Καίριες είναι οι προτάσεις κατέθεσε ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (ΣΕΣ), όσον αφορά στο νομοσχέδιο για την αναδιαμόρφωση του σιδηρόδρομου – η δημόσια διαβούλευση του οποίου ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 26 Ιουνίου 2025.

Οι συγκοινωνιολόγοι κρίνουν ότι το εν λόγω νομοσχέδιο είναι ένα βήμα για την κάλυψη των κενών στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που αφορά σε θέματα ασφάλειας του σιδηροδρομικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Την ίδια ώρα, ο ΣΕΣ εξηγεί ότι «είναι σκόπιμο να προβλεφθούν στο σώμα του κειμένου οι σχετικές εξουσιοδοτικές διατάξεις (π.χ. έκδοση υπουργικών αποφάσεων) στις οποίες θα καθορίζεται ο τρόπος και οι λεπτομέρειες εφαρμογής τους», μιας και κάποιες προβλέψεις αναφέρονται σε ένα πιο γενικό επίπεδο.

1

Επιπλέον, επισημαίνει ότι οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες των εμπλεκόμενων φορέων σχετικά με τα θέματα ασφαλείας οφείλουν να διατυπώνονται με σαφήνεια, όπως ορίζει ο νόμος με βάση το εθνικό και το ενωσιακό πλαίσιο.

Αντίθετα, ο ΣΕΣ κρίνει ότι το σχέδιο νόμου δεν καλύπτει επαρκώς και καθολικά την ενδυνάμωση φορέων όπως η ΡΑΣ και ΕΟΔΑΣΑΑΜ στο επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και της διασφάλισης των απαραίτητων οικονομικών πόρων, που θα επιτρέψουν την ορθή λειτουργία τους, πάντα στο πλαίσιο των οδηγιών για την ασφάλεια στους σιδηροδρόμους.

Οι 18 προτάσεις του ΣΕΣ στο κατατεθέν σχέδιο νόμου

Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων

Ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων επί σειρά δεκαετιών δίνει το παρών δημοσιεύοντας τις θέσεις του και τις προτάσεις του με στόχο τη βελτίωση του συγκοινωνιακού έργου. Βέβαια, όσον αφορά το φλέγον ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού σιδηρόδρομου, παρ’ όλο που δε συμμετέχει σε κάποια από τις αντίστοιχες επιτροπές και δεν έχει λάβει κάποιο θεσμικό ρόλο επί του θέματος, ανακοίνωσε τις κάτωθι 18 προτάσεις με αφορμή τη διαβούλευση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «Αναβάθμιση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων, οργανωτική ενίσχυση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών και της εταιρείας Σιδηρόδρομοι Ελλάδος Μονοπρόσωπη Α.Ε. και λοιπές διατάξεις».

Ακολουθούν αναλυτικά οι προτάσεις του ΣΕΣ

1.Άρθρο 3: Ίδρυση Ενιαίου Κέντρου Εποπτείας

Προτείνεται να προστεθεί….. «Το Ενιαίο Κέντρο Εποπτείας (ΕΚΕ) θα συστεγάζεται στο κτιριακό συγκρότημα που είναι εγκατεστημένο το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας (ΚΕΛ) Αθήνας του ΟΣΕ, στο Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ), για την επίτευξη του βέλτιστου βαθμού συντονισμού και συνεργειών μεταξύ τους».

2.Άρθρο 4: Δημιουργία Μητρώου Σιδηροδρομικών Δεδομένων

Παρ. 3: Αναφορικά με την καταγραφή των στοιχείων της σιδηροδρομικής υποδομής στο Μητρώο, προτείνεται η δημιουργία γεωβάσης δεδομένων σε κατάλληλο Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα (Γ.Π.Σ – GIS) και η καταχώρηση των στοιχείων αξιοποιώντας τις δυνατότητες του Γραμμικού Συστήματος Αναφοράς (LRS), το οποίο μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες και ενδείκνυται σε σιδηροδρομικές γραμμές. Είναι σημαντική η ανάπτυξη ενός σύγχρονου και τυποποιημένου γεωπληροφοριακού συστήματος (GIS) με κεντρική διαχείριση, το οποίο προσφέρει προφανή πλεονεκτήματα στη λειτουργία, διαχείριση και συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου. Για τη λειτουργία, διαχείριση και ενημέρωση του Μητρώου θα πρέπει επίσης να συσταθεί στο Ε.Κ.Ε. διακριτή επιχειρησιακή ομάδα η οποία θα συντονίζει την παροχή δεδομένων και πληροφοριών από τους αρμόδιους φορείς.

