• Πολιτική

    Ανακοινώθηκε συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ – Τι ζητούν τα Σκόπια

    • NewsRoom


    Τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, στις 17 Μαΐου στη Σόφια, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφης ΕΕ-Δ. Βαλκανίων, ανακοίνωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς με δήλωσή του μετά την 6ωρη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και Νικόλα Ντιμιτρόφ.

    Όπως είπε ο κ. Νίμιτς, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν σήμερα ακόμα μία «πολύ σοβαρή συνάντηση», «με σκληρή, εντατική και θετική δουλειά» προετοιμάζοντας τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών.

    Η τριμερής παρουσία Νίμιτς

    Το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ  συζητήθηκε σήμερα στη Αθήνα, παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς. Αυτή είναι η τέταρτη τριμερής συνάντηση και η πρώτη που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα καθώς οι τρεις προηγούμενες διεξήχθηκαν στη Βιέννη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο της τελευταίας πρότασης των Σκοπίων που έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι όνομα για μια χρήση έναντι όλων (erga omnes), σταδιακή υλοποίηση της συμφωνίας εντός 2 ετών αλλά άμεση ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

    Η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και Νικόλα Ντιμιτρόφ με τον κ. Νίμιτς ξεκίνησε τις 10.30 το πρωί σε ξενοδοχείο στο Σούνιο, όπου χθες είχε πραγματοποηθεί η 2η Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ομάδας Visegrad (Visegrad 4) και των Βαλκανικών κρατών μελών της ΕΕ (Balkan-4).

    Με ενδιαφέρον αναμενόταν η εξέλιξη, με βάση τα μηνύματα που έστειλαν μετά το πέρας των εργασιών χθες της Υπουργικής Συνάντησης με δηλώσεις τους οι δύο υπουργοί Εξωτερικών. Ο κ. Κοτζιάς από την πλευρά του αποσαφήνισε ότι ο δρόμος για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ θα ανοίξει «από την στιγμή που θα συμφωνήσουμε και υπάρξει νομική επικύρωση της συμφωνίας». «Νομίζω», είπε, «ότι εφόσον το θελήσουμε πραγματικά μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας και οι δυο πλευρές θα τελειώσουμε με ένα πρόβλημα που δεν θα έπρεπε να εκκρεμεί».

    Παράλληλα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θέλησε να υπογραμμίσει: «Έχουμε κληθεί να λύσουμε ένα πρόβλημα που δεν το δημιουργήσαμε. Και το οποίο παγοποιήθηκε, παρέμεινε, χάλασε με την περίοδο του Γκρουέφσκι. Πήγαμε στους αρχαϊσμούς, χωρίς, ούτε εκείνος ούτε εγώ, είτε οι σημερινές μας κυβερνήσεις, να ευθύνονται. Έχουμε μια ευκαιρία να λύσουμε το πρόβλημα του ονόματος της ΠΓΔΜ. Έχουμε ευθύνη απέναντι στην περιοχή να το λύσουμε».

    Από την πλευρά του, ο Νικόλα Ντιμιτρόφ δήλωσε αισιόδοξος: «Δεν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια γιατί είμαστε γείτονες… Νομίζω ότι έχουμε μια σπουδαία ευκαιρία. Όσο το δυνατόν πιο γρήγορα καταλήξουμε σε λύση, τόσο το καλύτερο» είπε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Καλλιθέα: Συνεχίζεται η κατάρρευση οδοστρώματος στο πάρκινγκ – Τι λέει ο δήμαρχος (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αιφνιδιαστική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη στα γραφεία του «Ε» – Τι συνέβη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τη Δευτέρα θα επισκεφθεί τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ο Μανώλης Κεφαλογιάννης



    ΣΧΟΛΙΑ