• Πολιτική

    Το όνομα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θα φέρει πλέον η κεντρική πλατεία της Δερβιτσάνης, με απόφαση Ε. Ράμα.


    Με ασυνήθιστα θερμή γλώσσα –ίσως για λόγους που σχετίζονται με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Αλβανίας- μίλησε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο ομόλογός του της Αλβανίας Εντι Ράμα, ο οποίος παραβρέθηκε σε τμήμα της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού σε μειονοτικά χωριά της Βορείου Ηπείρου, την πρώτη μετά από 32 χρόνια.

    Ο Πρωθυπουργός της γείτονος, ο οποίος παραδέχθηκε ότι ποτέ ο ίδιος δεν συγκέντρωσε τόσο κόσμο σε συγκέντρωσή του, ανακοίνωσε μάλιστα, ότι πλέον η κεντρική πλατεία Δερβιτσάνης θα φέρει το όνομα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ενώ στο χώρο θα ανεγερθεί και προτομή του κρητικού πρώην Πρωθυπουργού.

    Ακολουθεί ολόκληρος ο χαιρετισμός Ράμα

    Καλημέρα! Γεια σας! (στα ελληνικά)Σας είχα υποσχεθεί ότι θα έφερνα εδώ τον «γιο του πατέρα» και ορίστε, εδώ είναι! Είναι πράγματι συγκινητικό και για εμένα που δεν είμαι μέλος της μειονότητας να βρίσκομαι σήμερα εδώ μετά από σχεδόν 30 χρόνια που ο αείμνηστος πατέρας του νυν Π/Θ ήταν ο πρώτος και ο τελευταίος Π/Θ της Ελλάδος που έκανε στάση εδώ για να χαιρετίσει τους αδερφούς και τις αδερφές της μειονότητας.

    Ο νυν Π/Θ με πολλή ευχαρίστηση ειλικρινά δέχθηκε την πρόσκληση. Έπρεπε να έρθει την επομένη της 6ης Δεκεμβρίου, όταν είχαμε τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα. Ήταν πραγματικά εξαιρετικά κακός ο καιρός και έτσι αναγκαστήκαμε να αναβάλουμε το ταξίδι. Αλλά ακόμη καλύτερα, διότι δεν πιστεύω πως υπάρχει πιο όμορφη ημέρα για να έρθουμε εδώ από τις παραμονές των Χριστουγέννων.

    Και επιπλέον θέλω να ευχαριστήσω όλους τους κατοίκους της Δερβιτσάνης και κυρίως να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο που διασφάλισε μαζί με εσάς ότι θα έχει τόσο ωραίο ήλιο. Δεν ξέρω πως τα καταφέρατε. Σίγουρα με παρακλήσεις και με επιμονή. Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή τη φανταστική υποδοχή. Ασφαλώς όλη αυτή η υποδοχή είναι για τον Π/Θ, αλλά δεν υπάρχει λόγος να μην επωφεληθώ και εγώ από την περίσταση και να μην απολαύσω αυτή την εξαιρετική θέα με όλους εσάς συγκεντρωμένους σε αυτή τη μικρή πλατεία για να δείξουμε στον Π/Θ όλη την ομορφιά της υποδοχής και ταυτόχρονα να γιορτάσουμε αυτή τη σημαντική στιγμή.

    Δεν θέλω να μακρηγορήσω, θέλω απλώς να πω ότι για εμάς η μειονότητα είναι μια αναντικατάστατη γέφυρα της άρρηκτης σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών μας και με μεγάλη ευγνωμοσύνη θέλω να χαιρετήσω όλους εκείνους τους πολίτες, όπως εσείς, της Δημοκρατίας της Αλβανίας με Ελληνική υπηκοότητα, που έχουν δώσει πολλά όχι μόνο σε αυτή την κοινότητα, αλλά και στη χώρα.

    Χάρη στην ελευθερία και το άνοιγμα των συνόρων μετά από μια μακρά περίοδο απομόνωσης μπορείτε να κινείστε ελεύθερα μεταξύ αυτής και της άλλης πλευράς των συνόρων και είμαι εξαιρετικά χαρούμενος που οι εκπρόσωποι αυτής της κοινότητας στην αλβανική επιχειρηματικότητα είναι από τους σημαντικότερους στην οικονομία μας.

    Ομοίως, είναι εξαιρετικά καλό για μένα που από αυτή την κοινότητα προέρχονται καλλιτέχνες, ζωγράφοι, γλύπτες που αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους στα Ιωάννινα, από την άλλη πλευρά των συνόρων, αλλά είναι αχώριστοι από αυτόν τον τόπο. Επίσης, χαίρομαι πολύ που έχουμε ανάμεσά μας αυτόν τον «διάβολο» τον Πύρρο Δήμα.

    Έχουν πει τα πάντα για αυτόν, αλλά και πάλι όπως λέει ο Νίτσε: Ό,τι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό. Έτσι γίνεσαι πιο δυνατός και εγώ ως επαγγελματίας προδότης σε χαιρετώ!

    Δίνω τον λόγο στον πρωθυπουργό με μεγάλη χαρά. Αγαπητέ Κυριάκο, σήμερα είναι η μέρα σου και με πολύ σεβασμό, με πολλή αγάπη, εγώ, όπως έχεις δει, πάντοτε είμαι κατά κάποιο τρόπο ο διοργανωτής των κινήσεων, των φωτογραφιών, γιατί είναι πραγματικά τιμή μου να σε καλωσορίσω εδώ. Σήμερα εσύ είσαι το θέμα, γιατί όλοι αυτοί για εσένα έχουν συγκεντρωθεί εδώ.

    Ποτέ δεν έχουν συγκεντρωθεί για εμένα τόσοι πολλοί, να το γνωρίζεις. Αλλά έχουμε ένα κοινό στοιχείο, ότι σε θεωρούμε εξίσου φίλο και αδερφό εδώ στη γη μας!

    Και τώρα κάτι επιπλέον. Θα ήθελα να μιλήσω εδώ μπροστά σας, κύριε πρωθυπουργέ, μαζί με τον δήμαρχο. Ετοιμάσαμε το έργο της Αστικής Αναγέννησης για όλη την κεντρική πλατεία, που θα φέρει το όνομα του πατέρα του πρωθυπουργού και προς τιμήν του θα τοποθετηθεί η προτομή του.

    Κυριάκο, για να σου αξίζει μια προτομή στο μέλλον, πρέπει να έρθεις εδώ 5 φορές. Αλλά πρώτα πρέπει να κερδίσεις τις εκλογές για να έρθεις ως Πρωθυπουργός. Σαν φίλος, μπορεί να έρχεται όποτε θέλει, αλλά αν δεν είσαι πρωθυπουργός, δεν έχει προτομή.

    Και δεύτερον, στην επέτειο του πατέρα του, ελπίζουμε να τον έχουμε εδώ (ενν. τον Π/Θ Μητσοτάκη). Οπότε, Κυριάκο, δίνεις το λόγο σου ότι θα έρθεις εδώ να εγκαινιάσεις μαζί μου – γιατί εγώ θα είμαι και πάλι πρωθυπουργός- και με τον δήμαρχο την τοποθέτηση της προτομής του αείμνηστου πατέρα σου στην πλατεία.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Οικονόμου: Στις πρωτόγνωρες συνθήκες το κράτος οφείλει να παρεμβαίνει αποτελεσματικά



    ΣΧΟΛΙΑ