• Top Stories

    Τι υποσχόταν στην περσινή ΔΕΘ ο πρωθυπουργός – Τι ισχύει σήμερα

    • NewsRoom

    Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός


    Την ώρα που στο Μέγαρο Μαξίμου οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ για την προετοιμασία του καλαθιού των παροχών που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, χρήσιμο είναι να ανατρέξει κανείς σε σημεία της περυσινής ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα και να τα συγκρίνει με την πραγματικότητα 12 μήνες μετά.

    Τι έλεγε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην περσινή ΔΕΘ:

    Τέλος στο Grexit, ήρθε το Grinvest: Αν και το 2017 ήταν μια θετική χρονιά, οι πραγματικές επενδύσεις παραμένουν στο 40% του επιπέδου πριν από την κρίση και μόλις στο 13% του ΑΕΠ έναντι 25% πριν από την κρίση, σύμφωνα με έκθεση της HSBC τον Ιούλιο του 2018. Ο δανεισμός από τις τράπεζες δεν αρκεί από μόνος του για την εκτίναξη του ελατηρίου, με δεδομένη και την έκθεση των τραπεζών στα κόκκινα δάνεια, είναι ξεκάθαρη η ανάγκη για εισροή νέου χρήματος που θα εισάγει την οικονομία σε έναν ενάρετο κύκλο. Εξάλλου, σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 5,4% στο δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

    Ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι άδικος φόρος για τη μεγάλη ιδιοκτησία: Φέτος σχεδόν ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας κάτω των 200.000 ευρώ σε λαϊκές περιοχές είδαν φουσκωμένα εκκαθαριστικά λόγω νέων αντικειμενικών αξιών. Αντίθετα, ιδιοκτήτες μεγάλων ακινήτων σε ακριβές περιοχές διαπίστωσαν σε αρκετές περιπτώσεις μείωση λόγω μειώσεων στις αντικειμενικές. Σε περίπτωση που ισχύσει ο μειωμένος ΕΝΦΙΑ ή αποφασιστεί η κατάργησή του στην επόμενη διετία, όπως λέγεται ότι θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, το ισοδύναμο θα βρεθεί από τον φόρο που θα προκύψει από το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, δηλαδή εκτός από ακίνητα, αγροτεμάχια και οικόπεδα θα φορολογούνται σκάφη, αυτοκίνητα και λοιπά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας.

    Ευκολότερη η έξοδος στις αγορές: Αναλυτές εκτιμούν ότι σε αυτή τη φάση θα ήταν πολύ ακριβή μια τέτοια κίνηση με δεδομένες τις δυσκολίες και σε περιφερειακό επίπεδο. Η Ελλάδα είναι παγιδευμένη στην κρίση των αναδυόμενων αγορών, καθώς η νέα αναταραχή στην ιταλική αγορά ομολόγων η συνεχιζόμενη κρίση στην Τουρκία και οι εξελίξεις στην Αργεντινή βάζουν τα ελληνικά ομόλογα σε κλοιό πιέσεων. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, το ελληνικό οικονομικό επιτελείο πρέπει να αναβάλει την έξοδο στις αγορές για τους επόμενους μήνες. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες υψηλού οικονομικού ρίσκου και κάθε φορά που συμβαίνει κάτι στην οικονομία μιας άλλης αναδυόμενης χώρας, αυτό συμπαρασύρει τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία στις συνειδήσεις των αγορών ξαναγυρνούν στο επίπεδο των «σκουπιδιών». Το όραμα για καλύτερη πρόσβαση στις αγορές φέτος δεν επιβεβαιώνεται  αφού η απόδοση για τα δεκαετή ομόλογα παραμένει πάνω από το απαγορευτικό, για δανεισμό, επίπεδο του 4,2%.

    Θα καταπολεμηθεί η ανεργία: Η Ελλάδα παραμένει πρώτη σε ανεργία μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, παρά την μεγάλη πτώση του ποσοστού της. Η έλλειψη επενδύσεων που θα δημιουργούσαν θέσεις εργασίας επιτρέπει στο φαινόμενο του brain drain να συνεχίζεται, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι παλεύουν για λίγες εκατοντάδες ευρώ το μήνα ή είναι υποαπασχολούμενοι με τρίωρες και τετράωρες συμβάσεις. Η κυβέρνηση υπόσχεται ρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις, την ώρα που το ΔΝΤ θέλει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις χάρη στις οποίες πιστεύει ότι αποκλιμακώθηκε η ανεργία.

    Η ανησυχία που επικρατεί στην αγορά για τις προσδοκίες που μπορεί να προκαλέσουν οι υποσχέσεις στη ΔΕΘ αποτυπώνεται και από τη δήλωση του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς, Δημήτρη Μαθιού: «Η παροχολογία και υποσχεσιολογία, χωρίς μεταρρυθμίσεις στην οικονομία ώστε να οδηγηθούμε σε μόνιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, είναι κενό γράμμα και πρέπει να το προσέξουμε» δήλωσε εν όψει των πρωθυπουργικών εξαγγελιών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι θα περιλαμβάνει το καλάθι Τσίπρα, τι θα γίνει με ΕΝΦΙΑ, εισφορές, συντάξεις

    ΔΕΙΤΕ «Αστακός» η Θεσσαλονίκη στη ΔΕΘ: Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί θα φυλάνε τον Τσίπρα 



    ΣΧΟΛΙΑ