• Top Stories

    Ο Έντι Ράμα “αδειάζει” Κοτζιά : Δεν άκουσε καλά – Το ‘τσάμικο’ είναι στο τραπέζι

    • NewsRoom


    Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, με δηλώσεις του στην αλβανική τηλεόραση, “κάρφωσε” τον Ν.Κοτζιά σχετικά με το τσάμικο ζήτημα και έκανε λόγο για διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με την Ελλάδα, μιλώντας επίσης για “κινήσεις σκακιού”.

    Ερωτηθείς, ειδικότερα, για τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, σύμφωνα με τις οποίες δεν υφίσταται τσάμικο ζήτημα και ότι δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών, ο Ράμα διέψευσε τον Έλληνα υπουργό και είπε χαρακτηριστικά: “Ο Κοτζιάς έχει ακούσει λάθος.

    Η αλβανική πλευρά διεκδίκησε έντονα να τεθεί το θέμα των Τσάμηδων στο τραπέζι. Το γεγονός ότι τελειώνουμε με τη συζήτηση για όλα αυτά τα τρία πράγματα που ήταν αδιανόητα, είναι κατόρθωμα της κυβέρνησής μας, εργαζόμαστε για αυτά εδώ και τρεισήμισι χρόνια”

     

     

    Επίσης την ανέγερση μνημείου για τους τσάμηδες στην Ηπειρο αξιώνει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, ενώ σε ιδιαίτερα προκλητικές του δηλώσεις υποστηρίζει ότι το ‘τσάμικο’ ζήτημα είναι από τα πλέον προβληματικά ζητήματα στις κουβέντες με την Ελλάδα. “Η Ελλάδα έχει μια παράνοια, μια αυτό-φαντασία για τους δικούς της λόγους, ότι οι Αλβανοί έχουν εδαφικές αξιώσεις και αυτή η αξίωση έχει το όνομα «Τσάμηδες». Δεν έχουμε τέτοια αξίωση.

    Θα επιμείνουμε γιατί αυτό είναι ένα αλβανικό ζήτημα. Μιλάμε για Αλβανούς πολίτες που στο παρελθόν είχαν περιουσία στο ελληνικό κράτος, μιλάμε για Αλβανούς πολίτες που έχουν πικρές μνήμες και δικαίως ζητούν να θυμούνται”,  πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.

    Πάντως, η νέα διαφωνία για τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών από ξένα χείλη, μετά τις την κρυφή διπλωματία που έχει επιλέξει να ασκεί η Ελληνική κυβέρνηση στα εθνικά θέματα, έρχεται μια μέρα μετά τις δηλώσεις Νίμιτς από τα Σκόπια, με τις οποίες ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ «κάρφωνε» επίσης τον κ. Κοτζιά, ότι δεν έχει θέσει θέμα εθνικής ταυτότητας των Σκοπιανών, παρά τα όσα υποστήριζε στις δημόσιες τοποθετήσεις του.

    Ενώ, ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ξεκαθάρισε όσον αφορά στις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ότι μπορεί όλοι να επιθυμούν να εμπλουτίσουν τα δικά τους εθνικά συμφέροντα, αλλά “εμείς ουδέποτε, θα δεχτούμε τσάμικο ζήτημα”.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:Συλλαλητήριο Αθήνας : Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν το Σάββατο στο κέντρο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Δρίτσας για το συλλαλητήριο: Ο Μίκης Θεοδωράκης κάνει ιστορικό λάθος (video)



    ΣΧΟΛΙΑ