(στ) Προτείνεται να συμπληρωθεί η σήμανση και στοιχείων που σχετίζονται με τη συντήρηση των υποδομών (εκτός από την κατάσταση λειτουργίας).

Σε κάθε περίπτωση η Δημιουργία Μητρώου Σιδηροδρομικών Δεδομένων θα πρέπει να συνδυαστεί και με τις απαιτήσεις / υποχρεώσεις καταχώρησης δεδομένων στα ευρωπαϊκά αντίστοιχα μητρώα.

3.Άρθρο 5: Σύστημα Ακριβούς Γεωεντοπισμού Αμαξοστοιχιών

Παρ.2: Προτείνεται να προστεθεί….. “Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι εν λειτουργία κινητήριες μονάδες που έχουν χαρακτηριστεί από τον ΟΣΕ με απόφαση Δ.Σ. ως μουσειακού χαρακτήρα, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιούνται στις γραμμές και τμήματα του ενεργού σιδηροδρομικού δικτύου που έχουν χαρακτηριστεί με απόφαση του ΔΣ του ΟΣΕ ως “ιστορικές ή / και τουριστικές”.
Επίσης, είναι θεμιτό να τίθεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή συστήματος γεωεντοπισμού στο τροχαίο υλικό, ωστόσο θεωρούμε ότι η 31/12/2025 είναι αρκετά αισιόδοξη προθεσμία.

Παρ. 3: «Το Σύστημα διασφαλίζει την αυτόματη αποστολή ειδοποιήσεων στους αρμόδιους σιδηροδρομικούς σταθμούς και μηχανοδηγούς, για κινδύνους κατά την κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών». Προτείνεται να διευκρινιστεί περαιτέρω η φράση «…για κινδύνους κατά την κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών». Το συγκεκριμένο σύστημα, πέραν της ακινητοποίησης ή επιβράδυνσης κάποιου συρμού, δεν θεωρούμε ότι μπορεί να επικοινωνήσει αυτόματα άλλους κινδύνους που σχετίζονται με την κυκλοφορία τροχαίου υλικού, όπως το εμπόδιο εντός περιτυπώματος.

Παρ. 4: Προτείνεται να προστεθεί : “Τα δεδομένα εντοπισμού θέσης αμαξοστοιχιών του Συστήματος Ραδιοεντοπισμού, θα είναι ελεύθερα προσβάσιμα και στους πολίτες μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr- ΕΨΠ), σε επίπεδο αποκλειστικά στίγματος αμαξοστοιχίας επί του σιδηροδρομικού διαδρόμου (tracking & tracing) “.

4.Άρθρο 7: Εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων βιντεοεπιτήρησης

Παρ.3: Αν και αποτελεί ειδικότερο τεχνικό ζήτημα που μπορεί να τεθεί σε επόμενο χρόνο, θεμιτό θα ήταν να γίνει αναφορά σε αποθήκευση σε νέφος για τα δεδομένα αυτά, λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες NIS 2 και Cyber Resiliency Act.

5.Άρθρο 8: Ενιαίοι κανόνες κυκλοφορίας

Παρ. 2: Να προσδιοριστεί ποιος έχει την αρμοδιότητα θέσπισης κατηγοριοποίησης επικινδυνότητας των παραβάσεων του ΓΚΚ. Για λόγους αρχής διάκρισης θα πρέπει να είναι διαφορετικός από το Διαχειριστή Υποδομής (Δ.Υ.) και τις Σιδηροδρομικές Επιχειρήσεις (Σ.Ε.).

Παρ. 3: Το «δύναται να επισύρουν μέχρι και ….» είναι ασαφές. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα πιο ξεκάθαρο πλαίσιο ευθυνών και κυρώσεων.
Να προσδιοριστεί αν υπάρχει χρονικό όριο αποκλεισμού του προσωπικού από την εκτέλεση κρίσιμων καθηκόντων. Προτείνεται η επανάληψη των εξετάσεων σε τέτοια περίπτωση.

