• Top Stories

    Τι τρέχει με τον εκλεκτό της κυβέρνησης στη Γενική Γραμματεία Εσόδων;


    Τελικά, σε αυτή τη χώρα, δε μας ταιριάζει σε καμία περίπτωση η ανεξαρτησία θέσεων, όπως αυτή του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, και η ευρύτερη αποκομματικοποίηση του δημόσιου τομέα. Δεν τη θέλουμε. Μας χαλάει. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι – για ακόμα μια φορά -, ακόμα και σε ένα διαγωνισμό, με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα και διαδικασίες, παίζουμε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και δεν προχωράμε στην επιλογή και στην ανακοίνωση του προσώπου, που θα στελεχώσει μια από τις πλέον κρίσιμες θέσεις στο οικονομικό επιτελείο και στην κυβέρνηση γενικότερα.

    Πρόκειται, άλλωστε, για μία θέση, η οποία έχει αποτελέσει αφορμή για εντάσεις στις σχέσεις μας με την τρόικα, λόγω των χειρισμών των κυβερνήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου και Τσίπρα-Καμμένου, στις περιπτώσεις του Χάρη Θεοχάρη και της Κατερίνας Σαββαΐδου, αντίστοιχα.

    Η Επιτροπή, που έχει συσταθεί, έχει βγάλει το πόρισμά της και έχει επιλέξει, όπως μαθαίνουμε – και σας έχουμε πρώτοι πληροφορήσει – αυτόν από τους τρεις φιναλίστ, που θεωρεί καταλληλότερο (φαίνεται να επικρατεί ο δικηγόρος, με ειδίκευση στα φορολογικά, Γιώργος Πιτσιλής).

    Παρ΄ όλα αυτά, όμως, καμία ανακοίνωση.

    Και, μπορεί, στη θέση της κυρίας Σαββαΐδου να έχει τοποθετηθεί προσωρινά ο κ. Μπάκας, αυτό όμως δε σημαίνει πως μπορεί να καθυστερεί και άλλο η τοποθέτηση του νέου Γ.Γ., την ώρα, που:

    • τα δημόσια έσοδα εξακολουθούν να καταγράφουν υστέρηση

    • οι δανειστές αμφισβητούν τις προβλέψεις της κυβέρνησης για φορολογικές εισπράξεις

    • το ΣΔΟΕ έχει ήδη περάσει στη δικαιοδοσία της Γ.Γ.Δ.Ε. και εκκρεμεί ο σχεδιασμός ουκ ολίγων ελέγχων για κρίσιμες υποθέσεις

    Ο χρόνος πιέζει και οποιαδήποτε καθυστέρηση στη συγκεκριμένη διαδικασία μόνο κακό κάνει στην οικονομία, στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του φοροεισπρακτικού και ελεγκτικού μηχανισμού, στην – πολλαπλώς τρωθείσα – αξιοπιστία της χώρας εντός και εκτός συνόρων.

    Είναι προφανές πως είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική ανάγκη, το θέμα να έχει κλείσει μέχρι την Πρωτοχρονιά. Γιατί, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι όποιος αναλάβει χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να ενημερωθεί.



    ΣΧΟΛΙΑ