισραήλ της Ιερουσαλήμ και δεν θα έχει καμία ιδιαίτερη αναφορά για την επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων.

    Με αυτόν τον τρόπο, θα δίνει υπό προϋποθέσεις αυτονομία στους Παλαιστινίους στην Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ και θα αναγνωρίζει το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος.

    Αντιδρά η Παλαιστίνη

    Το σχέδιο αυτό δεν βρίσκει σύμφωνους τους Παλαιστίνιους οι οποίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποσυρθούν από τις συμφωνίες του Όσλο, που περιβάλλουν αυτή τη στιγμή τις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής, εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώσει το ειρηνευτικό σχέδιό του για τη Μέση Ανατολή. Πάντως, οι ΗΠΑ αναμένεται πως θα προχωρήσουν κανονικά το απόγευμα της Τρίτης στη δημοσίευση του προτεινόμενου σχεδίου ειρήνης για τη Μέση Ανατολή.

    Την ίδια ώρα η Παλαιστινιακή Αρχή πραγματοποιεί έκτακτη συνεδρίαση γύρω από το ζήτημα, στην οποία συμμετείχε και αντιπροσωπεία της Χαμάς (που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας) προκειμένου να εκφράσει τις αντιρρήσεις της για το σχέδιο. «Διαμηνύουμε ότι το «deal του αιώνα» δεν θα περάσει. Η νέα σκευωρία εναντίον της Παλαιστίνης θα αποτύχει» ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της Χαμάς, προειδοποιώντας για «νέα φάση συγκρούσεων με το Ισραήλ».

    Οι Παλαιστίνιοι κάλεσαν τη Δευτέρα τη διεθνή κοινότητα να μποϊκοτάρει το αμερικανικό σχέδιο, το οποίο ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς έχει αρνηθεί να συζητήσει με τον Τραμπ.

    Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες αναμένεται επίσης να έχουν συνομιλίες με εκπροσώπους των αραβικών χωρών προκειμένου να συντονίσουν την αντίδρασή τους στο αμερικανικό σχέδιο.

    Εξάλλου διαδηλώσεις είναι προγραμματισμένες για σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και στη Ναμπλούς και τη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη.

    Από την άλλη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ χαιρέτισε το σχέδιο Τραμπ χαρακτηρίζοντάς το ως την «ευκαιρία του αιώνα». Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ, Μπένι Γκαντς, επαίνεσε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για το ειρηνευτικό του σχέδιο για τη Μέση Ανατολή τονίζοντας πως είναι ένα σημαντικό και ιστορικό ορόσημο.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