• Πολιτική

    Τα capital controls δεν θα μπουν ποτέ στην ατζέντα, λέει ο Αλμπαϊράκ

    • NewsRoom

    Μπεράτ Αλμπαϊράκ


    Διαβεβαιώσεις πως οι τουρκικές τράπεζες και επιχειρήσεις δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο έδωσε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Μπεράκ Αλμπαϊράκ, σε μια ακόμα προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με 1000 περίπου επενδυτές.

    Ο τραπεζικός τομέας της χώρας είναι υγιής και ισχυρός, τόνισε ο κ. Αλμπαϊράκ, λέγοντας πως έχουν ήδη ξεκινήσει stress tests στις τράπεζες. Όπως σημείωσε, δεν έχουν καταγραφεί μεγάλες εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες, υπογραμμίζοντας πως ο τραπεζικός τομέας είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την τρέχουσα μεταβλητότητα.

    Ο ίδιος τόνισε πως η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να προσφέρει στήριξη στον τραπεζικό τομέα αν χρειαστεί. Όσον αφορά τις τουρκικές επιχειρήσεις, υποστήριξε πως είναι σε θέση να τηρήσουν τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους.

    Ο κ. Αλμπαϊράκ κατέστησε σαφές στους επενδυτές πως η Άγκυρα δεν έχει εξετάσει σχέδιο επιβολής capital controls, υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα μπει ποτέ στην ατζέντα της. Πρόσθεσε επίσης πως δεν υπάρχουν σχέδια να ζητήσει βοήθεια η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Ο γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε και μέτρα για την ενίσχυση της τουρκικής οικονομίας. Όπως ανάφερε, ο έλεγχος του πληθωρισμού αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

    Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Μακρόν

    Παράλληλα, Οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Γαλλίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Εμανουέλ Μακρόν είχαν το μεσημέρι της Πέμπτης τηλεφωνική επικοινωνία στη διάρκεια της οποίας υπογράμμισαν «πόσο σημαντικό είναι να ενισχυθούν» οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, ανέφερε η τουρκική προεδρία, καθώς η Άγκυρα διέρχεται διπλωματική κρίση με την Ουάσινγκτον.

    «Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν πόσο σημαντικό είναι να ενισχυθούν οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις και οι αμοιβαίες επενδύσεις ανάμεσα στη Γαλλία και την Τουρκία», δήλωσε πηγή της τουρκικής προεδρίας.

    Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών θα συναντηθούν σύντομα και ο Μακρόν είπε στον Ερντογάν πως η οικονομική σταθερότητα της Τουρκίας είναι σημαντική για τη Γαλλία, σύμφωνα με την πηγή αυτή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Mark Mobius: Η πιθανότητα επιβολής capital controls στην Τουρκία είναι παραπάνω από υπαρκτή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κλονίζεται συθέμελα η Τουρκία του «σουλτάνου» Ερντογάν – Προ των πυλών ΔΝΤ και capital controls

     



    ΣΧΟΛΙΑ