• Πολιτική

    Το παρασκήνιο της μεγάλης σύγκρουσης Λιανού- Γεωργιάδη για τη νέα αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Άννα Διανά
    Αδωνις Γεωργιάδης-Ιωάννης Λιανός

    Αδωνις Γεωργιάδης-Ιωάννης Λιανός


    Στις 23:59 στα e-mail του προέδρου και των δύο αντιπροέδρων της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής έφτανε μία επιστολή του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Ιωάννη Λιανού.

    Μια εμπιστευτική επιστολή, που μετέτρεψε μια τυπική κοινοβουλευτική διαδικασία σε πεδίο… μάχης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης πυροδοτώντας μια σφοδρότατη σύγκρουση μεταξύ του Ιωάννη Λιανού και του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνι Γεωργιάδη.

    Παραλήπτες της τρισέλιδης επιστολής ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αθανάσιος Μπούρας και οι αντιπρόεδροι, Γιώργος Κατρούγκαλος και Χάρης Καστανίδης. Μια παρόμοια επιστολή είχε σταλεί και στον κ. Γεωργιάδη.

    Το αντικείμενό της ήταν οι επιφυλάξεις-αντιρρήσεις  του κ. Λιανού για το νέο πρόσωπο που πρότεινε η κυβέρνηση να τοποθετηθεί στη θέση της αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    Ένα πρόσωπο μέσα από τα «σπλάχνα» της Επιτροπής Ανταγωνισμού, γενική διευθύντρια ανταγωνισμού και μέχρι πρότινος διευθύντρια στην Δ’ Διεύθυνση Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, Ασφαλειών και Ελευθέρων Επαγγελμάτων.

    Πρόκειται για την Χαρίκλεια Νικολοπούλου και συνεργάτη του κ. Λιανού και η οποία έχει χειριστεί δεκάδες υποθέσεις καρτέλ, κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και ελέγχου εξαγορών και συγχωνεύσεων.

    Ο κ. Λιανός, πριν στείλει τις επιστολές με τις αντιρρήσεις του, σχεδόν δέκα ημέρες νωρίτερα είχε μετακινήσει την κ. Νικολοπούλου από τον τομέα των χρηματοπιστωτικών και με βάση τα όσα ειπώθηκαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ζήτησε τη μη επιλογή της χρεώνοντας της καθυστερήσεις στην έκδοση του πορίσματος για τις τράπεζες.

    Οι επιφυλάξεις Λιανού και η έκρηξη Γεωργιάδη

    Ο κ. Λιανός στην επιστολή του, η οποία εν τέλει παρά «το εμπιστευτικό» διέρρευσε προτάσσει το θέμα των καθυστερήσεων σε υποθέσεις που έχει αναλάβει η κ. Νικολοπούλου και ειδικότερα για το θέμα της έρευνας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις πιθανές αντιανταγωνιστικές χρεώσεις τραπεζών.

    Όπως αναφέρει, οι πιο σημαντικές επιφυλάξεις αφορούν στις ικανότητές της να δραστηριοποιηθεί στη συγκεκριμένη θέση για την προώθηση του έργου της Επιτροπή.

    Αναφέρει ότι  στην  κ. Νικολοπούλου από τον Νοέμβριο του 2020 της είχε ανατεθεί η Δ’ Διεύθυνση -Χρηματοοικονομικός τομέας, ενώ η ίδια υπήρξε χειρίστρια των υποθέσεων που εκκίνησαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού από το φθινόπωρο του 2019 σχετικά με πιθανές αντιανταγωνιστικές πρακτικές στις χρεώσεις τραπεζών και τον αποκλεισμό ανταγωνιστών.

    Σημειώνει ότι  παρά τις σημαντικές επενδύσεις που πραγματοποίησε η διοίκηση της Αρχής στη συγκεκριμένη έρευνα και παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του ιδίου για την επιτάχυνση των διαδικασιών, η συγκεκριμένη υπόθεση έχει καθυστερήσει σημαντικά σχετικά με τους αρχικούς προγραμματισμούς της Επιτροπής, και αδικαιολογήτως με βάση και τους πρόσθετους πόρους που διατέθηκαν, ιδιαίτερα τους τελευταίους 12 μήνες.

    Με βάση αυτά ο κ.  Λιανός εκφράζει εγγράφως κάποιες επιφυλάξεις αναφορικά με την υποψήφια αντιπρόεδρο και την ικανότητά της να ανταπεξέλθει στον δύσκολο αυτό ρόλο, όπως λέει χαρακτηριστικά, θεωρώντας ότι η κ.  Νικολοπούλου δεν θα συνεισφέρει στο όραμα δημιουργίας μίας ισχυρής και αποτελεσματικής Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία θα έχει ως σκοπό τη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών της προς όφελος των πολιτών και των καταναλωτών.

