• Πολιτική

    Το μπλόκο Βορίδη στα επικίνδυνα σχέδια Κασιδιάρη για «puppet» υποψηφιότητα

    • Χρύσανθος Κοσελόγλου
    Μάκης Βορίδης

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης


    Προβληματισμός επικρατεί στην Κυβέρνηση για το ποσοστό το οποίο συγκεντρώνεται στον πέρα απο τη Νέα Δημοκρατία δεξιό χωρο κάτι το οποίο καταγράφεται σταθερά στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Opinion Poll για το mononews.gr.

    Στην πρόσφατη έρευνα της Opinion Poll, στην πρόθεση ψήφου το κόμμα του φυλακισμένου, με ποινή 13 ετών, άλλοτε κραταιού στελέχους της ναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», Ηλία Κασιδιάρη καταγράφει ένα ποσοστό που φθάνει στο 2,2% (και με την αναγωγή επί των εγκύρων στο 2,4%) και αυτό παρά το γεγονός ότι έχει μηδενική προβολή από τα ΜΜΕ.

    Όπως έγραφε πρόσφατα το mononews.gr «υπάρχει κίνδυνος επανεμφάνισης ακροδεξιών σχημάτων, τα οποία τρέφονται από μεγάλες και πολυεπίπεδες κρίσεις.»

    Στόχος της Νέας Δημοκρατίας να μην επιτραπεί σε αυτά τα κόμματα να ξεπεράσουν το 3% και να εισέλθουν στη Βουλή.

    Το «μπλόκο» Βορίδη στο κόμμα Κασιδιάρη

    Τον Ιούνιο του 2021 ο Μάκης Βορίδης έφερε τροπολογία στη Βουλή που στοχεύει στο να βάλει «φρένο» στο κόμμα Κασιδιάρη.

    Η τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή προβλέπει πως στερούνται του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι όσοι καταδικάζονται αμετάκλητα ενώ οι καταδικασθέντες, ακόμη κι αν δεν υπάρχει αμετάκλητη απόφαση, στερούνται του δικαιώματος να κατέχουν επιτελική θέση σε κόμμα ή πολιτική κίνηση και να κατέλθουν στις εκλογές ως ηγούμενοι αυτών.

    Τι σημαίνει αυτό; Καταδικασθέντα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή μπορούν – προς ώρας- να κατέβουν ως υποψήφιοι βουλευτές σε κόμμα, όσο δεν έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα (κάτι που θα πάρει χρόνια). Ο Η. Κασιδιάρης μπορεί να κατέβει υποψήφιος αλλά δεν μπορεί να ηγηθεί του κόμματός του στις εκλογές.

    «Δεν επιτρέπεται να έχει θέση προέδρου, γενικού γραμματέα, μέλους διοικούσας επιτροπής ή νομίμου εκπροσώπου σε πολιτικό κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων πρόσωπο που έχει καταδικασθεί οριστικά σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα».

    Στην τροπολογία Βορίδη προβλέπεται επίσης η απαγόρευση ιδιωτικής χρηματοδότησης για κόμματα των οποίων ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, μέλος της διοικούσας επιτροπής ή νόμιμος εκπρόσωπος έχει καταδικαστεί οριστικά.

    Ενώ τα κόμματα τα οποία έχουν σε επιτελική θέση πρόσωπα οριστικά καταδικασθέντα για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του δεύτερου βιβλίου του Ποινικού Κώδικα ή για εγκλήματα που επισύρουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, αποκλείονται από τη ραδιοτηλεοπτική προβολή κατά την προεκλογική περίοδο και από χώρους υπαίθριας διαφήμισης και πολιτικών μηνυμάτων.

    Στη φυλακή μέχρι τον Ιανουάριο του 2024

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews τον Ιανουάριο του 2024 ο Η. Κασιδιάρης θα μπορεί να ζητήσει την υφ’ όρων απόλυση του. Πριν από τον Ιανουάριο του 2024 δεν μπορεί να βγει από την φυλακή.

    Το συμβούλιο των φυλακών όμως τότε θα εξετάσει την όλη του συμπεριφορά στη φυλακή και ο Κασιδιάρης έχει ήδη μία δικογραφία στην πλάτη του καθώς επιχειρούσε να συντονίζει οπαδούς του από το κοινόχρηστο τηλέφωνο των φυλακών Δομοκού. Δύσκολα θα αποφυλακιστεί και τότε.

    «Αχυράνθρωποι» στην ηγεσία

    Είτε οι εκλογές γίνουν τώρα είτε στο τέλος της τετραετίας, όπως λέει ο Πρωθυπουργός, υπάρχει το εξής υπαρκτό σενάριο.

    Ο Η. Κασιδιάρης θα βρίσκεται ακόμη στη φυλακή εκτίοντας την ποινή του, αρχηγός του κόμματός του δεν θα μπορεί να είναι, αλλά κανείς δεν μπορεί να τον αποτρέψει από το να τοποθετήσει αχυράνθρωπους, μια «puppet» ηγεσία απόλυτα ελεγχόμενη από τον ίδιο και ο ίδιος να κατέβει υποψήφιος για βουλευτής. Κάτι τέτοιο εκτιμάται ως πολύ πιθανό.

    Βουλευτής από την φυλακή;

    Το πρώην ηγετικό μέλος της Χρυσής Αυγής επιδιώκει να καταφέρει να εκλεγεί βουλευτής μέσα απο τη φυλακή καθώς η αμετάκλητη καταδίκη του θα πάρει χρονια.

    Η Ελληνική Δημοκρατία (Σύνταγμα) δεν απαγορεύει στους κρατούμενους το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.

    Πηγές με πολιτική εμπειρία και γνώση σε νομικά θέματα εξηγούσαν στο mononews πως σε ένα τέτοιο πιθανό σενάριο οφείλουμε να θυμηθούμε την υπόθεση Λαγού και τις παρεμβάσεις του στην Ευρωβουλή μέσω διαδικτύου από ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών.

    Η ευθύνη των πολιτών

    «Η χώρα θα έχει την τύχη που θα αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός της» σχολίαζαν χαρακτηριστικά θεσμικές πηγές στο mononews.

     



    ΣΧΟΛΙΑ