• Πολιτική

    Στην Καρδίτσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    • NewsRoom

    Κυριάκος Μητσοτάκης, (Φωτογραφία αρχείου), πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


    Τις πληγείσες περιοχές της Καρδίτσας επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    O κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ξεκινήσει στις 09:00 την προγραμματισμένη του επίσκεψη στην Καρδίτσα.

    Εκεί, ο πρωθυπουργός αναμένεται να προεδρεύσει σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο Καρδίτσας, στην οποία θα συμμετέχουν τοπικοί φορείς, στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και βουλευτές. Θα γίνει αποτίμηση των ζημιών και θα αναλυθούν τα μέτρα και το σχέδιο αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας “Ιανός”.

    Αργότερα και συγκεκριμένα στις 11.00 το πρωί, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί το Μουζάκι.

    Νέα επιχείρηση απεγκλωβισμού των κατοίκων

    Παράλληλα, με δύο ελικόπτερα πραγματοποιείται αυτήν την ώρα ο απεγκλωβισμός κατοίκων στην περιοχή Οξυά του Δήμου Μουζακίου, η οποία επλήγη από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό». Οι περισσότεροι από τους 40 εγκλωβισμένους μεταφέρονται στην έδρα του Δήμου, καθώς είναι αδύνατη η μετακίνησή τους σε περιοχές, όπως το Μουζάκι ή η Καρδίτσα, μετά τις ζημιές που έχει υποστεί το οδικό δίκτυο.

    Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από επικοινωνία που είχε ο περιφερειάρχης με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος βρίσκεται επίσης στην περιοχή και επιβλέπει την επιχείρηση.

    Τα ελικόπτερα, στη συνέχεια, αναμένεται να εφοδιάσουν με τρόφιμα και νερό όσους κατοίκους δεν θελήσουν να μετακινηθούν, όπως έγινε χθες. Πολλοί κάτοικοι αρνούνται να αφήσουν το χωριό, ωστόσο, κάποιοι χρήζουν άμεσης ιατρικής βοήθειας, όπως μία έγκυος που βρίσκεται στον 5ο μήνα της κύησης, η οποία απεγκλωβίστηκε μαζί με τον γιο της και τον ιερέα πατέρα της.

    Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για την τύχη της 43χρονης φαρμακοποιού, που αγνοείται από το Μουζάκι Καρδίτσας, μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας. Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο βρέθηκε το αυτοκίνητο της γυναίκας, αλλά τα ίχνη της ίδιας έχουν χαθεί, με αποτέλεσμα η αγωνία να παρατείνεται.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η 43χρονη προσπάθησε να περάσει με το όχημά της ένα πολύ επικίνδυνο πέρασμα, με τα ορμητικά νερά του ποταμού στην περιοχή να την παρασύρουν. Μάλιστα, η μητέρα της φαρμακοποιού ζήτησε να σταματήσουν τα σενάρια που στόχο έχουν να στοχοποιήσουν την κόρη της ότι έφταιγε. «Άνοιξε η γη και την κατάπιε» είπε χαρακτηριστικά.

    Από πλευράς του, ο αδελφός της 43χρονης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα”, τόνισε ότι ψάχνουν να τη βρουν μέσα σε ένα απελπιστικό τοπίο. Απάντησε, δε, σε όσους υποστηρίζουν ότι η γυναίκα αγνόησε τις συστάσεις των αστυνομικών, λέγοντας ότι, εν μέσω Θεομηνίας, δεν υπήρχε ρεύμα, ήταν όλα σκοτεινά και η ίδια ακολούθησε απλώς την ίδια διαδρομή που έκανε κάθε μέρα.

    Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για τις περιοχές που επλήγησαν από τον Ιανό

    Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει άμεσες παρεμβάσεις για την αποζημίωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Πιο συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε:

    «1. Αναστέλλεται η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τα φυσικά πρόσωπα για έξι μήνες.

    2. Χορηγείται ενίσχυση 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του. Επιπλέον 600 ευρώ στις πολύτεκνες οικογένειες. Επιπλέον 600 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Παρέχεται επίσης ενίσχυση μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας. Ειδική ενίσχυση 4.500 ευρώ παρέχεται σε άτομα που υπέστησαν κάποιας μορφής αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

    3. Διατίθεται, άμεσα, 1 εκατ. ευρώ σε κάθε Δήμο που έχει πληγεί, για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου. Επιπλέον, το υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τις απαραίτητες οικονομικές ενισχύσεις στους πληγέντες Δήμους, για την αποκατάσταση των υποδομών που έχουν καταστραφεί.

    4. Προχωρά άμεσα, μέσω του ΕΛΓΑ, η καταγραφή των ζημιών, ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί.

    5. Χορηγείται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, 5.000 ευρώ για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα ανά κατοικία και 8.000 ευρώ για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ανά πληγείσα επιχείρηση.

    6. Προβλέπεται επιχορήγηση επιχειρήσεων ύψους 30%-70% της ζημίας για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα φορτηγά αυτοκίνητα.

    7. Παρέχεται στεγαστική συνδρομή σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων, που καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημίας, με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%.

    8. Δρομολογείται, ύστερα από συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των Δήμων που έχουν πληγεί.

    9. Εντάσσονται στον 4ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί, χωρίς να απαιτείται ως προϋπόθεση η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής».

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