• Πολιτική

    Στέφανος Κασσελάκης: Πήχης μου στις ευρωεκλογές το 17% – Ο Τσακαλώτος έχει εμμονή με την αύξηση των φόρων

    • NewsRoom
    Στέφανος Κασσελάκης

    Στέφανος Κασσελάκης


    «Είμαι απόλυτα Αριστερός, το δείχνω έμπρακτα», ανέφερε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασελάκης, υιοθετώντας πάντως μια σειρά από θέσεις σε διάφορα ζητήματα που βρίσκονται πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία και κόντρα σε αυτές του ΣΥΡΙΖΑ επί ηγεσίας του Αλέξη Τσίπρα.

    Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η κριτική του κατά του μαξιλαριού της κυβέρνησης Τσίπρα, ρίχνοντας το «φταίξιμο» στον δημοσιογράφο που του έκανε την ερώτηση, ενώ επιτέθηκε ξανά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο χαρακτηρίζοντάς τον εμμονικό με τους φόρους.

    Ο κ. Κασσελάκης ανέφερε θέλει να δημιουργήσει ένα «μεγάλο προοδευτικό κόμμα» ενώ έθεσε ως στόχο του το 17% στις ευρωεκλογές του 2024.

    Επιτέθηκε επίσης στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας μάλιστα πως αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική όταν ο πρωθυπουργός αποφάσισε να πάει στον Έβρο ένα μήνα μετά την τραγωδία των Τεμπών «για να αλλάξει ατζέντα». Έστρεψε επίσης τα πυρά του και κατά όσων των κατηγορούν πως συμπεριφέρεται ως Τραμπ ή Γκρίλο, κατηγορώντας τους ίδιους για τραμικές μεθόδους.

    Πάντως, θέλησε να μην προκαλέσει την πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου, λέγοντας πως δεν φαντάζεται πως θα λειτουργήσουν ως αποστάτες.  Αναφορικά με τις αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις εσωκομματικές συγκρούσεις ο κ. Κασσελάκης τόνισε πως έτεινε χείρα φιλίας, αλλά δεν μπορούσε να αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε τέτοια υπονόμευση.

    Αίσθηση προκάλεσε επίσης η κριτική που άσκησε στον ΣΥΡΙΖΑ ο σύζυγος του κ. Κασσελάκη, Τάιλερ Μακμπέθ, ο οποίος ανέφερε δεικτικά πως το κόμμα έχασε τόσες εκλογές και πως κάποιοι θα πρέπει να ψάξουν τι φταίει.

    «Επέλεξα τον Αλέξη Τσίπρα για πολλούς λόγους»

    Όπως είπε ο κ. Κασσελάκης, όλα ξεκίνησαν όταν ο Αλέξης Τσίπρας τον κάλεσε να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας που τον έφερε σε επαφή με το ευρύ κοινό. Συμπλήρωσε πως ο ίδιος πάντοτε ήθελε να προσφέρει στον τόπο, αλλά τόνισε πως ασχολείται με ζητήματα αρχών και Δημοκρατίας για να μην βρεθούν στη θέση νέοι απόδημοι να πουν «πού πάω να μπλέξω» στο ενδεχόμενο να επιστρέψουν στη χώρα.

    «Επέλεξα τον Αλέξη Τσίπρα για πολλούς λόγους», ανέφερε μεταξύ άλλων.

    Αναφορικά με το γιατί δεν συνέχισε την επαγγελματική καριέρα, ο κ. Κασσελάκης είπε πως είδε ένα κενό στον προοδευτικό χώρο. Υποστήριξε επίσης πως ήταν ο μόνος που είχε θέσεις και προτάσεις κατά τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

    Υποστήριξε επίσης πως όσοι δεν δέχονται την εκλογή του ως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι ίδιοι που θυμίζουν τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος προκάλεσε τους οπαδούς του να αντιδράσουν απέναντι στο εκλογικό αποτέλεσμα στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. «Ήμουν με τον Ομπάμα και τον Μπάιντεν», είπε επίσης.

