• Πολιτική

    Τα Σκόπια «καρατόμησαν» τον διαπραγματευτή τους Βάσκο Ναουμόφσκι

    • NewsRoom
    Σκοπιανό Νίμιτς


    Εκτός των συζητήσεων για την επίλυση της διαφωνίας ονόματος μεταξύ της ‘’Μακεδονίας’’ και της Ελλάδας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ),  τέθηκε ο Βάσκο Ναουμόφσκι. Την περασμένη Πέμπτη στις συζητήσεις μεταξύ του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, και του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ επισημοποιήθηκε ότι «στις μελλοντικές συνομιλίες για την επίλυση της διαφωνίας ονόματος μεταξύ της ‘’Μακεδονίας’’ και της Ελλάδας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων θα είναι οι Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ αντί των σημερινών διαπραγματευτών Αδαμάντιου Βασιλάκη και  Βάσκο Ναουμόφσκι ».

    Σημειώνεται ότι ο  Ναουμόφσκι, που είχε τοποθετηθεί στη θέση του διαπραγματευτή από την κυβέρνηση Gruevski, είχε εκφράσει τη διαφωνία του με τις νέες προτάσεις Νίμιτς, γεγονός που είχε φέρει δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση. Μάλιστα, ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ Νικολά Ντιμιτρόφ, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας του, είχε εκφράσει έκπληξη για τις δηλώσεις Ναουμόφσκι, που για την ακρίβεια είπε ότι η δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ απέχει πολύ από μία αξιοπρεπή λύση στο θέμα του ονόματος και αποκλίνει από το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.

    Σκοπιανό Νίμιτς

    Κατά τις συζητήσεις των δύο ανδρών επισημάνθηκε επίσης ότι στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων «δημιουργείται θετικό μομέντουμ» και ότι οι δύο χώρες έχουν δείξει ότι δεσμεύονται να αναπτύξουν περαιτέρω μέτρα εμπιστοσύνης.

    Η λύση στο ονοματολογικό πρέπει να διαφυλάσσει την «αξιοπρέπεια και την ταυτότητα» τόσο της Ελλάδας όσο και της ΠΓΔΜ, δήλωσε εξάλλου ο Σκοπιανός πρωθυπουργός την Παρασκευή, τονίζοντας ότι αυτό συνιστά μονόδρομο για την οικοδόμηση διατηρήσιμων εταιρικών σχέσεων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ: Πρωταρχικής σημασίας η λύση για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Έντι Ράμα «αδειάζει» Κοτζιά : Δεν άκουσε καλά – Το ‘τσάμικο’ είναι στο τραπέζι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απειλητικές επιστολές σε άλλους 4 υπουργούς και κυβερνητικούς βουλευτές



    ΣΧΟΛΙΑ