• Πολιτική

    EUMed9: Στην σκιά του AUKUS συναντώνται σήμερα στην Αθήνα οι ηγέτες του ευρωπαϊκού νότου

    • Νένα Σώκου
    Μητσοτάκη: Στο Παρίσι για τετ-α-τετ με Μακρόν


    Στην σκιά του AUKUS, του στρατηγικού συμφώνου που ανακοινώθηκε χθες από ΗΠΑ – Βρετανία – Αυστραλία, το οποίο αλλάζει τις γεωπολιτικές συμμαχίες στον παγκόσμιο χάρτη, συναντώνται σήμερα στην Αθήνα οι ηγέτες των χωρών του ευρωπαϊκού νότου (EUMed9).

    Μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η χθεσινή δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ, ότι οι Βρυξέλλες δεν είχαν ενημερωθεί για την συμφωνία που ανακοίνωσαν ο Τζο Μπάιντεν, ο Μπόρις Τζόνσον και ο Σκοτ Μόρισον.

    Το μεγάλο αγκάθι, απόρροια του συμφώνου AUKUS, είναι η ακύρωση συμφωνίας-μαμούθ που είχε συνάψει η Αυστραλία με την Γαλλία για την παράδοση συμβατικών υποβρυχίων, τα οποία τώρα αντικαθίστανται από αμερικανικά πυρηνοκίνητα. Η ακύρωση του συμβολαίου έχει προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του Παρισιού.

    Πάντως, αν και το θέμα της τριμερούς συμφωνίας αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στην Αθήνα, θα αποτιμηθεί ευρύτερα στην επόμενη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

    EUMed9: Κλιματική αλλαγή και διεθνές περιβάλλον

    Στην ατζέντα της συνόδου βρίσκεται η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στην Μεσόγειο, αλλά και οι κίνδυνοι που απορρέουν για την περιοχή τόσο από την τουρκική προκλητικότητα όσο και από τις διεθνείς εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

    Η φετινή EuroMed εμπλουτίζεται με την παρουσία των ηγετών της Κροατίας και της Σλοβενίας. Η ενίσχυση του μπλοκ των χωρών του ευρωπαϊκού νότου εντός της ΕΕ θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική και μπορεί να οδηγήσει σε νέες συμμαχίες μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Αναλυτικότερα, στην σύνοδο θα λάβουν μέρος: ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα και ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

    Στο περιθώριο της συνόδου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση στις 12 το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, στο Μέγαρο Μαξίμου, και στις στις 14:15 θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

    Εξάλλου, χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρέθεσε δείπνο στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βρίσκεται στην Αθήνα για την σύνοδο κορυφής.

    Το πρόγραμμα της EUMed9

    Στις 15:30 θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής με θέμα την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις στην Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχει και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

    Στις 17:00 θα αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής EUMED 9, στην οποία θα λάβουν μέρος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα και ο Υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

    Στις 19:40 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

    Στις 20:30 οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο EUMED 9 θα παρακαθήσουν σε δείπνο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Μακρόν-Μέρκελ δεσμεύονται να συνεχίσουν να συνεργάζονται μέχρι τον σχηματισμό νέας γερμανικής κυβέρνησης

    Γερμανία – εκλογές: Προβάδισμα σε SPD και Σολτς δίνει νέα δημοσκόπηση



    ΣΧΟΛΙΑ