    Για τα άρθρα με θετικές αναφορές στον Κυριάκο Μητσοτάκη ανέφερε πως έχει γράψει πολλά άρθρα, όπως και τον Μπάιντεν, ενώ όσοι κατακρίνουν δεν καταλαβαίνουν τι σκέφτονταν οι νέοι Έλληνες εκείνη την εποχή.  Πρόσθεσε δε πως η συμμετοχή έδειχνε μία ενσυναίσθηση, μία διάθεση για συνεισφορά.

    Ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως ποτέ του δεν του έχει αρνηθεί την τηλεφωνική ή τη δια ζώσης επικοινωνία. Υποστήριξε επίσης πως ο  Αλέξης Τσίπρας «πονάει τον Έλληνα και την Ελληνίδα», ενώ χρέωσε το predator και τις παρακολουθήσεις προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Με τι αποδείξεις;» ρώτησε ο Ν. Χατζηνικολάου. «Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα το αποδείξει. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ένα ενιαία κέντρο από το Μαξίμου» είπε.

    «Τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον γνώριζα από το 2012, επέλεξα τον Αλέξη Τσίπρα για πολλούς λόγους. Γνωρίζοντας και τους δύο προσωπικά, μπορώ να σας πω πως το ποιόν ενός ανθρώπου δεν συγκρίνεται του ενός με τον άλλον. Ποτέ δεν θα έμπαινε ο Αλέξης Τσίπρας σε μια κουλτούρα στο Μαξίμου που θα έκανε παρακολουθήσεις. Ποτέ. Ο Αλέξης Τσίπρας πραγματικά πονάει τον Έλληνα και την Ελληνίδα. Το έχω ζήσει από κοντά», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, λέγοντας πως ο ίδιος χρεώνει τις παρακολουθήσεις προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Είναι προσωπική μου εκτίμηση, δεν είμαι εγώ εισαγγελέας», είπε.

    Σχετικά με την διαρροή για συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κασσελάκης είπε πως έχει εξαιρετική σχέση και διέψευσε πως ο πρώην πρωθυπουργός του έχει αρνηθεί συνάντηση. «Έχω υπάρξει ο πρώτος ο οποίος είπα ότι θα τηρήσω το καταστατικό του κόμματος», είπε χαρακτηριστικά.

    Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Πολλοί λένε ότι είμαι φυτευτός του Μπάιντεν και του Τζορτζ Σόρος και όποιον θέλετε! Ο εαυτός μου είμαι, ο Στέφανος είμαι. Με τον Αλέξη χτίσαμε μια πολύ καλή σχέση ειδικά μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου που ταξιδεύαμε μαζί στην Ελλάδα εν μέσω της εκλογικής Επιτροπής και του εκλογικού αγώνα εκείνου».

    Συνεχίζοντας είπε πως είναι ένας καλός, σεμνός, προσιτός άνθρωπος. Και κάθε φορά που μιλάμε, έχει την σοφία να μου πει «αυτή είναι η συμβουλή μου, αλλά γνωρίζω ότι εσύ θα αποφασίσεις το δικό σου». Αναφορικά με το εάν έλαβε στήριξη από τον κ. Τσίπρα, απάντησε «όχι, βέβαια. Όχι. Ο άνθρωπος ήταν τελείως ουδέτερος και καλά έκανε. Πώς να με υποστηρίξει; Με ποιο τρόπο να με υποστηρίξει; Να σας πω κάτι, κ. Χατζηνικολάου; Έπρεπε να κερδίσω την εκλογή μου μόνος μου. Δεν χρειάζομαι το μαξιλαράκι κανενός, μιας και λέμε για μαξιλάρια. Δεν χρειάζομαι. Βγήκα έξω στην κοινωνία και αυτό το οποίο απέδειξα, αν μου επιτρέπετε, είναι ότι δεν είναι μόνο ο Στέφανος ο οποίος κάνει ένα video. Ο Στέφανος βγαίνει έξω, μιλάει με κόσμο, αφουγκράζεται».

