• Πολιτική

    ΣτΕ: Νόμιμα στο ΤΑΙΠΕΔ τα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας

    Τράπερ


    Έχασε τη μάχη των προσφυγικών ο Δήμος Αθηναίων. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματική, νόμιμη και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τη μεταβίβαση από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ των 137 από τα συνολικά 228  διαμερίσματα  του προσφυγικού συνοικισμού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
    Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση του Δήμου Αθηναίων, κρίνοντας ότι δεν απέδειξε την κυριότητα του σε αυτά τα ακίνητα, προσκομίζοντας απόφαση των πολιτικών δικαστηρίων που να του αναγνωρίζει αυτό το δικαίωμα.
    Στην προσφυγή του, ο Δήμος υποστήριζε ότι δεν καταβλήθηκε η προβλεπόμενη αποζημίωση στην δημοτική αρχή κι ότι ουδέποτε απώλεσε την κυριότητα των επίμαχων ακινήτων.
    Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ (507/2018), με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων η οποία ελήφθη την 16η Απριλίου 1940 παραχωρήθηκε δωρεάν στο Δημόσιο η επίμαχη έκταση των 17.215 τ.μ. στην περιοχή των Αμπελοκήπων, για την ανέγερση προσφυγικών κατοικιών.
    Σύμφωνα με τους δικαστές, δεν προκαλείται καμία βλάβη στα συμφέροντα του Δήμου, αφού τα ακίνητα αυτά δεν είναι δικά του.
    Επιπλέον απέρριψαν και τον ισχυρισμό του Δήμου Αθηναίων ότι παράνομα μεταβιβάστηκαν μερικά από τα ακίνητα στο ΤΑΙΠΕΔ, καθώς είναι χαρακτηρισμένα «νεώτερα μνημεία» και σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 24), τις διεθνείς  συμβάσεις των Παρισίων (ν.1126/1981) και της Γρανάδας για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ευρώπης (ν. 2039/1992) δεν μπορεί να διασπάται η ενότητα των μνημείων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κακουργηματικές διώξεις για 7 από 11 συλληφθέντες για επιθέσεις κατά αντιεξουσιαστών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ένταση και στη Θεσσαλονίκη: Σύγκρουση ΜΑΤ και διαδηλωτών έξω από συμβολαιογραφείο, με έναν τραυματία



    ΣΧΟΛΙΑ