• Πολιτική

    Σε Ελλάδα και Τουρκία δύο μέρες πριν τη συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στο Βερολίνο ο Χάικο Μάας

    • NewsRoom
    Χάικο Μάας: Ξανά ανοίγει η γερμανική πρεσβεία στην Λιβύη

    Χάικο Μάας


    Στην Αθήνα θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα στις 25 Αυγούστου, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

    Ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας, η οποία αυτή την περίοδο ασκεί την προεδρία στην ΕΕ, θα έχει συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, δύο μόλις ημέρες πριν την άτυπη συνάντηση «Gymnich» των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ , που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου.

    Οι συζητήσεις των δύο υπουργών αναμένεται να εστιασθούν στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, με αφορμή και την υπόθεση της Λιθουανίας, και την κατάσταση στη Λιβύη. Άλλωστε, κατά την πρόσφατη έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ υπήρχε διαφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας ως προς το ύφος που έπρεπε να ακολουθηθεί στο ανακοινωθέν που θα ακολουθούσε, με την Γερμανία να διαφωνεί με μια ισχυρή καταδίκη της Τουρκίας, υπό τον φόβο του Βερολίνου για μια αντίδραση του Ερντογάν κατά της συνέχισης των διερευνητικών επαφών, και την Ελλάδα να απαντά με βέτο για μια ισχυρή καταδίκη της Λευκορωσίας.

    Η επίσκεψη του Χάικο Μάας στην Ελλάδα έρχεται λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση της Μέρκελ με τον Μακρόν, κατά την οποία η Γερμανίδα καγκελάριος έλαβε μια πιο ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ελλάδας, προειδοποιώντας πως η ΕΕ δεν πρόκειται να ανεχθεί επίθεση κατά κάποιου κράτου μέλους της από άλλη χώρα.

    Με το πέρας των συνομιλιών των δύο υπουργών Εξωτερικών θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

    Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι μετά τη συνάντηση και τις συνομιλίες που θα έχει στην Αθήνα ο Μάας με τον Νίκο Δένδια, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία για συζητήσεις με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μια νέα προσπάθεια διαμεσολάβησης μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η Γερμανία πιέζει για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, οι οποίες έχουν παγώσει από το 2016.



    ΣΧΟΛΙΑ