    Έμπλεξα με τα κοινά γιατί ο Μητσοτάκης πήγε στον Έβρο μετά την τραγωδία των Τεμπών

    «Η Ελβετία στον στρατό δίνει στους νέους που είναι φαντάροι τον μισθό που παίρνουν στην αγορά εργασίας και εμείς δίνουμε επτά ευρώ», απάντησε σε ερώτηση για τον επαγγελματικό στρατό.

    «Η Αριστερά είναι πρωτίστως πατριωτική, άλλοι είναι που εργαλειοποιούν τον φράχτη», είπε ο κ. Κασσελάκης, κατακρίνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως ένα μήνα μετά την τραγωδία στα Τέμπη ο πρωθυπουργός πήγε στον Έβρο «για να αλλάξει ατζέντα».

    «Εκείνη η επίσκεψη, 31 Μαρτίου, ήταν αυτή που με παρότρυνε για να μπλέξω με τα κοινά. Σκεφτόμουν τις 57 οικογένειες και ο πρωθυπουργός πήγε εκεί για να αλλάξει ατζέντα. Αυτό είναι χειραγώγηση του Έλληνα πολίτη», είπε και συνέχισε μιλώντας για τον φράχτη. Ο πρωθυπουργός, είπε, πως εργαλειοποιεί τα ακροδεξιά ένστικτα.

    «Τώρα για τον φράχτη, εγώ δεν είμαι δογματικά εναντίον του φράχτη. Αλλά θα σεβαστώ αυτό το οποίο μου λένε οι Ένοπλες Δυνάμεις. Άμα οι Ένοπλες Δυνάμεις θεωρούν ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, βεβαίως να το ολοκληρώσουμε. Αλλά πρέπει να ξέρουμε και ποιο είναι το κόστος και η απόδοση αυτού του εργαλείου. Όπως σε οποιοδήποτε εργαλείο», πρόσθεσε.

    Για το μεταναστευτικό, ο κ. Κασσελάκης ανέφερε πως είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. «Υπάρχουν μερικές εκφράσεις οι οποίες γίνονται πυροτεχνήματα, του τύπου «σύνορα, ποιος θέλει σύνορα». Βεβαίως και θέλουμε σύνορα. Πρέπει να τηρούμε το Διεθνές Δίκαιο. Δεν πρέπει να γίνονται push-backs. Πρέπει να γίνει πειθαρχική έρευνα στο Λιμενικό για το θέμα του ναυαγίου έξω από την Πύλο».

    Η πρόταση για 10.000 ευρώ αφορολόγητο ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

    Αναφορικά με την οικονομία ο κ. Κασσελάκης μίλησε για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

    Ανέφερε πως η πρόταση για  αφορολόγητο στους ελεύθερους επαγγελματίες στα 10.000 ευρώ  ήταν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά. «Η κοστολόγηση είναι 160 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο αλλά είναι και δύσκολη. Για ποιο λόγο; Γιατί όταν επιτρέπεις σε κάποιον να έχει παραπάνω χρήματα στην τσέπη του, ειδικά σ’ ένα τόσο χαμηλό εισόδημα, αυτό επιστρέφει σε κατανάλωση στην αγορά».

    Συνεχίζοντας είπε: «Εάν δείτε τις θέσεις που είχα βγάλει και προεκλογικά, είχα πει ότι η φορολογία στους μισθούς πρέπει να μειωθεί. Είναι σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα. Επίσης πρέπει να αναθεωρήσουμε όλο το φορολογικό σύστημα της χώρας. Το πιστεύω ακράδαντα αυτό. Είναι πάρα πολύ πολύπλοκο, αλλάζει όλη την ώρα. Πρέπει να έχουμε έναν φορολογικό κώδικα, ένα φορολογικό πλαίσιο δεκαετίας. Να μπορεί να ξέρει ο επιχειρηματίας, ο πολίτης, ο ξένος επενδυτής, σε τι πλαίσιο μπορεί να ζήσει και να επιχειρήσει».

