Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Τσιανγκ, έφτασε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Ρόδο για μια ιδιωτική επίσκεψη.

Το κυβερνητικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο νησί, όπου τον υποδέχτηκαν επίσημα ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης.

1

Η δήλωση του Γιώργου Χατζημάρκου:

Με ύψιστη τιμή, υποδεχόμαστε στη Ρόδο τον Πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Λι Τσιανγκ, μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη και τον Δήμαρχο Ρόδου, Αλέξανδρο Κολιάδη, σε μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού και γεωπολιτικής σημασίας.

Καλωσορίζουμε τον κ. Πρωθυπουργό της χώρας που προσέφερε χιλιετίες σοφίας και πολιτισμού στον κόσμο, στο Νότιο Αιγαίο, έναν τόπο που ενώνει, συνθέτει και φιλοξενεί, με τον σεβασμό που αρμόζει σε μία παγκόσμια οικονομική και πολιτική υπερδύναμη.

Η επίσκεψή του, έστω και ιδιωτική, αποτελεί μεγάλη τιμή και επιβεβαίωση του διεθνούς ρόλου που διαδραματίζουν τα νησιά μας στον χάρτη της διπλωματίας, της συνεργασίας και της ειρήνης.

Ο ίδιος είχε αναρτήσει το εξής σχόλιο:

«Είναι τιμή μου που σήμερα υποδέχομαι στο γραφείο μου τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, με αφορμή την ιδιωτική επίσκεψη του πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Η παρουσία του σε έναν προορισμό όπως η Ρόδος, ακόμη και σε ιδιωτικό πλαίσιο, αναδεικνύει τη διεθνή ακτινοβολία του νησιού. Ο Κωστής Χατζηδάκης επιτελεί με υπευθυνότητα ένα απαιτητικό έργο, και είναι χαρά μας που βρίσκεται κοντά μας, πριν μεταβούμε μαζί στο Διεθνές Αεροδρόμιο.»

Η δήλωση του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη:

«Είχα τη χαρά και την τιμή να υποδεχτώ σήμερα τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Τσιανγκ, μαζί με τον Έλληνα αντιπρόεδρο και τον περιφερειάρχη. Η Ελλάδα και η Κίνα έχουν χτίσει μια σταθερή σχέση συνεργασίας και εμπιστοσύνης. Η επιλογή της Ρόδου για την επίσκεψη αυτή αποτελεί ένδειξη αναγνώρισης της στρατηγικής της θέσης, της ιστορικής και πολιτιστικής της αξίας, αλλά και του διεθνούς της κύρους. Είναι μια κίνηση που δείχνει σεβασμό και εμπιστοσύνη προς το νησί μας. Η Ρόδος ξεπερνά τον ρόλο ενός απλού τουριστικού προορισμού και αναδεικνύεται σε σημείο διεθνούς ενδιαφέροντος. Αυτή η επίσκεψη μπορεί να οδηγήσει σε νέες συνεργασίες και επενδύσεις που θα στηρίξουν την τοπική οικονομία και θα ενισχύσουν τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου. Ευχαρίστησα τον κύριο Λι Τσιανγκ για την επιλογή του και του μετέφερα πως για εμάς η παρουσία του είναι όχι μόνο τιμητική αλλά και αφορμή για ενίσχυση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας.»

Η ιδιωτική επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στο νησί των Ιπποτών αναμένεται να ενισχύσει τους διπλωματικούς δεσμούς Ελλάδας – Κίνας, με το βλέμμα στον τουρισμό, τις επενδύσεις και τη γεωπολιτική σταθερότητα

Με φόντο την ιστορική Μεσαιωνική Πόλη και υπό συνθήκες αυξημένων μέτρων ασφαλείας, ξεκινά σήμερα στη Ρόδο η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Λι Τσιάνγκ. Πρόκειται για μια επίσκεψη χαμηλών τόνων σε επίπεδο πρωτοκόλλου, αλλά υψηλού ενδιαφέροντος από γεωστρατηγικής, πολιτικής και οικονομικής σκοπιάς.

