• Πολιτική

    Το ίδιο κόλπο με την υπόθεση πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία θα επιχειρήσει ο Τσίπρας – Απόρρητα έγγραφα φέρνει στην Βουλή ο Κοτζιάς

    Κοτζιάς


    Εντολή να αποχαρακτηριστούν συγκεκριμένα έγγραφα από τις παλαιότερες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, οι οποίες δεν κατέληξαν σε συμφωνία, έχει δώσει ο Νίκος Κοτζιάς προκειμένου να υπερασπιστεί με αυτό τον τρόπο στην Βουλή την συμφωνία που κατέληξε, η οποία αποδέχεται τους όρους «Μακεδονική γλώσσα» και «Μακεδονική εθνότητα» για τους Σκοπιανούς. Τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός, άλλωστε, είχαν προαναγγείλει την κίνηση προκειμένου να «εκθέσουν» με αυτό τον τρόπο τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναφέρει πως «θα τα πούμε όλα με ονόματα και διευθύνσεις».

    Άλλωστε, μια παρόμοια τακτική είχε επιλέξει και στην περίπτωση της κατάθεσης πρότασης για εξεταστική κατά του Πάνου Καμμένου, για την υπόθεση με τον μεσάζοντα Παπαδόπουλο για την υπόθεση πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία. Τότε από το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχαν έρθει στη Βουλή συγκεκριμένα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα με τα οποία ο πρωθυπουργός επιχείρησε να υπερασπιστεί τον υπουργό. Με βάση αυτά ο Αλέξης Τσίπρας είχε παρουσιάσει ως «φούσκα» την υπόθεση, «αθωώνοντας» στην ομιλία του τόσο τον Πάνο Καμμένο όσο και τον ίδιο τον Βασίλη Παπαδόπουλο.

    Μάλιστα, με αυτά, είχε ρίξει την ευθύνη για την αποκάλυψη του σκανδάλου σε έναν από τους ανώτατους οικονομικούς συμβούλου του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, τον Γιάννη Σφακιανάκη, τον οποίο ο πρωθυπουργός είχε παρουσιάσει ως έναν «άγνωστο μεσάζοντα» που ενδιαφερόταν δήθεν για να αναλάβει αυτός την συμφωνία πώλησης όπλων. Μόνο που ο Τζον Σφακιανάκης είναι στην πραγματικότητα ο επικεφαλής οικονομολόγος του Κέντρο Έρευνας του Κόλπου, ο οποίος είχε διατελέσει μεταξύ άλλων οικονομικός σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας και αποτελεί έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους διεθνώς οικονομολόγους σε θέματα που αφορούν τη Σαουδική Αραβία!

    Ενδιαφέρον πάντως θα έχει και η στάση που θα κρατήσει ο πρωθυπουργός ως προς την πρόκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Προς το παρόν, πάντως, η συζήτηση συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους, με κόντρες και αντεγκλήσεις.

    Ξεχωριστό πάντως ενδιαφέρον θα έχει η στάση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, καθώς υπάρχει θεωρείται πως ο πρωθυπουργός θα προβεί αύριο σε παρέμβαση με την οποία θα ξεκαθαρίζει την θέση του για το Βουκουρέστι και την γραμμή της σημερινής κυβέρνησης στο θέμα.

    Η συζήτηση αναμένεται να κορυφωθεί με τις ομιλίες των αρχηγών, ωστόσο, στη συζήτηση αναμένεται να παρέμβει από βήματος Βουλής και ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, τον οποίο στοχοποίησε ο Πρωθυπουργός εγκαλώντας τον για “πατριδοκαπηλεία”.



    ΣΧΟΛΙΑ