    Υποστήριξε πάντως πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα δεν προχώρησε σε μειώσεις φόρων γιατί η χώρα βρισκόταν σε μνημονιακή περίοδο.

    «Για τη φορολογία, ατομικό εισόδημα, πρέπει να είναι απλό. Αυτές οι διάφορες πηγές, διάφοροι συντελεστές, μπερδεύει όλο τον κόσμο και αλλάζουν όλη την ώρα και είναι αυθαίρετα. Είναι αυθαίρετα νούμερα, είναι αυθαίρετες επιλογές. Να έχουμε μια προοδευτική κλίμακα με ενιαίους συντελεστές, ανεξάρτητα της πηγής εισοδήματος. Και να μπορεί να ξέρει ο Έλληνας τι φορολογείται. Νομίζω εκεί πρέπει να πάμε και μάλιστα, το πίστευα εδώ και καιρό, αλλά σήμερα συνειδητοποίησα ότι ήταν και η θέση του Συνασπισμού στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ του 2009 αυτή», είπε.

    «Άμα εμείς φτιάξουμε τη δημόσια Υγεία, που είναι 3% του ΑΕΠ -η δαπάνη του Έλληνα, όχι του κράτους, του Έλληνα η ιδιωτική δαπάνη- είναι περίπου στα 6,5 δισ. ευρώ. Αν εμείς φτιάξουμε τη δημόσια Υγεία και αυτή η δαπάνη μειωθεί από τα 6,5 στα 3, είναι σαν να δίνουμε μια φοροαπαλλαγή στον Έλληνα και στα πιο αδύναμα στρώματα κατά 3,5 δισ. Γι’ αυτό και λέω, όπως είπα και πριν, όταν κοιτάς το μίγμα φορολογίας, η φορολόγηση πρέπει να είναι μια εξίσωση που ακολουθεί τις επενδύσεις σου και την απόδοση των επενδύσεών σου. Η δημόσια Υγεία αποδίδει στην κοινωνία ένα πλεόνασμα, ένα κοινωνικό πλεόνασμα. Είναι έμμεση φοροαπαλλαγή για τον πολίτη», είπε ο κ. Κασσελάκης σε άλλο σημείο.

    Ο Τσακαλώτος έχει εμμονή με την αύξηση των φόρων

    Ο κ. Κασσελάκης προσπάθησε να δικαιολογήσει τη διαφορετική στάση του απέναντι στο μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ που άφησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πριν και μετά την αποχώρησή του από το κόμμα.

    Υποστήριξε πως κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist (η οποία είχε γίνει  όταν ο κ. Τσακαλώτος παρέμενε ακόμα μέλος  του ΣΥΡΙΖΑ), κατά την οποία είχε επαινέσει τον πρώην υπουργό Οικονομικών για την δημιουργία του «μαξιλαριού», αναφερόταν στην έκθεση της S&P για την επενδυτική βαθμίδα και στη «χρηστή διοίκηση της κυβέρνησης Τσίπρα». «Ήταν μια τίμια κυβέρνηση, είχε ένα δύσκολο έργο που το έφερε εις πέρας είπε».

    Αναφορικά με τα πυρά του κατά του μαξιλαριού των 37 δισ. ευρώ, μετά την αποχώρηση του κ. Τσακαλώτου, υποστήριξε πως απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ύψος του μαξιλαριού για το αν το θα μπορούσε να ήταν χαμηλότερο.

