• Πολιτική

    Στελεχώνεται το επιχειρησιακό κέντρο ταχείας απονομής συντάξεων

    Πότε χορηγείται άδεια άνευ αποδοχών -Τι ισχύει για την ετήσια άδεια

    Κωστής Χατζηδάκης, Yπ. Εργασίας


    Θέμα λίγων ημερών είναι η συγκρότηση της «ομάδας κρούσης» στο νέο «πράσινο κτίριο» του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης στην οδό Κηφισίας, το οποίο θα μετονομαστεί σε Μητροπολιτικό Κέντρο Απονομής Συντάξεων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», ήδη στο κτίριο έχουν μεταφερθεί περισσότεροι από 100 υπάλληλοι από διαφορετικά ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να ασχοληθούν με τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, κυρίως ασφαλισμένων σε καθεστώτος διαδοχικής ασφάλισης.

    Η ελαχιστοποίηση των 132.605 αιτήσεων συνταξιοδότησης κύριας ασφάλισης, αποτελεί βασική προτεραιότητα του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και του διοικητή του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτη Δουφεξή από την πρώτη κιόλας μέρα ανάληψης των καθηκόντων τους.

    Πρόκειται για μια δομή ταχείας απονομής συντάξεων, η οποία θα καλύψει αρχικά το μεγαλύτερο μέρος των εκκρεμών συντάξεων πρώην ΙΚΑ και πρώην ΟΑΕΕ, καθώς και τη διαχείριση των νέων αιτήσεων διαδοχικής ασφάλισης πρώην ΙΚΑ-ΟΑΕΕ και πρώην ΟΑΕΕ-ΙΚΑ για το μεγαλύτερο τμήμα της Αττικής (καθώς εκεί βρίσκεται το 40% του συνολικού όγκου των εκκρεμών συντάξεων).

    Στόχος είναι να ελαχιστοποιηθούν οι χρόνοι απονομής των συντάξεων με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών. Ιδιαίτερα σε σχέση με τις διαδοχικές συντάξεις, καθώς η αναμονή εκεί φτάνει πολύ συχνά τους πολλούς μήνες ή και τα χρόνια. Σταδιακά, εφόσον η διαδικασία κριθεί εκ του αποτελέσματος αποτελεσματική, διοίκηση και υπουργείο εκτιμούν ότι οι ρυθμοί αυτοί θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα ταμεία, τύπους αιτήσεων συνταξιοδότησης και περιοχές της Ελλάδας, ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη.

    Η συνύπαρξη στον ίδιο χώρο υπαλλήλων δύο ή και περισσότερων πρώην ταμείων θα δώσει μεγάλη ανάσα στην έκδοση διαδοχικών συντάξεων γιατί μηδενίζεται ο χρόνος αλληλογραφίας μεταξύ τους, ο οποίος σε κάποιες περιπτώσεις, ξεπερνούσε και τον ενάμιση χρόνο

    Στο πράσινο κτίριο θα δημιουργηθεί επίσης ένα «επιχειρησιακό κέντρο» για την καθημερινή παρακολούθηση και συντονισμό της διαδικασίας απονομής συντάξεων σε όλη την Ελλάδα. Βάσει του σχεδιασμού, η πρώτη σημαντική αποκλιμάκωση του στοκ των συντάξεων θα φανεί ήδη από τις αρχές φθινοπώρου.

    Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, στη πρώτη φάση λειτουργίας αναμένεται να απονέμονται μηνιαίως έως 1.600 επιπλέον συντάξεις, στη δεύτερη φάση έως 3.200 συντάξεις, ενώ κατά την πλήρη λειτουργία του στο τέλος του έτους θα αποδίδονται 6.800 συντάξεις μηνιαίως.

    Ήδη έχει ξεκινήσει η μεταφορά φακέλων ασφαλισμένων, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η καταγραφή του ασφαλιστικού βίου και η ψηφιοποίηση ασφαλιστικού φακέλου των ασφαλισμένων.

    Διαβάστε επίσης:

    Επίθεση Χατζηδάκη σε ΣΥΡΙΖΑ: Εμείς είμαστε με τους νέους και την κοινή λογική, εσείς με τα δόγματά σας
    Κατώτατος μισθός: Αύξηση 2% από 1-1-2022 – Αναλυτικοί πίνακες
    Τράπεζα της Ελλάδος: Αυξήθηκαν τον Ιούνιο δάνεια και καταθέσεις



    ΣΧΟΛΙΑ