• Πολιτική

    Τα… καρφιά του Ευκλείδη Τσακαλώτου στους «συντρόφους» του για τις μετατάξεις


    Την παραδοχή ότι στο ζήτημα των μετατάξεων «δεν έγιναν όλα σωστά» έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος παράλληλα εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι για το πλεόνασμα αλλά και θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να «γυρίσει» το σε βάρος του αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

    «Κάναμε αυτοκριτική, κάποιοι το πήραν επάνω τους και έτσι έπρεπε», είπε ο κ. Τσακαλώτος στο Kontra Channel, αναφερόμενος προφανώς στην Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία αποσύρθηκε από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. «Ήταν όλα σωστά; Δεν ήταν όλα σωστά», παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος στη συνέχεια ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δύο ημέρες πριν φύγει από την κυβέρνηση το 2015 άλλαξε όλους τους γενικούς διευθυντές χωρίς να λάβει υπόψη του τη βαθμολόγηση.

    «Είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγει κάποιος από το πελατειακό κράτος. Είναι στην κουλτούρα μας. Αλλά εμείς κάναμε πραγματικές αλλαγές στο Δημόσιο που δεν τις ξέρει ο κόσμος», συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος.

    Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα και τον στόχο του 3,5% για φέτος, ο υπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα επιτευχθεί. Στο ερώτημα μάλιστα «βάζετε το χέρι στη φωτιά για αυτό;», απάντησε «Απολύτως. Θα επιτευχθεί, όπως έγινε και τα προηγούμενα τρία χρόνια».

    Νωρίτερα την Τρίτη ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας είχε υπογραμμίσει ότι δεν βλέπει να επιτυγχάνεται ο στόχος για το πλεόνασμα και ότι θα περιοριστεί στο 2,9% του ΑΕΠ. Σε αυτό ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι «ο κ. Στουρνάρας, εάν κερδίσει η ΝΔ, θα πει ότι η οικονομία θα πάει καλύτερα και θα έρθουν επενδύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Αισιόδοξος εμφανίστηκε και για τις εκλογές και την ανατροπή του -9,3% των ευρωεκλογών. «Γυρίζει το εκλογικό παιχνίδι», διότι τώρα είναι άλλο το πολιτικό διακύβευμα εξήγησε και πρόσθεσε: «Υπάρχουν δύο διαφορετικά προγράμματα για την Ελλάδα. Τα μεσαία και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να σκεφτούν πάρα πολύ τι θα κάνουν σε αυτές τις εκλογές. Στον καπιταλισμό που οραματίζεται ο κ. Μητσοτάκης και το ΔΝΤ, πάντα τα μεγάλα ψάρια τρώνε τα μικρά». Επανέλαβε ότι εάν η ΝΔ σχηματίσει κυβέρνηση θα κάνει φοροαπαλλαγές για τους λίγους και λιτότητα για τους πολλούς.

    Επιτέθηκε στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και για τις θέσεις και τις δηλώσεις για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, λέγοντας ότι «με τον κ. Μητσοτάκη θα έρθουν επενδύσεις γιατί δεν θα υπάρχει κανένα δικαίωμα του εργαζόμενου, ούτε έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας». Ειδικά δε για τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ για το Ελληνικό, ανέφερε ότι «δείτε τη σύμβαση που είχαν υπογράψει οι προηγούμενοι και θα καταλάβετε γιατί κάναμε 4 χρόνια. Δεν υπήρχε καν χωροθέτηση σε εκείνη τη σύμβαση».

    Επίθεση στον Ντομπρόβσκις

    Όσο για τις προειδοποιήσεις του Βάλντις Ντομπρόβσκις για το κόστος των παροχών της κυβέρνησης, ο κ. Τσακαλώτος τις απέδωσε στο γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν «είναι στο ΕΛΚ και είχαμε ευρωεκλογές».

    «Είναι στην ίδια πολιτική οικογένεια με τον κ. Μητσοτάκη και πιστεύει στη λιτότητα», συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ δεν θα βγει στην προεδρία της Κομισιόν.



    ΣΧΟΛΙΑ