    «Ο κ. Τσακαλώτος ήταν ο υπεύθυνος της διαπραγμάτευσης με τους ομολόγους του. Ήταν μια πορεία στην οποία η Ελλάδα έλεγε αυτά τα μέτρα θα πάρουμε, θεωρούμε ότι θα αποφέρουν 10 δισ. Η τρόικα έλεγε 5 δισ. θα αποδώσουν και τελικά ήταν 15 δισ. υπεραπόδοση. Ξανά και ξανά και ξανά. Άρα λοιπόν, ο κ. Τσακαλώτος θα μπορούσε να έχει κάνει μια καλύτερη συνεννόηση, διαπραγμάτευση με την τρόικα, να πείσει ότι αυτή η υπεραπόδοση είναι δομική και ότι θα έπρεπε να είχαμε ένα..».

    Σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου για το ότι δεν αποφάσιζε μόνος του ο Τσακαλώτος ο κ. Κασσελάκης αναρωτήθηκε «ο κ. Τσίπρας που έκανε χίλια πράγματα, πρέπει εκείνος να κάνει οικονομετρία με τον κ. Σόιμπλε;».

    «Ο Αλέξης Τσίπρας διαχειρίστηκε μια πολύ μεγάλη κατάσταση. Μην ξεχνάτε ότι κατάφερε, ενάντια και στην τρόικα, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, τον υποκατώτατο μισθό, κατάφερε να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών, το ’18-’19 και είχε έναν προεκλογικό αγώνα. Ο υπεύθυνος για την υπεραπόδοσης των στόχων ήταν ο κ. Τσακαλώτος. Ο λόγος για τον οποίο αναφέρθηκα σε αυτό είναι επειδή πιστεύω ότι ο κ. Τσακαλώτος έχει μια εμμονή με την αύξηση των φόρων. Έχει εμμονή. Ίσως και μια ιδεοληψία εναντίον της μεσαίας διαστρωμάτωσης στην κοινωνία. Εγώ δεν είμαι υπέρ της φοροεπιδρομής.»

    Δεν έχω δει κάτι τοξικό από τον Πολάκη

    Ο κ. Κασσελάκης σχολίασε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΪ λέγοντας πως θα έπρεπε ο κ. Μητσοτάκης να πάψει να ασχολείται με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί «η ΝΔ έχει έμμισθα τρολ».

    Αναφερόμενος στα λεγόμενα του κ. Σκουρλέτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως απέδειξε για ποιο λόγο θα έπρεπε να διαγραφεί, ενώ ξεκαθάρισε πως για τις κατηγορίες που αφορούν τα τρολς, το έχει ερευνήσει και δεν ισχύουν όσα έχουν ειπωθεί.

    Για τον κ. Πολάκη, είπε πως δεν ταυτίζεται με τα όσα έχει πει στο παρελθόν αλλά από όταν ανέλαβε δεν έχει δει κάτι τοξικό από αυτόν.

    Για το ενδεχόμενο η κυρία Αχτσιόγλου και οι συνεργάτες της να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κασσελάκης είπε πως στην τελευταία του ομιλία απευθύνθηκε σε μέρος της «Ομπρέλας». Για την κυρία Αχιστόγλου είπε πως έλαβε στις εσωκομματικές εκλογές ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και δεν μπορεί να πιστέψει ότι θα αποχωρήσει, ενώ αναφέροντας πρόσωπα, έφερε το παράδειγμα του κ. Χαρίτση στον οποίον πρότεινε τη θέση του τομεάρχη Οικονιμικών, όπως ρόλο πρότεινε και στην κυρία Αχτσιόγλου η οποία ωστόσο επέλεξε να αφιερωθεί μετά τις εκλογές στην οικογένειά της.

    Ο χώρος της Αχτσιόγλου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ

    Ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε και στην Έφη Αχτσιόγλου και την ομάδα της, καθώς και στο ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανέφερε επίσης πως στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αναφερόταν πως μέρος της «Ομπρέλας», ενώ τόνισε πως δεν μπορεί να πιστέψει πως η ομάδα της κ. Αχτσιόγλου θα γίνουν αποστάτες.  Μάλιστα, ανέφερε πως πρότεινε ο ίδιος θέση τομεάρχη οικονομικών στον Αλέξη Χαρίτση, ενώ ρόλο πρότεινε και στην κυρία Αχτσιόγλου η οποία ωστόσο επέλεξε να αφιερωθεί μετά τις εκλογές στην οικογένειά της.

