• Κοινωνία

    Φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική: Στους 7 οι νεκροί, ανάμεσά τους δύο παιδιά-Ένας αγνοούμενος, 120 τραυματίες [εικόνες αποκάλυψης]

    • NewsRoom


    [συνεχής ενημέρωση]

    Τραγικά αποτελέσματα είχε η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε το βράδυ της Τετάρτης τη Χαλκιδική και γενικότερα την κεντρική Μακεδονία, την Θράκη και την Θεσσαλία. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 7 επιβεβαιωμένοι θάνατοι, πάνω από 120 τραυματίες και ένας αγνοούμενος ψαράς στη Νέα Καλλικράτεια.

    Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και δύο παιδιά 8 και 2 ετών.

    To μεσημέρι της Πέμπτης εντοπίστηκε σορός άνδρα ανάμεσα στην Καλλικράτεια και τη Σωζόπολη στα 6 ναυτικά μίλια από την ακτή. Στο σημείο επιχειρούν ένα ρωσικό σκάφος και το πλωτό του Λιμενικού Σώματος. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Κωνσταντίνος Χέλμης, εκπρόσωπος της Ναυαγοσωστικής, «Βρέθηκε μια σορός που δεν ταυτοποιήθηκε». 

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η σορός δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμα, συνεπώς δεν έχει γίνει γνωστό αν πρόκειται για τον 62χρονο ψαρά που αγνοείται από το βράδυ της Τετάρτης, μετά τη φονική κακοκαιρία που έπληξε τη Χαλκιδική.

    120 τραυματίες

    Μέχρι στιγμής, έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία Πολυγύρου, “Παπανικολάου”, “Γεννηματάς” και στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών περίπου 120 πολίτες, είτε με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, είτε με δικά τους μέσα.

    Από αυτούς:

    6 επιβεβαιωμένοι νεκροί

    9 τραυματίες νοσηλεύονται στο “Παπανικολάου”, εκ των οποίων μία γυναίκα διασωληνωμένη στη ΜΕΘ

    12 τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Πολυγύρου

    5 παιδιά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο “Γεννηματάς” με ελαφρά τραύματα

    Υπό το συντονισμό του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, το ΕΚΕΠΥ σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, έχει θέσει από χθες σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Βορείου Ελλάδας, τα οποία υποδέχονται πολίτες για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

    Χρυσοχοΐδης στην έκτακτη σύσκεψη: Θρηνούμε για την απώλεια των έξι ψυχών στη Χαλκιδική

    «Θρηνούμε για τον άδικο χαμό έξι ανθρώπων, θρηνούμε για την απώλεια αυτών των ψυχών και είμαστε αλληλέγγυοι, συμπάσχουμε με αυτούς που έχασαν τους κοντινούς τους ανθρώπους», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης διαχείρισης της κρίσης που έγινε στα Νέα Μουδανιά μετά τη φονική κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή της Χαλκιδικής.

    Όπως είπε ο υπουργός «η σύσκεψη έχει στόχο να προσδιορίσει τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης. 150 άτομα και 155 οχήματα ήταν διατεταγμένα από τη στιγμή που εκδόθηκε η προειδοποίηση για τα ακραία καιρικά φαινόμενα και 40 μηχανήματα της περιφέρειας και εκατό εργαζόμενοι ήταν σε ετοιμότητα για να προχωρήσουν στο έργο της διάσωσης και να απαντήσουν στις κλήσεις που δέχτηκαν».

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης διευκρίνισε ότι «δεν υπήρξαν πλημμυρικά φαινόμενα υπήρξαν πτώσεις δέντρων λόγω των ισχυρών ανέμων και αυτές προκάλεσαν και τον θάνατο των ανθρώπων».

    Τέλος ζήτησε από όσους συμμετέχουν στη σύσκεψη διαχείρισης κρίσης να εργαστούν ώστε οι δρόμοι να είναι άμεσα προσβάσιμοι.

    Εικόνες που κάνουν το γύρω του διαδικτύου δείχνουν το μέγεθος της βιβλικής καταστροφής με δεκάδες τραυματίες, δέντρα ισοπεδωμένα, σπίτια και καταστήματα κατεστραμμένα, αυτοκίνητα αναποδογυρισμένα.

    Από τους έξι νεκρούς, οι δύο έχασαν τη ζωή τους στη Νέα Πλαγιά Χαλκιδικής, όπου έπεσε το στέγαστρο, καταπλακώνοντας θαμώνες του καταστήματος. Πρόκειται για μια 54χρονη Ρουμάνα και ένα 8χρονο παιδί της , με την πρώτη να χάνει τη ζωή της επί τόπου όταν έπεσε πάνω της η οροφή, ενώ το ανήλικο αγόρι, πέθανε κατά την μεταφορά του στο νοσοκομείο, καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες, δυσκολευόταν να αναπνεύσει.

    Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στοίχισαν επίσης τη ζωή σε ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία, που παραθέριζαν με τροχόσπιτο στη Σωζόπολη και το όχημα φαίνεται να ανατράπηκε από τους σφοδρούς ανέμους.

    Μαζί τους παραθέριζε ο γιος τους που τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, καθώς και ο εγγονός τους, που κατά νεότερες πληροφορίες είναι 18 ετών, είναι καλά στην υγεία του αλλά έχει υποστεί σοκ.

