• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Το μήλο κάτω απ’ τη μηλιά: Η ταραχώδης ιστορία του πατέρα του… ράπερ-γραμματέα


    Το μήλο κάτω απ’ τη μηλιά θα πέσει, λέει ο σοφός λαός, και αυτό φαίνεται πως ισχύει και στην περίπτωση του Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλου, του… διαβόητου πλέον γραμματέα της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ που πρώτα έγινε γνωστός για τις επιδόσεις του στη ραπ μουσική, και πιο πρόσφατα για τις ακόμα καλύτερες επιδόσεις του στον… διορισμό ημετέρων.

    Αν μη τι άλλο, η ιστορία του πατέρα του, Στάθη Σχινά, την οποία αποκαλύπτει το «Πρώτο Θέμα», είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα: από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά στις χρηματιστηριακές μπίζνες, και από εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ…

    Ναι, οι σημερινοί ακροατές του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο» γνωρίζουν τον σημερινό Στάθη Σχινά, με την στιβαρή φωνή που κατακεραυνώνει τις διοικήσεις των τραπεζών για την πολιτική τους απέναντι στα «κόκκινα» δάνεια, υπερασπιζόμενος τους δανειολήπτες. Όμως δεν ήταν πάντα έτσι.

    sxin3

    Το 1999, εν μέσω της «έκρηξης» του Χρηματιστηρίου, ο Στάθης Σχινάς, που μέχρι τότε εργαζόταν ως δημοσιογράφος στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash, δίνοντας το στίγμα της Σοφοκλέους (και βγάζοντας παράλληλα πολλά χρήματα, εκμεταλλευόμενος και τις γνώσεις του στα οικονομικά), αποφάσισε να εγκαταλείψει τη δημοσιογραφία και να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις, ως χρηματιστής.

    Η ανέλιξή του ήταν ιλιγγιώδης. Άρχισε να συνεργάζεται με τη Nikko Bank, με την Bear Stearns (το πρώτο μεγάλο «κανόνι» της κρίσης του 2008) και τη Lazard. Ταυτόχρονα ιδρύει την εταιρεία ΝΕP, ενώ είναι και συνιδρυτής της επενδυτικής Altius Investment που θα περάσει το 2001 τις πύλες της Σοφοκλέους. Έχει στενές επαγγελματικές σχέσεις και εργάζεται για διάφορες επιχειρήσεις της τότε Σοφοκλέους, όπως την Inform ΛΥΚΟΣ, τη Γενική Τράπεζα κ.ά. Το 2000 γίνεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και σύμβουλος επικοινωνίας των Ιχθυοτροφείων Νηρέας.

    Το 2003 η ΝEP συγχωνεύεται με τη χρηματιστηριακή Artion. Ο Στάθης Σχινάς είναι πλέον στέλεχος της χρηματιστηριακής και συνέταιρος μεταξύ άλλων μετόχων με τον Γιάννη Δασκαλαντωνάκη, της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας των ξενοδοχείων. Όλα κυλούν ευχάριστα μέχρι που οι Αρχές κατηγορούν τον διευθύνοντα σύμβουλο της χρηματιστηριακής ότι αγόραζε ομόλογα τα οποία πούλαγε σε εξασφαλισμένα υψηλότερη τιμή σε ασφαλιστικά ταμεία. Ο Στάθης Σχινάς, όπως και οι άλλοι μέτοχοι της χρηματιστηριακής, δεν εμπλέκονται στην υπόθεση, αλλά η ζημιά στην εταιρεία έχει γίνει. Μόλις ξεκαθάρισε η κατάσταση, ακολούθησε η συγχώνευση της Artion με τη χρηματιστηριακή Solidus. Ο Στάθης Σχινάς αναλαμβάνει τον Ιούλιο του 2009 πρόεδρος του νέου σχήματος.

    sxin2

    Αξιοποιεί με αποφασιστικότητα τις εμπειρίες που του χάρισε η δημοσιογραφία στις επιχειρήσεις. Εχει διορατικότητα και ικανότητες. Καταλαβαίνει έγκαιρα τα «κύματα» που έρχονται και τα εκμεταλλεύεται κατάλληλα. Το Χρηματιστήριο έχει ξεφτίσει και η εποχή που έκανε ομιλίες σε συνέδρια και ενημέρωνε για την ποικιλία των παραγώγων, όπως είναι τα shipping derivatives, weather derivatives, credit derivatives, pollution derivatives και property derivatives, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Θυμάται τη θητεία του στην «Καθημερινή», στον «Επενδυτή» και στη «δυνατή ομάδα» -όπως ήταν το σλόγκαν- της δεξιάς «Απογευματινής» που εργάστηκε και θέλει να επιστρέψει στα παλιά. Μεταπηδά πάλι στη δημοσιογραφία και «επενδύει» στο «άλογο» του ΣΥΡΙΖΑ. Η ιδεολογία του είναι η επιβίωση και προσπαθεί πάλι να τα καταφέρει με πάθος και προσήλωση στον στόχο του.

    Βέβαια, πολύ πριν από όλα αυτά, στα φοιτητικά του χρόνια, ο Στάθης Σχινάς ήταν μέλος της καθοδήγησης της Προοδευτικής Πανσπουδαστικής Συνδικαλιστικής Παράταξης (ΠΠΣΠ) -φοιτητικής οργάνωσης του ΚΚΕ (Μ-Λ)- στο Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ, προερχόμενος από την ΑΣΟΕΕ.

    sxin4

    Μάλιστα, ήταν από εκείνους που ηγήθηκαν της αυτονόμησης της παράταξης της ΠΠΣΠ όταν άρχισε ο κύκλος των διασπάσεων στον χώρο του ΚΚΕ (μ-λ). Πάντως, στις αρχές του 1981 τον βρίσκουμε να υπογράφει ως υπεύθυνος, σύμφωνα με τον νόμο, της έκδοσης του τριμηνιαίου περιοδικού «Φοιτητικό Σάλπισμα». Σε αυτή την έκδοση δημοσιεύονται τα υλικά μιας σύσκεψης της ΠΠΣΠ όπου η παράταξη ουσιαστικά κατεβάζει ρολά…

    Απορείτε ακόμα με τον υιό Σχινά;



    ΣΧΟΛΙΑ