• Πολιτική

    Στην Τουρκία αύριο ο Νίκος Δένδιας – Σύσκεψη με Μητσοτάκη εν όψει των επαφών στην Άγκυρα

    • NewsRoom
    Νίκος Δένδιας: Τη λίστα επιλογών για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία θα παρουσιάσει ο Ζ. Μπορέλ

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας


    Στην Τουρκία μεταβαίνει αύριο, Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά την πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

    Ο κ. Δένδιας είχε σήμερα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενόψει της αυριανής επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα.

    Η ελληνική πλευρά είχε κάνει κατ’ αρχήν δεκτή την πρόσκληση προσθέτοντας ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει ταξίδι-αστραπή στην Τουρκία λόγω της έναρξης του ραμαζανιού. Πρώτος σταθμός του ταξιδιού θα είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου θα έχει συνάντηση με τον κ. Βαρθολομαίο. Στην συνέχεια θα έχει επαφές με τον ομόλογό του και θα επιστρέψει αυθημερόν.

    Στο επίκεντρο των επαφών βρίσκονται και οι εξελίξεις στην Λιβύη, μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τρίπολη και την Βεγγάζη, αλλά και τις χθεσινές κοινές δηλώσεις του Λίβυου πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊντά με τον Ερτνογάν.

    Ο Λίβυος πρωθυπουργός, παρά την βιασύνη του Τούρκου προέδρου να δηλώσει αφοσίωση στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, τόνισε ότι επιθυμεί έναν μεσογειακό διάλογο, βάζοντας στην εξίσωση και την Ελλάδα.

    «Αναφορικά με τα σύμφωνα που υπογράφηκαν μεταξύ των χωρών μας, ιδίως το σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, επιβεβαιώνουμε ότι αυτά βασίζονται σε έγκυρες βάσεις και εξυπηρετούν τα συμφέροντα των δύο χωρών μας», δήλωσε ο Ντμπεϊμπά από την πλευρά του.

    Ωστόσο, ο Λίβυος πρωθυπουργός τόνισε παράλληλα πως στόχος του είναι να δημιουργήσει έναν «μεσογειακό διάλογο», δηλαδή ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου, όπου τα κράτη μπορούν να συζητήσουν για τα κοινά τους συμφέροντα, σημειώνοντας πως είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσει διάλογος, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ο «αστερίσκος» του Λίβυου πρωθυπουργού για μεσογειακό διάλογο που βάζει φρένο στον Ερντογάν

    Ερντογάν: Τουρκία και Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών



    ΣΧΟΛΙΑ