• Πολιτική

    Τα μυστικά της κάλπης: Πώς η ΝΔ επικράτησε σε όλες τις κατηγορίες

    • NewsRoom


    Για «καθολική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας τόσο σε όλες τις ηλιακές ομάδες όσο και σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων, σύμφωνα με την ανάλυση των exit polls» κάνει λόγο η ΝΔ σε ενημερωτικό της σημείωμα.

    Σύμφωνα με την ανάλυση των exit polls, «στις εκλογές της 26ης Μαΐου αποτυπώθηκε μια εντυπωσιακή μεταστροφή στη συμπεριφορά των ψηφοφόρων, συγκριτικά με την ψήφο του 2015, που γκρεμίζει όλους τους μύθους που καλλιεργούνταν μέχρι πρότινος, όπως ότι η ΝΔ υστερεί στην ψήφο των γυναικών (κέρδισε με 8,4%), ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται μακράν στην δεξαμενή των δημοσίων υπαλλήλων (έχασε με 4,8%) ή ότι έχει την πρωτοκαθεδρία στους νέους απέναντι στη ΝΔ στους οποίους επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε κατά κράτος», αναφέρεται στο εν λόγω ενημερωτικό σημείωμα.

    Πιο συγκεκριμένα, στην ηλικιακή ομάδα 17-24, η ΝΔ έλαβε 27,2%, έναντι 25,3% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 42,9% και η ΝΔ μόλις 16,5%

    Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η διαφορά στην ομάδα των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας (25-34) στην οποία η ΝΔ επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ με 5,6% (από 13,8% που είχε χάσει το 2015). Σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε χθες τη χειρότερη επίδοσή του σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες (έλαβε μόλις 20,9%).

    Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε με 9.9 μονάδες στην ηλικιακή ομάδα 35-44, με 9.2 μονάδες στην ομάδα 45-54, με 6,8 μονάδες στην ομάδα 55-64 και με 17.2 μονάδες στην ομάδα 65+», υπογραμμίζουν.

    Υπεροχή της ΝΔ σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες

    Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικράτησε ακόμα και σε πληθυσμιακές στις οποίες υπήρχε η (εσφαλμένη, όπως αποδεικνύεται) αντίληψη ότι την αντιμετωπίζουν με καχυποψία. Για παράδειγμα, στους δημοσίους υπαλλήλους η ΝΔ υπερίσχυσε του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 4,8%, ενώ το 2015 είχε ηττηθεί με διαφορά 9,7%.

    Η μεγάλη ανατροπή όμως έγινε στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Εκεί η ΝΔ επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ με 8,8%, ενώ το 2015 είχε ηττηθεί με 14,1% διαφορά. Στοιχείο που δείχνει ότι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, όχι μόνον δεν πείστηκαν από την προσπάθεια τρομοκράτησης τους με fake news περί δήθεν επταήμερης εργασίας, αλλά επικροτούν τις δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και τις αυξήσεις στους μισθούς τους με ρυθμό διπλάσιο του ΑΕΠ.

    Όσον αφορά του συνταξιούχους, φαίνεται πως δεν πείστηκαν από τις παροχές της τελευταίας στιγμής του ΣΥΡΙΖΑ καθώς το 40.2% των συνταξιούχων επέλεξε τη ΝΔ ενώ μόλις το 26,7% ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές η ΝΔ κέρδισε μόλις 3%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 7,3 μονάδες. Η μόνη κατηγορία που έχασε η ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ ήταν η κρίσιμη των ανέργων με 9,5%, αλλά και σε αυτήν κάλυψε μια τεράστια απόσταση σε σχέση με το 2015, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ τότε είχε επικρατήσει της ΝΔ με 26% διαφορά.

    Η μισή Κρήτη για πρώτη φορά «μπλε»

    Στα αξιοσημείωτα στοιχεία που προκύπτουν από τα exit polls είναι και οι γεωγραφικές ανατροπές σε αρκετές Περιφέρειες που θεωρούνταν μη προνομιακές για τη ΝΔ. Στο λεκανοπέδιο της Αττικής η ΝΔ ενώ είχε χάσει το 2015 με 11,8%, τώρα την κέρδισε με 9,8% (πέτυχε δηλαδή μια ανατροπή 21,6%). Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση, η ΝΔ κέρδισε δύο από τους τέσσερις νομούς στην Κρήτη.

    «Εξίσου εντυπωσιακά τέλος ήταν αποτελέσματα και στην ιδιαίτερη πατρίδα του Κυρ. Μητσοτάκη τα Χανιά. Η διαφορά εκεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ήταν 22.27% και χθες περιορίστηκε σε μόλις 2,3%, γεγονός που ίσως προμηνύει μια ακόμη ανατροπή στις επικείμενες εθνικές εκλογές», επισημαίνεται στο ενημερωτικό σημείωμα της Πειραιώς.

    Αύξηση των ποσοστών σε όλους τους νομούς

    Πέρα από την ανάλυση της ΝΔ, ενδιαφέρον έχει και μια ματιά στον χάρτη με τα αποτελέσματα που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του υπουργείου, η ΝΔ έχει αυξήσει τα ποσοστά της σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014 σε όλους τους νομούς της Ελλάδας. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζει μια πιο μικτή εικόνα, έχοντας υποχωρήσει σε αρκετούς νομούς από τα αντίστοιχα ποσοστά.

    Ακόμα και στις 6 εκλογικές περιφέρειες που ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βρεθεί μπροστά από τη Νέα Δημοκρατία, τα ποσοστά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάζουν εντυπωσιακή αύξηση σε σχέση με το 2014. Αντίθετα, με εξάιρεση το νομό Άρτας, τόπο καταγωγής του Αλέξη Τσίπρα, στις υπόλοιπες πέντε εκλογικές περιφέρειες (Β’ Πειραιά, Δυτικής Αθήνας, Νομός Αχαΐας, Νομός Χανίων και Νομός Ηρακλείου) τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ έχουν υποχωρήσει σημαντικά, με την ΝΔ να έχει καλύψει μια τεράστια απόσταση.



    ΣΧΟΛΙΑ