     «Πήρε 44% στις εκλογές του κόμματος. Το κόμμα της και ο χώρος της είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτός ο χώρος βασίζεται σε εκείνη για τη συνοχή του. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι 50 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο -ξέρουμε πώς φτάσαμε στη Χούντα- ότι αυτοί οι αξιόλογοι άνθρωποι που γνωρίζουν τους αγώνες του χώρου μας, θα γίνουν αποστάτες», είπε. «Τιμή μου να μείνουν στο κόμμα και να διεκδικήσουμε ξανά την κυβέρνηση όπως θα ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας», είπε.

    Πήχης μου το 17%

    Ο κ. Κασσελάκης έθεσε τον πήχη του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές στο 17%.

    «Ο πήχης για εμένα είναι το 17%. Είναι το 17-18% του Ιουνίου του 2023, δηλαδή των τελευταίων εκλογών. Νομίζω ότι πρέπει να διατηρήσουμε τις δυνάμεις μας. Προφανώς θα πρέπει να υπάρχει και μια ανασύνθεση ίσως του μίγματος των ψηφοφόρων μας, το οποίο δεν είναι κακό, είναι λογικό αυτό. Η κοινωνική δυναμική είναι διαφορετική τώρα, από τον Απρίλιο-Μάιο της πρώτης εκλογής των βουλευτικών. Άρα νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε να κερδίσουμε τους 600.000 συμπολίτες μας που δεν μας ψήφισαν το 2023 και που μας ψήφισαν το 2019. Αλλά για να μπορέσουμε να πετύχουμε στις ευρωεκλογές, πρέπει να σεβαστούμε τον ψηφοφόρο, τον πολίτη, να κάνουμε τι, δηλαδή;», ανέφερε.

    Τόνισε πως δεν πρόκειται να αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και θα προσπαθήσει να εφαρμόσει το όραμά του. «Δεν θεωρώ ότι είμαι πολιτικό πείραμα», ανέφερε. «Θεωρώ ότι είμαι ένας νέος άνθρωπος ο οποίος εκλέχτηκε από μια βάση, από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με προγραμματικές προτάσεις που είχα θέσει. Μέχρι εκεί. Άρα νομίζω είναι ξεκάθαρο για ποιο λόγο εκλέχτηκα».

    Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι σύμμαχος χωρίς ανταλλάγματα

    Ο κ. Κασσελάκης αναφερόμενος στις διεθνείς επαφές της χώρας μας, υιοθέτησε μια ακόμα άποψη της ΝΔ επισημαίνοντας πως  η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι σύμμαχος χωρίς ανταλλάγματα.

    Επέμεινε πάντως πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοοτάκη «αποστρατιωτικοποιεί τα νησιά», υποστηρίζοντας πως  δήθεν υπάρχει οπλισμός που έχει μεταφερθεί στην Ουκρανία και δεν έχει αντικατασταθεί στα νησιά.

    Για την επερχόμενη επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα ανέφερε:

    «Τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, παρόμοια συνάντηση την είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016, να σας θυμίσω. Ο διάλογος με την Τουρκία είναι ευπρόσδεκτος. Είναι καλό ότι χτίζουμε εμπιστοσύνη, ότι υπάρχει μια νηνεμία στις σχέσεις μας στο Αιγαίο. Από εκεί και πέρα, πρέπει να δούμε έμπρακτα ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις υποσχέσεις της προς την Ευρώπη και στο μεταναστευτικό και να έχουμε ένα καλό γείτονα δίπλα μας. Προφανώς όλη η θετική ατζέντα και οι ευρωτουρκικές σχέσεις, στο πλαίσιο αυτό, είναι κάτι ευπρόσδεκτο», σημείωσε.