6.Άρθρο 10: Δοκιμασίες αξιολόγησης προσωπικού κρίσιμων καθηκόντων ασφαλείας κατά το στάδιο επιλογής – Προσθήκη άρθρου 13Α στον ν. 5167/2024

Δεν διευκρινίζεται ρητά στο Σχέδιο Νόμου, ποιες ειδικότητες του προσωπικού του Διαχειριστή Υποδομής και των Σιδηροδρομικών Επιχειρήσεων, θεωρούνται ότι επιτελούν κρίσιμα καθήκοντα ασφαλείας (πχ σταθμάρχες, κλειδούχοι, μηχανοδηγοί κλπ) και άρα θα υπόκεινται στις δοκιμασίες αξιολόγησης. Ο προσδιορισμός αυτών των ειδικοτήτων, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τις διατάξεις των Τεχνικών Προδιαγραφών Διαλειτουργικότητας (ΤΠΔ) για το υποσύστημα “διεξαγωγή και διαχείριση της κυκλοφορίας”. Εναλλακτικά προτείνεται ο ορισμός με Υπουργική Απόφαση, όπως γίνεται σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, των καθηκόντων που είναι κρίσιμα για την ασφάλεια.

7.Άρθρο 13Α

Το πρόγραμμα αξιολόγησης (επιλογής ή περιοδικά) κάθε φορέα για θέματα ασφάλειας θα ήταν δόκιμο να εγκρίνεται από τη Ρ.Α.Σ. Εναλλακτικά, κατ’ ελάχιστον, θα έπρεπε η Ρ.Α.Σ. να ενημερώνεται για το περιεχόμενο ώστε να κάνει κάποιες συστάσεις εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Παρ.2: Στις κατ’ ελάχιστον δοκιμασίες προτείνεται να προστεθεί και πρακτικό μέρος εκπαίδευσης στο πεδίο υπό την επίβλεψη εκπαιδευτών, με καθορισμένο χρόνο (ανάλογα με τη φύση των καθηκόντων).

8.Άρθρο 13Δ: Προϊστάμενος αμαξοστοιχίας – Προσθήκη άρθρου 13Δ στον ν. 5167/2024

Στο άρθρο 13Δ η φράση….. “Ο Προϊστάμενος αμαξοστοιχίας, διαθέτει κατάρτιση μηχανοδηγού και τουλάχιστον δεκαετή εμπειρία στο αντικείμενο αυτό” να διορθωθεί και να γίνει. “Ο Προϊστάμενος αμαξοστοιχίας, διαθέτει
κατάρτιση μηχανοδηγού σε ό,τι αφορά την δυνατότητα πέδησης και ασφαλούς στάθμευσης της αμαξοστοιχίας και τουλάχιστον δεκαετή εμπειρία στο αντικείμενο του κλάδου Κινήσεως (προσωπικού συνοδείας αμαξοστοιχιών)”

Επίσης, να προστεθεί ότι ….”Η στελέχωση με Προϊστάμενο Αμαξοστοιχίας, αφορά αποκλειστικά επιβατικές αμαξοστοιχίες, με εξαίρεση των ακόλουθων περιπτώσεων:
(1) αμαξοστοιχιών που εκτελούν δρομολόγια προαστιακού και τοπικού χαρακτήρα, όπως αυτά καθορίζονται από τον Διαχειριστή Υποδομής (Διεύθυνση Κυκλοφορίας) στο Εγκεκριμένο Πρόγραμμα Κυκλοφορίας Τακτικών και Περιοδικών Αμαξοστοιχιών και θα τεθούν υπόψη της Σ.Ε.
(2) αμαξοστοιχιών που εκτελούν τακτικά, περιοδικά ή έκτακτα δρομολόγια στις γραμμές που έχουν χαρακτηριστεί από το ΔΣ του Διαχειριστή Υποδομής ως “Τοπικές, Τουριστικές και Ιστορικές Γραμμές”.

Επιπλέον, δεδομένων των προτεινόμενων νέων συστημάτων και δομών και με στόχο την αποφυγή επικαλύψεων αρμοδιοτήτων, θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη για ύπαρξη προϊσταμένου αμαξοστοιχίας θα πρέπει να παραμείνει ως υποχρεωτική έως ότου λειτουργήσουν πλήρως τα σύγχρονα συστήματα τηλεδιοίκησης και επικοινωνίας (ETCS, GSM-R) ή σε περιπτώσεις που αυτά τίθενται εκτός λειτουργίας για σημαντικό χρονικό διάστημα λόγω βλαβών ή σε γραμμές που δεν εφαρμόζονται τέτοια συστήματα. Εφόσον όλα τα συστήματα τηλεδιοίκησης και επικοινωνίας (ETCS, GSM-R) είναι σε λειτουργία, η κάθε Σ.Ε. να έχει την δυνατότητα να συνεχίσει την εφαρμογή του μέτρου με απόφασή της.

9.Άρθρο 14: Ειδική Μονάδα Επιθεωρητών Σιδηροδρόμου – Προσθήκη άρθρου 13Ε στον ν. 5167/2024

Θα ήταν θεμιτό να καθοριστεί ήδη από το παρόν σχέδιο νόμου κάποιος ενδεικτικός αριθμός/ειδικότητες κλπ. για τη στελέχωση της Ειδικής Μονάδας Επιθεωρητών Σιδηροδρόμου.

