• Διεθνής πολιτική

    Βρυξέλλες για AUKUS: Δεν ενημερωθήκαμε για την συμφωνία ΗΠΑ – Βρετανίας – Αυστραλίας

    • NewsRoom

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοινώσει την συμφωνία AUKUS με Μπόρις Τζόνσον και Σκοτ Μόρισον (ΑΠΕ)


    Η EE δεν ενημερώθηκε για την πρωτοβουλία AUKUS, της νέας συμμαχίας μεταξύ Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο.

    «Η ΕΕ δεν ενημερώθηκε γι’ αυτήν την πρωτοβουλία. Είμαστε σε επαφή με τους τρεις εταίρους μας για να μάθουμε περισσότερα» δήλωσε ο Πίτερ Στάνο, σημειώνοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ για να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις αυτής της συμμαχίας.

    Πρόκειται για την στρατηγική συμφωνία συνεργασίας που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ώρες μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας, μέσω της οποίας η Αυστραλία αποκτά πυρηνοκίνητα υποβρύχια και αμερικανικούς πυραύλους.

    Η τριμερής συμμαχία έχει στόχο να υψώσει ανάχωμα απέναντι στην Κίνα, σε μια κίνηση που αλλάζει το γεωστρατηγικό παιχνίδι, αφού αφήνει εκτός την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η συμφωνία είχε ως άμεση συνέπεια την ακύρωση συμβολαίου της Αυστραλίας με την Γαλλία για την κατασκευή συμβατικών υποβρυχίων προκαλώντας την οργή του Παρισιού.

    Διαβάστε ακόμη:

    AUKUS: Αλλάζει τον γεωστρατηγικό χάρτη η στρατηγικής σημασίας συμφωνία ΗΠΑ – Βρετανίας – Αυστραλίας κόντρα στην Κίνα



    ΣΧΟΛΙΑ