    Αναφορικά με το εάν συμφωνεί με τη στάση της χώρας μας απάντησε «όχι δεν συμφωνώ. Η ψήφος της χώρας μας στον ΟΗΕ που απείχε, για εμένα είναι -πώς να το πω- ντροπιαστική. Δεν με εκφράζει καθόλου προσωπικά. Δηλαδή το να λέει η διεθνής κοινότητα με μεγάλη πλειοψηφία ότι πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και εμείς να απέχουμε, η Ελλάδα. Έχω καταδικάσει και εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζουμε πλήρως τη Χαμάς και την τρομοκρατική δράση της στο Ισραήλ, που σκοτώθηκαν 1.300 άνθρωποι και το γεγονός ότι κρατάνε ομήρους, αλλά δεν σημαίνει ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να συνεχίσει. Δηλαδή πόσα παραπάνω νοσοκομεία πρέπει να βομβαρδιστούν ή η Μονή του Αγίου Πορφυρίου; Πρέπει να βάλουμε ένα στοπ κάπου, πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και πρέπει ο Πρωθυπουργός να μπορεί να το πει».

    Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

    Ο κ. Κασσελάκης είπε πως σε όλα τα σχολεία που είχε πάει, είχε υποτροφίες. Στην συνέχεια μίλησε για συμπράξεις με ξένα πανεπιστήμια προκειμένου να αναβαθμιστεί και η παροχή στα δημόσια πανεπιστήμια. Όπως είπε, είναι μεγάλη συζήτηση το ότι στην Ελλάδα δεν σπουδάζεις αυτό που επιθυμείς. «Δεν είμαι υπέρ των βανδαλισμών, δεν θα αφήσουμε τα πανεπιστήμια να ρημάξουν», είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Κασσελάκης είπε πως στη διακήρυξη του κόμματος καλύπτει όλο τον χώρο στο αριστερό φάσμα λέγοντας πως το ίδιο πρεσβεύει και το Δημοκρατικό Κόμμα στις ΗΠΑ. «Το όνομα ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει, είμαστε υπερήφανοι για αυτό», είπε.

    Τάιλερ Μακμπέθ: Ο Στέφανος μαγειρεύει πολύ καλά παϊδάκια – Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τόσες εκλογές, ας βρουν τι φταίει

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η οποία είχε μαγνητοσκοπηθεί το μεσημέρι της Πέμπτης, παρουσιάστηκε βίντεο στο οποίο μιλούσε για τον Στέφανο Κασσελάκη ο Τάιλερ Μακμπέθ.

    Ο σύζυγος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη γνωριμία τους στη Νέα Υόρκη, ενώ ανέφερε πως πιστεύει ότι αν ένας άνθρωπος είναι ο κατάλληλος, τότε μπορείς να είσαι μαζί του για πάντα.

    Όταν πήραμε την απόφαση να διεκδικήσει την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζαμε ότι οι ζωές μας θα άλλαζαν, ανέφερε. Τώρα, όπου κι αν πάμε, μας αναγνωρίζουν, τόνισε, προσθέτοντας πάντως πως θα ήθελε κάποιες πτυχές της ζωής τους, θα ήθελαν να τις κρατήσουν ιδιωτικές.

    Είμαστε πολύ της οικογένειας, ανέφερε επίσης, ενώ αποκάλυψε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μαγειρεύει πολύ καλά παϊδάκια.

    Τόνισε επίσης πως έχουν κοινή αντίληψη σε πολλά πράγματα και ότι η σχέση τους βασίζεται στην ισότητα.

    Ο Τάιλερ Μακμπέθ ανέφερε επίσης ότι δεν νιώθει διάκριση, επειδή είναι γκέι. Όπως είπε, ωστόσο, ακούει συχνά να λένε: «Δεν έχουμε πρόβλημα που είστε γκέι, αλλά δεν μπορούσε (σ.σ. ο Κασσελάκης) να βρει έναν Έλληνα;».

