• Πολιτική

    Πέτσας για Χαλκιδική: Προχωρά η καταγραφή ζημιών – Αποζημιώσεις στους πληγέντες

    • NewsRoom
    Πέτσας: Έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στο μέλλον

    Στέλιος Πέτσας


    Οι πληγέντες στην Χαλκιδική θα αποζημιωθούν, διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε ενημέρωση για τις συνέπειες της φονικής κακοκαιρίας στη Βόρεια Ελλάδα.

    Ο κ. Πέτσας εξήγγειλε άμεση αποκατάσταση των δημοτικών υποδομών, ενώ ενημέρωσε και για τον τρόπο με τον οποίο θα καταβληθούν αποζημιώσεις σε πληγέντες. Όπως είπε, αποφασίστηκε άμεση εκταμίευση στους τρεις δήμους της Χαλκιδικής που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές.

    Συγκεκριμένα οι πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές δήμοι Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας Χαλκιδικής θα επιχορηγηθούν εκτάκτως για την κάλυψη εξόδων αποκατάστασης των δημοτικών υποδομών από 200.000 ευρώ οι δύο πρώτοι και με 100.000 ευρώ ο τρίτος.

    Όσον αφορά την αποζημίωση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί ο κ. Πέτσας είπε ότι «η καταγραφή των ζημιών έχει ξεκινήσει και θα προχωρήσει γρήγορα» διευκρινίζοντας ότι «το ζήτημα με τη χρηματοδότηση θα αντιμετωπιστεί από διαθέσιμα κονδύλια του υπ. Υποδομών και από χρήση του αποθεματικού του προϋπολογισμού».

    Για να γίνει αυτό – διευκρίνισε ο κ. Πέτσας- απαιτείται η οριοθέτηση της περιοχής και το ξεκαθάρισμα της φύσης των κατοικιών της περιοχής.

    Ξεχωριστή αναφορά έκανε στο σύστημα άμεσης ενημέρωσης μέσω του αριθμού «112» που όπως είπε «δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν λειτουργεί, αν και λειτουργεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

    Όπως διευκρίνισε «η ενεργοποίησή του (σ.σ. του αριθμού 112) είναι άμεση προτεραιότητα και γι’ αυτό σε συνεννόνηση με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί πιλοτική δοκιμή στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερακάκη».

    Μιλώντας για την ηλεκτροδότηση είπε ότι πλην της Ποτίδαιας, τα προβλήματα έχουν αποκατασταθεί. Εκεί, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «το ζήτημα έχει να κάνει με το δίκτυο υψηλής τάσης. Στην περιοχή μεταβαίνει ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ και εκτιμάται ότι θα μπορέσει να ηλεκτροδοτηθεί όλη η περιοχή μέχρι το Σάββατο το αργότερο αλλά θα καταβληθούν προσπάθειες αυτό να συμβεί συντομότερα».

    Απαριθμώντας, τέλος, τις ενέργειες της κυβέρνησης τις τελευταίες ώρες αρχικά είπε ότι «κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβη στην περιοχή με εντολή Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό να αναθέτει στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη τον συντονισμό των άμεσων ενεργειών. Την ίδια ώρα μέσω του υπ. Υγείας ο πρωθυπουργός είχε ενημέρωση για τα θύματα και την κατάσταση των τραυματιών. Σε έκτακτη σύσκεψη στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης θα σταλούν σήμερα κλιμάκια του ΕΛΓΑ για να επισπευθούν οι διαδικασίες για την καταβολή αποζημιώσεων ενώ ο στρατός με επικεφαλής τον διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού συνδράμει στην αποκατάσταση δικτύου και υποδομών».



    ΣΧΟΛΙΑ