• Πολιτική

    ΣτΕ: Οριστικά εκτός Μουφτείας Διδυμοτείχου ο Σερίφ Δαμαδόγλου


    Η απόπειρα του αδελφού του να εισπράξει παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις “έκαψε” τελικά τον τοποτηρητή Μουφτή Διδυμοτείχου. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας επικύρωσε την απόφαση για την απομάκρυνση του από τη Μουφτεία Διδυμοτείχου κι έτσι, ο Σερίφ Δαμαδόγλου Μεμέτ του Αχμέτ είναι πλέον οριστικά έκπτωτος από τη θέση αυτή.

    Ο Δαμαδόγλου είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση της έκπτωσης του, με απόφαση που έλαβε ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης.

    Η απομάκρυνση του ήρθε όταν ο τοποτηρητής Μουφτής Διδυμοτείχου καταδικάστηκε με απόφαση που κατέστη αμετάκλητη το 2013, για απλή συνέργεια σε υπόθεση απάτης σε βάρος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

    Είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 3 μηνών, με τριετή αναστολή, επειδή φέρεται να γνώριζε αλλά δεν αντέδρασε όταν ο αδερφός του υπέβαλε αιτήσεις με ψευδές περιεχόμενο για να εισπράξει κοινοτικές επιδοτήσεις από καλλιέργειες.

    Η Ολομέλεια του ΣτΕ, στην υπ΄ αριθμόν 869/2018 απόφασή της, αναφέρει ότι ο Μουφτής ή ο Τοποτηρητής Μουφτείας παύονται από τα καθήκοντά τους σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης που αποτελεί και κώλυμα διορισμού τους για τις θέσεις αυτές.

    “Ο νομοθέτης δεν ανέχεται την άσκηση αυτών των καθηκόντων από πρόσωπα που θεωρεί ότι λόγω της αμετάκλητης καταδίκης τους για συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα, δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ηθική υπόσταση και το απαιτούμενο κύρος και δεν μπορούν να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό τους για την άσκηση των προβλεπόμενων από τον νόμο καθηκόντων τους, που περιλαμβάνουν μάλιστα πλην των θρησκευτικών και δικαιοδοτικά καθήκοντα ως προς ορισμένες κατηγορίες οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου των Ελλήνων μουσουλμάνων της περιφέρειάς τους”, αναφέρουν οι ανώτατοι δικαστές στο σκεπτικό τους, τονίζοντας ότι η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στην ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των Μουφτείων ως δημοσίων υπηρεσιών.

    Ο Σερίφ Δαμαδόγλου είχε διοριστεί ως Τοποτηρητής της Μουφτείας Διδυμοτείχου με καθήκοντα προσωρινής διαχείρισης των υποθέσεών της μέχρι το διορισμό του Μουφτή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συνταγματική η κρατικοποίηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παράταση δύο μηνών στις εργασίες της Εξεταστικής για τα σκάνδαλα στην Υγεία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΝΔ κατά Τόσκα: Με αυτή την κυβέρνηση οι πολίτες δεν θα αισθανθούν ποτέ ασφαλείς



    ΣΧΟΛΙΑ