Η άφιξη του κ. Λι Τσιάνγκ θα γίνει στις 15:20 στον διεθνή αερολιμένα Ρόδου «Διαγόρας» με ειδική κρατική πτήση και θα τον υποδεχθεί ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός θα καταλύσει στο πολυτελές ξενοδοχείο Rodos Palace, όπου και πραγματοποιεί το ιδιωτικό του πρόγραμμα, ωστόσο η συνάντησή του με τον κ. Χατζηδάκη στο Μέγαρο των Ιπποτών δίνει πολιτική βαρύτητα στην επίσκεψη.

Το πλήρες πρόγραμμα της επίσκεψης

Παρασκευή, 4 Ιουλίου
• 15:20: Άφιξη στον αερολιμένα «Διαγόρας» – Υποδοχή από τον Κ. Χατζηδάκη.
• 15:25: Αναχώρηση για το ξενοδοχείο Rodos Palace.
• 15:45: Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο.
• 16:40: Αναχώρηση για το εμβληματικό Μέγαρο των Ιπποτών.
• 17:00: Υποδοχή και σύντομη ξενάγηση από τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης.
• 17:10 – 17:40: Διμερείς συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ελλάδας – Κίνας.
• 17:45: Αναχώρηση για το ξενοδοχείο.
• 18:05: Ιδιωτικό πρόγραμμα.
Σάββατο, 5 Ιουλίου
• 07:30: Αναχώρηση της συνοδείας για το αεροδρόμιο.
• 08:35: Αναχώρηση του πρωθυπουργού με ειδική πτήση.
• 09:00: Τέλος της επίσκεψης.
Ένα ταξίδι με στρατηγική διάσταση

Αν και η επίσκεψη του κ. Λι Τσιάνγκ χαρακτηρίζεται ως ιδιωτική, εντούτοις η συνάντησή του με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, όπως ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, επισημοποιεί, στην πράξη, τη σημασία που αποδίδει η Κίνα στην ελληνοκινεζική συνεργασία.

Η επιλογή της Ρόδου δεν είναι τυχαία. Το νησί αποτελεί την τουριστική «ναυαρχίδα» της Ελλάδας, με ιστορικό προηγούμενο την επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ το 2014, τότε υποδεχόμενο από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η Ρόδος λειτουργεί ξανά ως διπλωματικό σκηνικό υψηλού κύρους, προβάλλοντας την τουριστική υπεραξία του νησιού απευθείας στην τεράστια κινεζική αγορά.

Ασφάλεια και διακριτικότητα

Τα μέτρα ασφαλείας στο νησί θυμίζουν εποχές μεγάλων επισκέψεων: από την άφιξη στο αεροδρόμιο μέχρι το κέντρο της Μεσαιωνικής Πόλης, το σχέδιο προστασίας είναι αυστηρό και προληπτικό, με συνεχείς περιπολίες και διακριτική παρουσία δυνάμεων σε σημεία-κλειδιά.

Η ελληνοκινεζική σχέση έχει περάσει πολλές φάσεις, αλλά συνεχίζει να επενδύει στη σταθερότητα, το εμπόριο και την πολιτιστική σύνδεση. Η επίσκεψη Λι Τσιάνγκ δεν είναι απλώς συμβολική. Αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση ενίσχυσης του διαλόγου και της αμοιβαίας κατανόησης, ειδικά σε μια περίοδο διεθνούς γεωπολιτικής ρευστότητας.

Το βλέμμα πλέον στρέφεται στο εάν αυτή η ιδιωτική επίσκεψη θα αποτελέσει προπομπό για πιο ουσιαστικές και πολυμερείς πρωτοβουλίες σε τουρισμό, επενδύσεις και ενδεχομένως ενέργεια – τομείς στους οποίους η κινεζική διπλωματία δείχνει σταθερό ενδιαφέρον.

Η τελευταία φορά που Κινέζος ηγέτης επισκέφθηκε τη Ρόδο ήταν το 2014, με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να φιλοξενείται τότε από τον Αντώνη Σαμαρά. Έντεκα χρόνια μετά, το σκηνικό επαναλαμβάνεται με νέα δεδομένα, αλλά σταθερούς συμβολισμούς.

Πηγή:www.dimokratiki.gr

Διαβάστε επίσης:

Ζημιές από ρωσικά πλήγματα υπέστη η πολωνική πρεσβεία στην Ουκρανία

Κίνα: Επιβολή δασμών στο ευρωπαϊκό μπράντι εξαιρώντας μεγάλους παραγωγούς κονιάκ

Γερμανία: Ετοιμάζει παραγγελία αρμάτων μάχης ύψους 25 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