• Διεθνής πολιτική

    Ερντογάν: Τουρκία και Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών

    • NewsRoom
    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως Τουρκία και Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο που υπέγραψαν το 2019, μετά από συνάντηση που είχε με τον Λίβυο πρωθυπουργό Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

    Σε μια συνέντευξη Τύπου, ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι η Άγκυρα θα στείλει 150.000 δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 στη Λιβύη.

    Ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι θα συνεχίσει να δίνει την πλήρη στήριξή της στη λιβυκή κυβέρνηση εθνικής ενότητας, «όπως και στην προηγούμενη νόμιμη κυβέρνηση», επισημαίνοντας πως η προστασία της «κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, της πολιτικής ενότητας και της ευημερίας του λιβυκού λαού είναι οι κορυφαίοι στόχοι της Τουρκίας».

    Σημειώνεται πως η Τουρκία είχε υποστηρίξει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας στρατιωτικά, με προσωπικό και εξοπλισμούς, συμβάλλοντας στην απόκρουση της επίθεσης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) εναντίον της Τρίπολης. Ως εκ τούτου, η δήλωση του Τούρκου προέδρου δημιουργεί κάποια ερωτηματικά ως προς την «επόμενη ημέρα» σε μια ούτως ή άλλως εξαιρετικά εύθραυστη κατάσταση- και αν μη τι άλλο υπογραμμίζει πως, όποιες και αν είναι οι εξελίξεις η Άγκυρα εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στα τεκταινόμενα στη Λιβύη.

    Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντουλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να υποστηρίξει την εδαφική ακεραιότητα και σταθερότητα της Λιβύης. Ο Τούρκος ΥΠΕΝ τόνισε ότι η Τουρκία στοχεύει να στηρίξει τις προσπάθειες της Λιβύης για διασφάλιση ειρήνης, σταθερότητας και πολιτικής ενότητας σημειώνοντας επίσης ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική εκπαίδευση και συμβουλές για την ασφάλεια για μια σταθερή, ανεξάρτητη και κυρίαρχη Λιβύη.

    Διαβάστε επίσης:

    Ακάρ: Η Τουρκία θα υποστηρίξει την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης



    ΣΧΟΛΙΑ