Παρ. 3: Δεν είναι σαφές πώς προκύπτει η κατ’ ελάχιστον διάρκεια των δυο (2) μηνών για το πρόγραμμα κατάρτισης.

Παρ.6: Η διατύπωση περί τήρησης του απορρήτου των πληροφοριών χωρίς προσδιορισμό χρονικού διαστήματος, δεδομένης και της γενικότητας της έννοιας «πληροφοριών» πιθανώς να δημιουργήσει ζητήματα σε περιπτώσεις εργασιακών μεταβολών των στελεχών της Ειδικής Μονάδας. Προτείνεται ο προσδιορισμός χρονικού διαστήματος (π.χ. 5 έτη).

10.Άρθρο 15: Πρόσβαση σε εγκαταστάσεις και υπηρεσίες κατάρτισης προσωπικού σιδηροδρομικών επιχειρήσεων και διαχειριστή υποδομής – Ενσωμάτωση άρθρου 13 Οδηγίας (ΕΕ) 2016/798 – Τροποποίηση άρθρου 65 ν. 4632/2019

Κεφ. Γ΄- Υπηρεσίες Εκπαίδευσης και Συντήρησης κλπ στην τροποποίηση του Άρθρου 65 του Ν. 4632 / 2019:
στο εδάφιο 4 να προστεθεί η φράση ….. “Κατόπιν συμφωνίας Διαχειριστή Υποδομής και Παρόχων, θα προβλέπεται η κατάρτιση κοινού προγράμματος εκπαίδευσης μεταξύ στελεχών του Διαχειριστή Υποδομής και των Παρόχων, που επιτελούν κρίσιμα καθήκοντα ασφαλείας, με μικτά τμήματα παρακολούθησης στους τομείς της εφαρμογής των Κανονιστικών Διατάξεων της Κυκλοφορίας (πχ ΓΚΚ κλπ) και της διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων.

Προτείνεται η συμπλήρωση του αρ. 65, παρ. 4 ως εξής: «Οι υπηρεσίες κατάρτισης και τα εκπαιδευτικά προγράμματα διατίθενται επίσης στο προσωπικό της ΡΑΣ και του ΕΟΔΑΣΑΑΜ (για λόγους περαιτέρω κατάρτισης των επιθεωρητών και διερευνητών αντίστοιχα σιδηροδρομικών ατυχημάτων στις σχετικές θεματολογίες)».

11.Άρθρο 16: Συντήρηση οχημάτων – Ενσωμάτωση άρθρου 14 Οδηγίας (ΕΕ) 2016/798 – Αντικατάσταση παρ. 4 άρθρου 66 ν. 4632/2019

Να διορθωθεί η αναφορά του Υπεύθυνου Φορέα Συντήρησης (ΥΦΣ).

12.ΜΕΡΟΣ Γ’ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ, ΕΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ» ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ 

Με αφορμή τη βελτίωση της λειτουργίας της Ρ.Α.Σ. στο παρόν σχέδιο νόμου θα ήταν σκόπιμο να προβλεφθούν διατάξεις που θα διασφαλίζουν την ανεξαρτησία της Αρχής, ιδίως σε περιπτώσεις όπου ενδέχεται να εμπλέκεται σε υποθέσεις διαιτησίας μεταξύ ΟΣΕ, που επίσης εποπτεύεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, και άλλων εταιρειών.

Μέρος Γ΄ – Οργανωτική ενίσχυση ΡΑΣ, ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Σιδηρόδρομοι Ελλάδος ΑΕ
– Τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 30 Ν. 3891 / 2010:
να προστεθεί “από τις 3 θέσεις μετακλητών συνεργατών του Πρόεδρου της
ΡΑΣ, η μία τουλάχιστον θα καλύπτεται από πρόσωπο με αποδεδειγμένη εξειδίκευση (από σχετικό μεταπτυχιακό τίτλο ή / και επαγγελματική εμπειρία), σε θέματα Σιδηροδρομικών Μεταφορών και Σιδηροδρομικής Τεχνικής.

13.Άρθρο 18: Επιτάχυνση προσλήψεων Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων – Προσθήκη άρθρου 30Α στον ν. 3891/2010

Παρ 5 (α): Προτείνεται η διόρθωση: (α) «ένα (1) μέλος του Δ.Σ. της Ρ.Α.Σ.».

