• Πολιτική

    Τα δίνει όλα ο Tσίπρας για να περάσει τον εκλογικό νόμο

    Αλέξης Τσίπρας


    Τόσο κοντά, αλλά και τόσο μακριά από τον «μαγικό» αριθμό των 200 βουλευτών που θα ψηφίσουν τον εκλογικό νόμο βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς τα «κουκιά» δε φαίνονται να βγαίνουν πάνω από τους 197, παρά τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα να «κλέψει» ψήφους από μεμονωμένους βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης που εκφράζουν διαφωνίες με την ηγεσία τους ως προς την αρνητική τους στάση απέναντι στην πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο (κυρίως του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού).

    vouli2

    Βλέποντας το σχέδιο αυτό να μην αποδίδει καρπούς, ο πρωθυπουργός φαίνεται πως είναι έτοιμος να ενεργοποιήσει ένα… «σχέδιο Β», ελπίζοντας να αλλάξει υπέρ του τα δεδομένα και να πιέσει το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι με μία πρόταση που κυριολεκτικά δεν μπορούν να αρνηθούν.

    theodorakis-fofi

    Οι πληροφορίες, λοιπόν, λένε ότι το σχέδιο αυτό θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο και θα προβλέπει ένα… twist στην περίφημη «απλή και άδολη αναλογική», δίνοντας ένα μικρότερο μπόνους 20 εδρών στο πρώτο κόμμα, υπό την προϋπόθεση αυτό να συγκεντρώσει μεγάλο ποσοστό (το όριο πιθανότατα θα μπει στο 40% η 42%). Το μπόνους αυτό έχουν προτείνει το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, που διαφωνούν με την απλή αναλογική, και με την κίνηση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας ευελπιστεί να κάμψει τις αντιστάσεις τους και να «αναγκάσει» τα δύο κόμματα να ψηφίσουν τον εκλογικό νόμο.

    tsipras-gelaei

    Όμως θα καταφέρει με αυτόν τον τρόπο να φτάσει τους 200 βουλευτές; Και πάλι είναι αμφίβολο. Κι αυτό γιατί μπορεί με το «σχέδιο Β» η κυβέρνηση να αποσπάσει τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, αλλά κινδυνεύει να χάσει αυτές των βουλευτών του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων, που θέλουν απλή αναλογική και σίγουρα δεν θα… ενθουσιαστούν με την αλλαγή που σκέφτεται να προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας.

    levenths

    Και μπορεί κυβερνητικά στελέχη να σχολιάζουν πως το όριο του 40-42% που θα μπει ουσιαστικά είναι απαγορευτικό και με την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το πολιτικό σκηνικό είναι μάλλον απίθανο να επιτευχθεί σύντομα από κάποιο κόμμα, και επομένως το μπόνους των 20 εδρών θα παραμείνει απλώς στα χαρτιά, όμως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι με τον τρόπο αυτό αλλοιώνεται στη βάση της η δέσμευση της κυβέρνησης για απλή και άδολη αναλογική, και επομένως αλλοιώνεται και η βάση στην οποία έχει συμφωνήσει το Μαξίμου με το ΚΚΕ και την Ένωση Κεντρώων για τον εκλογικό νόμο.

    Αυτός είναι και ο λόγος που η εναλλακτική πρόταση παραμένει για την ώρα στο στάδιο της εισήγησης, και θεωρείται ως «λύση ανάγκης» στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι με τη σημερινή της τακτική η κυβέρνηση δεν θα εξασφαλίσει τους 200 βουλευτές που χρειάζεται για να ισχύσει ο εκλογικός νόμος από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/kammenos-na-min-pari-tileoptiki-adia-o-christos-kalogritsas-ki-ine-koumparos-mou/60138



    ΣΧΟΛΙΑ