• Πολιτική

    ΔΕΘ: Ο Μητσοτάκης αλλάζει την ατζέντα με όπλα αποκρατικοποιήσεις και ανάπτυξη – Τι θα εξαγγείλει για τους νέους

    • Αλίκη Χατζή
    Τι θα πει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Το πακέτο στήριξης 2,5 δις και το στοίχημα της εμπιστοσύνης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Αυτό το διήμερο στη ΔΕΘ δεν θα είναι εύκολο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Το στοίχημα του δεν είναι να διαμορφώσει ένα ρεύμα πολιτικής υπεροχής, αλλά να διατηρήσει κατά το δυνατόν ανέπαφη τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει καλλιεργήσει με τους πολίτες το προηγούμενο διάστημα. Η συγκυρία δεν τον ευνοεί.

    Οι αυξήσεις σε όλα τα βασικά είδη και η οικονομική ανασφάλεια όσο δεν είναι ορατό το τέλος της πανδημίας, συν τους αρνητές – ανεμβολίαστους που έχουν κηρύξει τον πόλεμο στη λογική, αποστεώνουν τον πανηγυρικό χαρακτήρα των ΔΕΘ αλλοτινών εποχών. Ωστόσο ο πρωθυπουργός έχει ένα μεγάλο ατού. Δύο “όπλα”, που του δίνουν άλλον αέρα.

    Τα 3 περίπου δισεκατομμύρια όφελος από την επιτυχημένη πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ (τη μεγαλύτερη ιστορικά ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα) και την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, που σημαίνουν ότι οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές εμπιστεύονται πλέον την Ελλάδα και, την πρωτοφανή αύξηση του ΑΕΠ κατά 16,2% σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2020.

    Έτσι, μάλλον θα επιτύχει να αλλάξει την ατζέντα, παρουσιάζοντας ένα πακέτο οριζόντιο σε ό,τι αφορά τις ενισχύσεις στο θέμα του κόστους του ρεύματος, το οποίο επιπλέον θα καλύψει τους πιο αδύναμους και θα δώσει σημαντικές ανάσες σε ευρεία γκάμα πληθυσμού.

    Τι θα εξαγγείλει για τους νέους

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που θεωρεί μείζον θέμα, όπως φάνηκε και από τις τελευταίες παρεμβάσεις του Μεγάρου Μαξίμου, την ασφαλή λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των πανεπιστημίων, ετοιμάζει «εκπλήξεις» και για τους νέους.

    Το επιτελείο του, όλο το τελευταίο διάστημα υπό άκρα μυστικότητα επεξεργάστηκε ένα «ολιστικό», όπως το λένε κυβερνητικές πηγές, σχέδιο για τη νέα γενιά, που σύμφωνα με πληροφορίες θα δίνει ιδιαίτερο βάρος στις ηλικίες 18-29 χρονών.

    Πρόκειται για ένα target group που είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί αφορά τους νέους που μπαίνουν στην αγορά εργασίας, φτάνει μέχρι λίγο πριν από τα 30, δηλαδή τους νέους ανθρώπους που μπαίνουν σε διαδικασία να κάνουν οικογένεια, ενώ σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο αποτελεί μια ηλικιακή ομάδα στην οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πρόβλημα, καθώς είναι πολύ πιο χαμηλά στις μετρήσεις απ’ ό,τι σε άλλες ηλικιακές ομάδες. Ειδικά έπειτα από τα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η κυβέρνηση θέλει να πιάσει ξανά το νήμα της επαφής με αυτήν τη γενιά.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αφορούν:

    -Την ενίσχυση της εργασίας και όχι μέσω της επιδότησης της ανεργίας.

    – Οικονομικές διευκολύνσεις, όχι με τη μορφή μπόνους, αλλά οριζόντιες, όπως για παράδειγμα «μειωμένα τιμολόγια».

    – Εκπαιδευτικά προγράμματα.

    – Στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα και αφορά νέους έως 35 ετών.

    Δωρεάν data

    Από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού δεν θα λείπουν και οι ανακοινώσεις «έκπληξη» για τους έφηβους 12-17, για τις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει ειδική καμπάνια για τον εμβολιασμό τους. Θα ανακοινώσει κίνητρα όπως έκανε με τους νέους μεγαλύτερης ηλικίας, που όμως δεν θα είναι οικονομικό μπόνους, αλλά μάλλον θα αφορά σε παροχές στο Διαδίκτυο, όπως για παράδειγμα δωρεάν data για πλοήγηση.

     



    ΣΧΟΛΙΑ