14.Άρθρο 22: Νέα οργανωτική δομή του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών – Τροποποίηση άρθρου 10 ν. 5014/2023

Λαμβάνοντας υπόψη και τα αναφερόμενα στο Ν.5014/2023, στην παρ. 1 του προτεινόμενου άρθρου, δεν είναι σαφές το αντικείμενο του Τμήματος Ασφάλειας Σιδηροδρομικών Μεταφορών που συστήνεται (τι αρμοδιότητες έχει σε σχέση με άλλους φορείς π.χ. ΡΑΣ κλπ).

15.Άρθρο 23: Επιτάχυνση προσλήψεων στον Εθνικό Οργανισμό Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών – Προσθήκη άρθρου 10Α στον ν. 5014/2023

Προτείνεται η συμπλήρωση: «ένα (1) μέλος του Δ.Σ. του φορέα με εμπειρία στον αντίστοιχο τομέα (αεροπορικό/σιδηροδρομικό)».

16.Άρθρο 26: Αρμοδιότητα έκδοσης Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 13 ν. 5014/2023

Προτείνεται να συμπληρωθεί κατ’ αντιστοιχία με της Ρ.Α.Σ.:
«Με τον εν λόγω κανονισμό ρυθμίζονται ιδίως:
α) η εσωτερική διάρθρωση και λειτουργία του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, η περιγραφή των αρμοδιοτήτων του Δ.Σ.., των Δ/νσεων, Μονάδων και οι θέσεις ευθύνης του προσωπικού,
β) ο συνολικός αριθμός των οργανικών θέσεων του προσωπικού και η κατανομή τους σε κατηγορίες θέσεων καθώς επίσης και κατά κλάδους και ειδικότητες,
γ) ο τρόπος διαχείρισης των πόρων του, δ) ζητήματα προμηθειών και
ε) κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη λειτουργία του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και την άσκηση των αρμοδιοτήτων του».

17.Άρθρο 42: Ενιαίο Σχέδιο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης και Διαχείρισης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων

Παρ.2: Αναφορικά με την Επιτροπή Κατάρτισης Ενιαίου Σχεδίου Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης και Διαχείρισης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων, προτείνεται να καθοριστεί στο παρόν σχέδιο νόμου – κατ’ ελάχιστον – από ποιο φορέα θα προέρχεται αυτός που θα έχει την ευθύνη του Συντονισμού (ή Πρόεδρος της Επιτροπής). Επίσης η διάρκεια της Επιτροπής και από ποιους υποστηρίζεται γραμματειακά.

18.Άρθρο 50: Έναρξη ισχύος

Η ενεργοποίηση του Προϊσταμένου Αμαξοστοιχίας να λάβει υπόψιν την απαιτούμενη διάρκεια για την επιλογή, εκπαίδευση και αξιολόγηση των υποψηφίων.

Μηδαμινή η συμβολή των πολιτών στη διαβούλευση 

διαβούλευση σχεδίου νόμου για τον σιδηρόδρομο

Ωστόσο, αναφορικά με τη συμβολή των πολιτών στον σχολιασμό για το νέο σχέδιο νόμου, θεωρείται μηδαμινή σε σχέση με τη συμμετοχή των πολιτών στη διαβούλευση του νομοσχεδίου για τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Μάλιστα, ως επί το πλείστον, τα περισσότερα σχόλια παρατηρούνται στο άρθρο 31, που εξετάζει το θέμα των προσλήψεων στη Σιδηρόδρομοι Ελλάδος Μ.Α.Ε.

Σημειώνεται ότι από το 2020 και έπειτα, καιρό πριν το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών που συγκλονίζει μέχρι και σήμερα την κοινή γνώμη παγκοσμίως, ο ΣΕΣ είναι ενεργός και προσπαθεί να συνεισφέρει επιστημονικά σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το συγκοινωνιακό έργο, εκδίδοντας συνεχώς ανακοινώσεις, παραμένοντας στη διάθεση όλων των φορέων με στόχο την ανάδειξη λύσεων και στην προκειμένη είναι ανοιχτός στο να συνδράμει με ουσιαστικό τρόπο στη βελτίωση του σχεδίου νόμου για τον σιδηρόδρομο.

Διαβάστε επίσης:

Σιδηρόδρομος: Η ελληνοϊταλική συμφωνία 760 εκατ. ευρώ που θα φέρει τον εκσυγχρονισμό

ΝΚ Trailers: Ποια είναι η βολιώτικη εταιρεία που ανασκευάζει τους συρμούς για το μετρό

Προχωρά η ανακαίνιση των συρμών της Γραμμής 1 του μετρό στο Βόλο (φωτογραφίες)