    Θέτει παράλληλα και  το  θέμα της αποψίλωσης της Επιτροπής  όταν διορίζονται στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης στην Ολομέλεια.

    Υπενθυμίζεται ότι από τον Νοέμβριο του 2019 ξεκίνησε μια μεγάλη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και μάλιστα πραγματοποιήθηκε έφοδος στις μεγάλες τράπεζες όπου συλλέχθηκε πολύ σημαντικό υλικό, εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα, emails τα οποία έπρεπε να επεξεργαστεί το προσωπικό της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    Τέτοιες υποθέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο παίρνουν περίπου κατά μέσο όρο 50 μήνες από τότε που ξεκινούν μέχρι τότε που ολοκληρώνονται και όπως έχει δηλώσει κατ΄ επανάληψη ο κ. Λιανός πρόθεση της Επιτροπής είναι να ολοκληρωθεί σε πολύ λιγότερο από το μέσο όρο.

    Γεωργιάδης: Όποιος δεν μπορεί να συνεργαστεί, παραιτείται

    Η στάση του κ. Λιανού προκάλεσε την έκρηξη του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος χαρακτήρισε την πράξη του απαράδεκτη και αντιθεσμική και πέραν της δικής του αρμοδιότητας. «Εάν θέλει να είναι σύμβουλος κυβερνήσεως να  είναι σύμβουλος κυβερνήσεως» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

    Εκανε λόγο για μια συγκεκριμένη θεσμική διαδικασία που ισχύει και είπε ότι εάν ο νομοθέτης ήθελε η Επιτροπή της Βουλής να έχει γνώση της γνώμης του εκάστοτε προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις επιλογές που κάνει η κυβέρνηση και η Βουλή, θα προέβλεπε μια σχετική διαδικασία.

    Υποστήριξε ότι ο κ. Λιανός καίτοι  γνωρίζει ότι αυτή είναι η θεσμική διαδικασία, επέλεξε να στείλει αυτή την επιστολή για να φέρει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση και να τον κάνει να αλλάξει γνώμη.

    «Τώρα είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο κύριος Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο κ. Λιανός -απολύτως σεβαστό πρόσωπο αναμφίβολα- όπως έχει και αυτός την υποχρέωση, θα συνεργαστεί με τις επιλογές της Κυβέρνησης και της Βουλής.

    Όποιος δεν μπορεί να συνεργαστεί, παραιτείται. Είναι τόσο απλό.»

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης ο κ. Λιανός είχε  επικοινωνήσει μαζί του εκφράζοντας την αντίρρησή του για την τοποθέτηση της κ. Νικολοπούλου και μάλιστα είχε κάνει άλλη πρόταση.

    Λιανός: Είμαστε επαγγελματίες, θα συνεργαστούμε κανονικά με την κ. Νικολοπούλου

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τη διαρροή της επιστολής του δήλωσε στο mononews.gr  ότι θα συνεργαστεί κανονικά με την κ. Νικολοπούλου, από τη στιγμή που η κυβέρνηση την έχει επιλέξει για τη θέση της αντιπροέδρου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    «Το θέμα θεωρείται λήξαν, είμαστε επαγγελματίες». Ωστόσο, όπως τόνισε «έπρεπε να αναφέρω τη γνώμη μου.

    Θεώρησα καλύτερα να εκφράσω τις επιφυλάξεις μου από την αρχή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και στη κυβέρνηση από τη στιγμή που γνώριζα την κα Νικολοπούλου διότι ήταν υφισταμένη μου.

    Όμως οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι απόλυτα σεβαστές και δεν τίθεται κανένα θέμα παραίτησης».

    Νικολοπούλου: Θα συνεργαστώ με τον κ. Λιανό, τον οποίο εκτιμώ και σέβομαι                      

    Θα συνεργαστώ με όλα τα μέλη της Επιτροπής και με τον κ. Λιανό, τον οποίο εκτιμώ και σέβομαι δήλωσε η κ. Νικολοπούλου απευθυνομενη στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Όπως είπε «για μένα η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ένα συλλογικό όργανο.

    Είναι ένα συλλογικό όργανο που το έχω υπηρετήσει με αγάπη και με σθένος και με θέρμη τα τελευταία χρόνια και το οποίο θα συνεχίσω να το κάνω με αυταπάρνηση.

    Τα συλλογικά όργανα λειτουργούν με κανόνες και αυτούς τους θεσμικούς κανόνες εγώ προτίθεμαι να τους σεβαστώ και προτίθεμαι να συνεργαστώ με όλα τα μέλη της Επιτροπής και με τον κύριο Λιανό».

