• Πολιτική

    Στην Αθήνα ο 62ος γύρος διερευνητικών επαφών: Το παρασκήνιο των συζητήσεων στην Κωνσταντινούπολη

    • NewsRoom

    Από τον 61ο γύρο διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη (ΑΠΕ)


    Ραντεβού στην Αθήνα έδωσαν χθες Ελλάδα και Τουρκία για την συνέχιση της μεταξύ τους συζήτησης στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών που επανεκκίνησαν χθες, έπειτα από σχεδόν πέντε χρόνια, στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης με θέα τον Βόσπορο.

    Οι δύο αντιπροσωπείες διατύπωσαν επί 3,5 ώρες τις θέσεις τους και από χθες το απόγευμα Αθήνα και Άγκυρα εξετάζουν τα δεδομένα και το κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων.

    Η τουρκική πλευρά έχει στήσει επιχείρηση γοητείας της ΕΕ και των ΗΠΑ, καθότι το επόμενο διάστημα είναι αρκετά κρίσιμο: η ΕΕ παρουσιάζει τον Μάρτιο την έκθεση για την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων με τις κυρώσεις να υπάρχουν στο βάθος, ενώ ο Ερντογάν μετράει αντιδράσεις από την νέα αμερικανική ηγεσία.

    Το γεγονός ότι στην τουρκική πλευρά του τραπεζιού κάθισε και ο στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, δείχνει το προσωπικό ενδιαφέρον του Ερντογάν να πάει παρακάτω η διαδικασία των διερευνητικών επαφών.

    «Υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας, είναι εφικτή η επίλυση όλων των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του Αιγαίου… Η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα είναι προς το συμφέρον όλων» δήλωσε αργότερα ο Καλίν.

    Εξ αυτών μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι στις χθεσινές συνομιλίες, που δεν είναι δεσμευτικές, δεν υπήρξε αρνητικό κλίμα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική πλευρά έβαλε στο τραπέζι τα γνωστά θέματα της ατζέντας της, επιμένοντας ότι πέραν των θαλασσίων ζωνών πρέπει να συζητηθεί η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου και η κυριαρχία νησίδων και βραχονησίδων.

    Από την πλευρά της, η Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση γίνεται μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες, χαρακτηρίζοντας τα άλλα ζητήματα «μονομερή».

    «Η ειλικρίνεια και η ισορροπία είναι προϋποθέσεις που ευνοούν τον διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, που είναι και το αντικείμενο των διερευνητικών» ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, το απόγευμα της Δευτέρας, στη διάρκεια της συνάντησής του με τη Γαλλίδα υπουργό Άμυνας, Φλοράνς Παρλί.

    Από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση πέραν της ανακοίνωσης ότι ο 62ος γύρος θα γίνει στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτός θα γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου.

    Συζήτηση για την Τουρκία έγινε και στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, οι συνομιλίες διεξήχθησαν βάσει των εξελίξεων στο ελληνοτουρκικό μέτωπο.

    Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι η ΕΕ οφείλει να είναι επιφυλακτική και όχι αφελής αναμένοντας όπως η «επίθεση φιλίας» της Άγκυρας συνοδεύεται από συγκεκριμένα βήματα, με συνέχεια, συνέπεια και σε βάθος χρόνου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές επαφές στην Κωνσταντινούπολη – Στην Αθήνα ο 62ος γύρος

    61ος γύρος διερευνητικών επαφών: Η Ελλάδα σε συνομιλίες με την Τουρκία καλή τη πίστει, αλλά με μηδενική αφέλεια

     



    ΣΧΟΛΙΑ