• Διεθνής πολιτική

    Μακρόν-Μέρκελ δεσμεύονται να συνεχίσουν να συνεργάζονται μέχρι τον σχηματισμό νέας γερμανικής κυβέρνησης

    • NewsRoom


    Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δεσμεύτηκαν σήμερα να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά, εωσότου συγκροτηθεί μια νέα γερμανική κυβέρνηση, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, στις οποίες η Μέρκελ δεν είναι υποψήφια.

    Στα 16 χρόνια της εξουσίας της, η Άγγελα Μέρκελ έχει γνωρίσει τέσσερις Γάλλους προέδρους και έχει σφυρηλατήσει στενές σχέσεις με όλους τους.

    Παρά τις σχέσεις αυτές, ο Μακρόν ανησυχεί σχετικά με το ενδεχόμενο πολιτικής παράλυσης μετά τις εκλογές, αναφέρουν βοηθοί του.

    Εξάλλου, μια συνήθως παρατεταμένη περίοδος για τον σχηματισμό ενός συνασπισμού στη Γερμανία θα καταστήσει δύσκολο για τη Γαλλία να προωθήσει τη φιλόδοξη ατζέντα της μεταρρυθμίσεων για την ΕΕ, μόλις αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πρώτο μισό του επόμενου έτους.

    Βάσει του γερμανικού Συντάγματος, η Μέρκελ θα παραμείνει καγκελάριος εωσότου η πλειοψηφία των βουλευτών της Μπούντεσταγκ εκλέξει έναν διάδοχο.

    «Μέχρι τον σχηματισμό της κυβέρνησης, η κυρία καγκελάριος, η αγαπητή Άγγελα Μέρκελ, και εγώ θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε χέρι χέρι σε σημαντικά ζητήματα, στα οποία επιδιώκουμε να δώσουμε γαλλογερμανικές λύσεις, όπως κάναμε από την πρώτη ημέρα», δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους στα σκαλιά του Ελιζέ, πριν από ένα δείπνο εργασίας.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε: «Συζητήσαμε επίσης ότι θέλουμε να κάνουμε τα πάντα δυνατά, από τη γερμανική πλευρά, προκειμένου να μην «παγώσουν» οι αναγκαίες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν».

    Η Μέρκελ αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε θέματα που κυμαίνονται από το Αφγανιστάν και τη Λευκορωσία έως την Ουκρανία και τους ευρωπαϊκούς στόχους για τις εκπομπές αερίων.

    Ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε με τους υποψηφίους για την καγκελαρία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων στη Γερμανία στο μέγαρο των Ηλυσίων την περασμένη εβδομάδα και τους ζήτησε να εξηγήσουν τα πιθανά σενάρια για έναν συνασπισμό στη Γερμανία και πώς οι ίδιοι βλέπουν να εξελίσσονται οι εκλογές, ανέφεραν Γάλλοι αξιωματούχοι.

    Ένας σύμβουλος του Ελιζέ είπε πως η συνάντηση με τη Μέρκελ, η τελευταία πριν από τις εκλογές, δεν ήταν ένα αποχαιρετιστήριο δείπνο. Θα υπάρξει άλλη μια ευκαιρία για αυτό στο Παρίσι, αργότερα, σύμφωνα με τον σύμβουλο, που πρόσθεσε πως οι δύο ηγέτες ελπίζουν να ολοκληρώσουν τη δουλειά σε θέματα, όπως η μετανάστευση με φόντο την αφγανική κρίση.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης

    Γερμανία – εκλογές: Προβάδισμα σε SPD και Σολτς δίνει νέα δημοσκόπηση

    Γαλλία: 3.000 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί τίθενται σε αναστολή

    Ισπανία: Ξεκινά τρίτη δόση εμβολίου σε οίκους ευγηρίας



    ΣΧΟΛΙΑ