Πολιτική

Το Ιραν δημοσίευσε βίντεο από τη στιγμή της κατάσχεσης του δεξαμενόπλοιου


Η Βρετανία καταδίκασε το Σάββατο την κατάσχεση από το Ιράν ενός πετρελαιοφόρου με βρετανική σημαία στον Περσικό Κόλπο ως «εχθρική πράξη» και απέρριψε την εξήγηση της Τεχεράνης ότι κατέλαβε το πλοίο επειδή είχε εμπλακεί σε ατύχημα.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν δημοσίευσαν ένα online βίντεο που δείχνει ταχύπλοα που τραβούν το δεξαμενόπλοιο Stena Impero, το όνομά του είναι ορατό. Στρατεύματα που φορούσαν μάσκες σκι και κρατούσαν πολυβόλα επιβιβάστηκαν στο κατάστρωμα του δεξαμενόπλοιου από ένα ελικόπτερο – οι ίδιες τακτικές που χρησιμοποίησε η British Royal Marines για να καταλάβει ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο στις ακτές του Γιβραλτάρ πριν από δύο εβδομάδες.

Ένας αξιωματούχος των λιμενικών αρχών του Ιράν δήλωσε χθες ότι το δεξαμενόπλοιο οδηγήθηκε στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς από τους Φρουρούς της Επανάστασης για την διεξαγωγή έρευνας, μετά την σύγκρουσή του με ένα ιρανικό αλιευτικό πλοίο κι αφού αγνόησε το σήμα κινδύνου που είχε εκπέμψει το ψαράδικο.

 

Οι εξελίξεις τω προηγούμενων ημερών στην πιο σημαντική πλωτή διαδρομή για το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου θεωρήθηκε στη Δύση ως μια σημαντική κλιμάκωση μετά από τρεις μήνες αντιπαράθεσης που έχει ήδη φέρει το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες στο χείλος του πολέμου.

Το Ιράν δήλωσε ότι το δεξαμενόπλοιο Stena Impero συγκρούστηκε με το ιρανικό αλιευτικό, ενώ αγνόησε το σήμα κινδύνου που του είχε στείλει το ιρανικό σκάφος, όπως μετέδωσε το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο τον υπεύθυνο της λιμενικής αρχής στην περιοχή.

Αρνείται την ύπαρξη δεύτερου δεξαμενόπλοιου

Η Βρετανία δήλωσε ότι το Ιράν κατάσχεσε δύο πετρελαιοφόρα στον Κόλπο την Παρασκευή και απείλησε την Τεχεράνη να επιστρέψει τα πλοία, ή να αντιμετωπίσει τις συνέπειες.

Το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim του Ιράν δήλωσε ότι το δεύτερο πλοίο, το βρετανικό Mesdar, δεν είχε κατασχεθεί. Είπε ότι το πλοίο είχε τη δυνατότητα να συνεχίσει την πορεία του μετά από μια προειδοποίηση σχετικά με θέματα ασφάλειας και περιβάλλοντος.

Τα Stena Impero και Mesdar άλλαξαν κατεύθυνση μέσα σε 40 λεπτά το ένα από το άλλο λίγο μετά την είσοδό τους στον Κόλπο μέσω του Στενού του Ορμούζ, θέτοντας πορεία προς το Ιράν.

Τα δεδομένα αργότερα έδειξαν ότι το Mesdar άλλαξε κατεύθυνση πάλι, κατευθυνόμενο προς τα δυτικά πίσω στον Κόλπο.


ΣΧΟΛΙΑ