    «Δεν μπορώ να μιλήσω ελληνικά, αλλά το δουλεύω» τόνισε, ενώ είπε ότι δεν του άρεσε το σχόλιο ότι δεν είναι Έλληνας, αλλά νιώθε ευπρόσδεκτος εδώ. «Οι άνθρωποι μας βλέπουν να είμαστε αυθεντικοί, γενικά η κοινωνία είναι πολύ ανοιχτή. Τώρα καταλαβαίνω την πολιτική σκηνή εδώ, για τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υπάρχει πολιτική ενδοσκόπηση, να δει το κόμμα ποια είναι τα προβλήματα κι αυτό προσπαθεί να κάνει ο Στέφανος. Και το κάνει για τους σωστούς λόγους» υπογράμμισε, θίγοντας και πολιτικά ζητήματα.

    Έχασε τόσες εκλογές, τόνισε για τον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να ψάξουν να βρουν τι φταίει. Γι’ αυτό ήρθε ο Στέφανος, θα κάνουμε το καλύτερο να γίνει πρωθυπουργός, υπογράμμισε επίσης, για να προσθέσει: «Τον έχω δει να εξελίσσεται σε διάφορους τομείς και με συνθήκες που ήταν εναντίον του. Μέχρι στιγμής οι χειρισμοί του είναι απόλυτα επιτυχημένοι».

    «Δεν υπάρχει ανταγωνισμός με τον Μητσοτάκη» συνέχισε. «Έχει να κάνει με το ποιος μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα με ηθικό τρόπο». «Πιστεύω ότι ο Στέφανος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας και θ’ αφοσιωθούμε ολοκληρωτικά σε αυτό» προσέθεσε.

    Ξεκαθάρισε, δε, ότι δεν τον ενδιαφέρει η πολιτική, αλλά η Ιατρική. «Με τις εμπειρίες σε ΗΠΑ και Ελλάδα σκοπεύω να βοηθήσω στην αναθεώρηση του προγράμματος σπουδών νοσηλευτικής στην Ελλάδα, διότι υπάρχουν κενά και δεν υπάρχει η αυτονομία που υπάρχει στις ΗΠΑ, ενώ θα ασχοληθώ και με την ίδρυση νοσηλευτικού κέντρου» αποκάλυψε.

    Από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης, σχολιάζοντας τον γάμο του ανέφερε πως ο ίδιος δεν έκρυψε ποτέ την αλήθεια του και πως είναι υπερήφανος για τον σύζυγό του.

    Παράλληλα, ο κ. Κασσελάκης ζήτησε συγγνώμη για όσους έθιξε με όσα ανέφερε για την τεκνοθεσία μέσω παρένθετης μητέρας. Υποστήριξε πως υπάρχει διαφορά κουλτούρας μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης και φυσικά θα ήθελε να αποκτήσει παιδιά.

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα νομοθετήσει την ισότητα», είπε ο κ. Κασσελάκης, λέγοντας πως το έχει προτείνει από πέρσι στη Βουλή.

    Αναφορικά με το τετ α τετ με τον κ. Μητσοτάκη είπε πως το συζήτησαν με τον πρωθυπουργό να του λέει πως ο γάμος των ομοφύλων θα έρθει στη συζήτηση εντός της τετραετίας. «Ισότητα σημαίνει ισότητα, δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Όνειρό μου είναι ο κάθε Έλληνας και Ελληνίδας να ζήσει το όνειρό του στη χώρα του».

    Σχετικά με το εάν ο Τάιλερ Μακμπέθ θα έχει ρόλο, είπε πως θα έχει στην κοινωνία, με τον ακτιβισμό και όχι στο κόμμα. Τέλος, όσον αφορά στη στράτευση, ο ίδιος είπε πως θα πάει στον στρατό όπως ορίζουν οι νόμοι μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, την άνοιξη.



    ΣΧΟΛΙΑ