    Αναφορικά με τις εν εξελίξει υποθέσεις είπε ότι δεν επιτρέπεται να μιλήσει ωστόσο πρόσθεσε ότι  η Επιτροπή δεν πρέπει να κάνει εκπτώσεις στη στοιχειοθέτηση παραβάσεων. «Δεν πρέπει να κάνει εκπτώσεις στο καθήκον αντικειμενικότητάς της για κανέναν επικοινωνιακό ή οποιονδήποτε άλλο λόγο.

    Οι υποθέσεις μας όλες έχουν ένα υψηλότατο μέτρο απόδειξης, υπόκεινται σε έναν ενδελεχή δικαστικό έλεγχο και οφείλουμε να εκδίδουμε από την πλευρά μας ως Γενική Διεύθυνση, μαζί με τον Εισηγητή στον οποίο έχει ανατεθεί, τεκμηριωμένες, πλήρεις και δυνατές εισηγήσεις, οι οποίες, εφόσον υιοθετηθούν και με όποιον τρόπο υιοθετηθούν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθίστανται αποφάσεις ισχυρές, οι οποίες επιβάλλουν πρόστιμα που στέκονται και εισπράττονται και δίνουν στην ελληνική οικονομία» είπε χαρακτηριστικά.

    Ποια είναι η νέα αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού

    Πηγές από το υπουργείο Ανάπτυξης κάνουν λόγο μια εξαιρετικά κατηρτισμένη επιστήμονα που ξέρει πολύ καλά το αντικείμενό της.

    Είναι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού από το 2005 αναλαμβάνοντας σταδιακά θέσεις ευθύνης μέχρι και τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής.

    Ασχολείται για πάνω από 20 χρόνια με τη μελέτη και εφαρμογή του Δικαίου του Ανταγωνισμού και έχει χειριστεί δεκάδες υποθέσεις καρτέλ, κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και ελέγχου εξαγορών και συγχωνεύσεων.

    Πριν την διεύθυνση για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες ήταν στον κλάδο της ενέργειας και χειρίστρια υποθέσεων όπως η απελευθέρωση της αγοράς του φυσικού αερίου, οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες της ΔΕΠΑ κ.α.

    Χαρά Νικολοπούλου, αντιπρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού
    Χαρά Νικολοπούλου, αντιπρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού

    Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2000.

    Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 2002. Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Εταιρικό και Εμπορικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο University College Londonκαι μεταπτυχιακό δίπλωμα οικονομικών Master of Science in Economics από το Τμήμα Οικονομικών του City, University.

    Πριν το 2011 εργάστηκε ως δικηγόρος ανταγωνισμού στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και στο Τμήμα Ανταγωνισμού μεγάλων δικηγορικών γραφείων στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες

    Ερωτηματικά για τη μελλοντική συνεργασία

    Η τοποθέτηση της Χαρίκλειας Νικολοπούλου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και θα είναι η νέα αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    Μπορεί από όλες τις πλευρές να υπάρχουν διαβεβαιώσεις για τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη ωστόσο τίθεται το εύλογο ερώτημα για τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού μέσα σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον όταν ο επικεφαλής έχει εκφράσει όχι μόνο επιφυλάξεις αλλά και ερωτηματικά για τις ικανότητες της κ. Νικολόπουλου και μάλιστα δημοσίως.

    Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι το «εγχείρημα» είναι δύσκολο ενώ κάνουν λόγο και για ρήγμα στη σχέση του Άδωνη Γεωργιάδη με τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής.

    Αν και αυτό δεν επηρεάζει το έργο της Επιτροπής με δεδομένο ότι πρόκειται για ανεξάρτητη Αρχή, η συνεργασία μεταξύ προέδρου και αντιπροέδρου είναι μείζονος σημασίας για τη γρήγορη και αποτελεσματική λειτουργία της Επιτροπής.

    Και μάλιστα όταν η Επιτροπή είναι υποστελεχώμενη με λιγότερο προσωπικό κατά 10% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και με εκατοντάδες υποθέσεις εν εξελίξει. Την τελευταία διετία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής έχει αυξηθεί κατά 100% ο αριθμός των εταιρειών που ελέγχονται.

    Ειδικότερα από 49 οι ελεγχόμενες εταιρείες το 2019, έγιναν 68 το 2020 και έφτασαν στις 101 το 2021.

    Διαβάστε επίσης

    Ιωάννης Λιανός στο mononews για την αντιπαράθεση με Γεωργιάδη: Το θέμα θεωρείται λήξαν – Θα συνεργαστούμε με την κα Νικολοπούλου

    Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο διορισμός της Χαράς Νικολοπούλου ως αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού



    ΣΧΟΛΙΑ