    Ακόμη δύο θάνατοι καταγράφηκαν στην Νέα Ποτίδαια, όπου δένδρο καταπλάκωσε 39χρονο Ρώσο και τον γιο του, περίπου δύο ετών, που διέμεναν σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής.

    Την ίδια ώρα έρευνες διεξάγει το Λιμενικό Σώμα στην θαλάσσια περιοχή της Καλλικράτειας για τον εντοπισμό 62χρουνου ψαρά. Όπως έγινε γνωστό, είχε πάει με την ξύλινη βάρκα του γύρω στις 18.00 για ψάρεμα· έκτοτε δεν έχει δώσει σημεία ζωής.

    Πηγές προσκείμενες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στο ΕΚΑΒ αναφέρουν δεκάδες περιπτώσεις τραυματιών που διακομίστηκαν με ασθενοφόρα ή μετέβησαν με ιδιωτικά οχήματα σε νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης όπου εισήχθησαν και νοσηλεύονται.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πυροσβεστική λίγο μετά τη 01.00, αναφέρεται ότι ως εκείνη την ώρα είχαν γίνει τριάντα διασώσεις από κατοικίες και οχήματα και εκατοντάδες κοπές δέντρων, απομακρύνσεις αντικειμένων από το οδόστρωμα και αντλήσεις υδάτων από σπίτια και καταστήματα.

    Τρομακτική καταιγίδα χτύπησε σήμερα το βράδυ την Χαλκιδική και την βόρεια Ελλάδα. Ενδεικτικί βίντεο από την Χαλκιδική. ΙΣΧΥΡΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΔΕΙΞΤΕ ΠΡΟΣΟΧΗΥπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς στην Χαλκιδική.

    Posted by Forecast Weather Greece on Wednesday, July 10, 2019

    Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής. Δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε.

    Posted by Forecast Weather Greece on Wednesday, July 10, 2019

    Τζιτζικώστας: Πρωτόγνωρη η κρίση

    Τη διαβεβαίωση ότι η ΠΚΜ θα βρίσκεται «πάνω στο πρόβλημα», όπως «το έκανε από την πρώτη στιγμή» και θα συνεχίσει να συνδράμει το έργο της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας που έπληξε χθες στη Χαλκιδική, έδωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στη σύσκεψη στα Ν. Μουδανιά, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

    “Η καλή συνεργασία και ο συντονισμός φάνηκε σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση, γιατί η Χαλκιδική δεν είχε ξαναδεί τέτοιου είδους φαινόμενα της τελευταίες δεκαετίες” δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας. Τόνισε, ότι η Χαλκιδική έχει κηρυχθεί σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης από χθες και υπογράμμισε ότι σχετικό αίτημα υποβλήθηκε χθες βράδυ από την ΠΜΚ και έγινε δεκτό από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

    «Είχαμε έγκαιρα ειδοποιήσει με πολλά δελτία τύπου τον κόσμο, ότι έρχεται αυτή η κακοκαιρία, γιατί ήταν πραγματικά πρωτοφανής» είπε ο κ. Τζιτζικώστας και συνέχισε :

    «Από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήσαμε όλο το μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΠΚΜ και βρίσκονται έξω, συνδράμοντας το έργο της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, σαράντα οχήματα, σαράντα μηχανήματα έργου, όπως ονομάζονται, με εκατό άτομα προσωπικό και ταυτόχρονα εδώ και λίγη ώρα έχουν βγει δεκαπέντε κλιμάκια μηχανικών της ΠΚΜ προκειμένου να επισκεφθούν όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί και να γίνει καταγραφή των ζημιών».

    “Αυτό που από την πρώτη στιγμή κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, είναι να βρισκόμαστε πάνω στο πρόβλημα, μέσα στην κρίση, προκειμένου να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας, τους επισκέπτες, αλλά και τους φορείς που δίνουν την μεγάλη μάχη, όπως είναι η Πυροσβεστική, η Αστυνομία και οι εθελοντικές ομάδες, τις οποίες θέλω να ευχαριστήσω” πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας.

    Δεν το έχουμε ξαναζήσει

    «Η κατάσταση ήταν τραγική, αυτό φαίνεται κι από τα συμβάντα που πέρασαν από το Κέντρο Υγείας. Ήταν μια κατάσταση πρωτοφανής για την περιοχή μας, δεν την έχουμε ξαναζήσει», δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Νέων Μουδανιών, ο κ. Αθανάσιος Καλτσάς.

    «Έγιναν τεράστιες καταστροφές, αποκολλήθηκαν διάφορα αντικείμενα, αναποδογύρισαν αυτοκίνητα, πλημμύρισε η περιοχή μας, με αποτέλεσμα να έχουμε έξι νεκρούς και 55-60 τραυματίες, από 8 μηνών έως και 72 ετών, που πέρασαν από το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας»,  εξήγησε ο κ. Καλτσάς.

    Κάποιοι από τους τραυματίες επέστρεψαν στη βάση τους, αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, άλλοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του Πολυγύρου και σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κατάγματα άνω και κάτω άκρων.

    «Είμαστε σε αναμονή, λόγω της νύχτας. Τα ξημερώματα εκτιμώ πως θα έχουμε κάποια ακόμη περιστατικά», προέβλεψε ο κ. Καλτσάς, επισημαίνοντας πως τα πιο σοβαρά τραύματα φέρουν κάποιοι από τους ανθρώπους που έχουν υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