• Πολιτική

    Τα μηνύματα που έστειλε ο Τσίπρας: «Nαι» στην οραματική Κεντροαριστερά, «όχι» σε εκλογή από την βάση

    • Νένα Σώκου

    Αλέξης Τσίπρας


    Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει το Πάσχα, λίγο πριν ή λίγο μετά, είναι η είδηση που έβγαλε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη που έδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open. Πολλά ήταν και τα μηνύματα που έστειλε στο εσωτερικό του κόμματός του, απαντώντας σε έριδες που αναπτύχθηκαν μετά την ήττα της 7ης Ιουλίου.

    Ξεκάθαρη ήταν η απάντηση που έδωσε σε όσους μετ’ επιτάσεως… ξορκίζουν την στροφή στην Κεντροαριστερά, την αποκαλούμενη «ΠΑΣΟΚοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, είτε με την μορφή της πολιτικής στροφής είτε με την μορφή της ενσωμάτωσης στο κόμμα στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Στην ερώτηση πού πάει ο ΣΥΡΙΖΑ και την σχέση του με το ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Το ΠΑΣΟΚ της προηγούμενης εποχής είχε δύο περιόδους και δύο πρόσωπα. Το πρόσωπο το οραματικό και το πρόσωπο της διαφθοράς. Κρατάμε το οραματικό». Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει de facto «καταλάβει» τον χώρο στην πολιτική γεωγραφία της Κεντροαριστεράς. 

    Μάλιστα, θέλησε να κλείσει και την σχετική συζήτηση λέγοντας -κυρίως στο εσωτερικό του κόμματος: «Αν δείτε τον κόσμο που μας ψηφίζει, τον κόσμο που μας στηρίζει και το πώς αυτοτοποθετείται πολιτικά, αυτό έχει ήδη συμβεί. Δε νομίζω ότι είναι αντικείμενο συζήτησης».

    Για τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι το συνέδριο «θα γίνει γύρω στο Πάσχα, λίγο πριν λίγο μετά. Έχω επιλέξει έναν δύσκολο δρόμο. Δηλαδή ο δύσκολος δρόμος είναι να μιλήσουμε για την ουσία και για το περιεχόμενο της πολιτικής και άρα να προσεγγίσουμε τον κόσμο με δουλειά μυρμηγκιού, πηγαίνοντας σε όλη την Ελλάδα,  κάνοντας εκδηλώσεις… Η εύκολη λύση θα ήταν απλά μία απλή εγγραφή σε ένα μητρώο μελών».

    Άλλο θέμα που ξεκαθάρισε ήταν ο τρόπος εκλογής του, λέγοντας «όχι» σε εκλογή από την βάση. Στην ερώτηση της κ. Λυμπεράκη «εκλογή από τη βάση ή δεν χρειάζεστε τέτοιου τύπου νομιμοποίηση», ο Αλ. Τσίπρας απάντησε: «Ότι δεν χρειάζομαι τέτοιου τύπου νομιμοποίηση είναι δεδομένο».

    Και πρόσθεσε: «Εγώ διαφώνησα με ένα μοντέλο εκλογής από μία βάση απροσδιόριστη. Δεν πιστεύω ότι είναι καλό για τη Δημοκρατία, την κομματική δημοκρατία που είναι στοιχείο και της Δημοκρατίας του πολιτικού  μας συστήματος, διότι όταν έχουμε κόμματα που είναι αντιδημοκρατικά ή αυταρχικά είναι και το πολιτικό σύστημα στρεβλό. Δεν είναι καλό πράγμα να λες ‘ανοίξαμε και σας περιμένουμε’ και να πηγαίνουν να ψηφίζουν ψηφοφόροι άλλων κομμάτων για τον πρόεδρο του άλλου κόμματος».

    Συμπλήρωσε ότι η συζήτηση για την εκλογή από τη βάση της ηγεσίας είναι μία εύλογη συζήτηση, «την οποία πρέπει να την εξετάσουμε με σοβαρότητα στο συνέδριο του κόμματος την άνοιξη, για το από εδώ και στο εξής. Εγώ θα εκλεγώ στο συνέδριο σε αυτή τη φάση, αλλά διαφωνώ κάθετα με το μοντέλο ανοιχτή βάση ‘μπάτε σκύλοι αλέστε’. Όταν η βάση θα έχει προσδιοριστεί, όταν τα μέλη θα είναι τα συγκεκριμένα μέλη, τότε είναι ένα αίτημα το οποίο εγώ το βλέπω με συμπάθεια».

    «Δυστυχώς όχι» ήταν η απάντησή του στην ερώτηση εάν υπάρχουν διαδικασίες διαδοχής ή προπαρασκευαστικές μιας κούρσας διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ στο ενδεχόμενο μιας νέας ήττας στην περίπτωση πρόωρων εκλογών. «Δυστυχώς, γιατί αυτό θα δημιουργούσε ένα ενδιαφέρον» εξήγησε στην συνέχεια και πρόσθεσε: «Εγώ πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα εν κινήσει, που έχει ξεκινήσει από το χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς ως ένα κόμμα διαμαρτυρίας και σήμερα έχει γίνει η κυβερνώσα Αριστερά και ένα ακόμα πρότυπο για την Αριστερά σε όλη την Ευρώπη, και για την σοσιαλδημοκρατική Αριστερά και για την ριζοσπαστική Αριστερά. Από εκεί και πέρα τα κόμματα, τα οποία είναι ανοιχτά και είναι εν κινήσει αφήνουν όλα τα δεδομένα ανοιχτά να τα αποφασίζουν ενσωματώνοντας τα γεγονότα και τις διεργασίες τις τρέχουσες».



    ΣΧΟΛΙΑ